Адвокат Гунчева внесе жалба срещу Борисов, Ананиев и Мутафчийски за умишлено всяване на паника

13.04.2020 / 15:48 16

Снимка: Булфото

Адвокат Елена Гунчева внесе жалба в прокуратурата срещу премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и началника на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски, пише факти.бг.

Причината е всяване на паника у населението.

Ето и текста на жалбата:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

В изпълнение на общественото си задължение по чл.205 ал.1 от Наказателно-процесуалния кодекс, Ви уведомявам за наличие на данни за евентуално извършено престъпление от общ характер по смисъла на чл.326 ал.1 от Наказателния кодекс.

По националните телевизии – БТВ, Нова телевизия, БНТ1, както и други, които не мога да изброя подробно, но са ноторно известни, лицата Бойко Методиев Борисов и Венцислав Методиев Мутафчийски /не ми е известна родствена връзка между лицата, въпреки сходството в презимето/, предаваха заблуждаващи знаци за тревога, с което считам за вероятно да са осъществили състава на престъпление по чл.326 ал.1 от НК със следните свои изказвания:

Относно лицето Бойко Методиев Борисов: на 04.04.2020 година, пред медиите, включително телевизии и радиопредавания /ноторно известни/, заяви, че „след 2-3 седмици ще сме в ада”, с което заяви, че има тревога и възбуди неоснователен страх и паника в голям брой български граждани, като използва заблуждаващи данни. Също ноторно известен факт е, че в България болните от коронавирус и починалите от него са пренебрежимо малък брой. И без да се принизява заплахата от зараза, насаждането на страх и паника сред българските граждани, използвайки медиите, за да разпространява заблуждаващи факти, Бойко Методиев Борисов вероятно е нарушил закона, което и следва да се установи.

Считам, че следва да бъде разпитано лицето, какви медицински показатели и данни за заболяването му дават основание да всява страх, като плаши българите с ад относно заболяването. Още повече, същото се случва в дни, когато православните християни в България празнуват Великденските празници и подобна тревога нарушава правото им на религия, като се има предвид, че съгласно Библията адът е наказание за грешниците, които са се отрекли от Бог или са имали смъртни грехове. По този начин лицето навежда твърдения, че явно само грешници и неверници се заразяват с вируса.

На 12 април същото лице заяви, че „ще дойдат хладилните камиони както в Ню Йорк /явно визирайки извозването на починалите от болниците/”, като отново създаде паниха и страх сред хората, докато към посочената дата, починалите от коронавируса са 29 човека от началото на заболеваемостта в България. И отново, без да омаловажавам сериозността на заразата, посочвам, че насаждането на страх и паника сред населението и заплахите с „чували с трупове, хладилни камиони и ад” не само няма да спомогне за спазване на мерките, но и ще причини лека телесна повреда на гражданите – състояние, неопасно за живота, като ги разтревожи, доведе до депресия, безсъние, нервност, несигурност в бъдещето и дори суицидни мисли, които е възможно дори да бъдат реализирани, какъвто случай вече имаше.

По отношение на лицето Венцислав Методиев Мутафчийски – същият, използвайки средствата за масово осведомяване, всеки ден насажда страх сред българските граждане, паника, която води до редица психични заболявания и суицидни мисли, като вместо адекватни мерки, съобразени със заболяването и картината му у нас, използва медиите предимно за всяване на паника, като също споменава трупове, хладилни камиони, смърт и т.н., многократно всеки ден, с което пряко застрашава психичното здраве на българите. Всички изказвания на лицето са ноторно известни и моля прокуратурата да провери дали изказванията му не представляват евентуално извършено престъпление по чл.326 от НК.

Също така, моля да проверите дали чрез изказванията и предприетите мерки от Националния оперативен щаб, не се поставя в опасност здравето и живота на българските граждани, тъй като ежедневно мерките се променят, като най-показателен е примерът с маските, за които лицето първоначално твърдеше, че не са необходими, а днес на брифинг пред медиите с конклудентни действия и отклоняване на въпроси показа, че и бебетата и малките деца трябва да носят маски, което пък може да постави в сериозен риск здравето и живота им.

По отношение на лицето Ананиев, известен като министър на здравеопазването, моля да проверите дали има необходимата компетентност от професионална гледна точка за издаване на заповеди за противоепидемични мерки с оглед обстоятелството, че същият не е завършил медицина, а заповедите му са неиздържани, взаимно си противоречат и поставят населението в риск за здравето и живота му, тъй като на практика заповедите не са мотивирани от медицинска гледна точка, каквато е задължителна за противоепидемичните мерки. Моля да проверите и дали не е надхвърлил правомощията си по закон евентуално и дали издадените от него заповеди са доведени по установения в АПК ред до знанието на населението.

С оглед на горното, моля да образувате проверка и предвид високата степен на обществена опасност, да бъде уведомена обществеността за извършената проверка. Всеки гражданин е длъжен да съобщи на органите на досъдебното производство за деяния, които според него биха могли да представляват престъпление, като това е обществено задължение на гражданите, както задължение на прокуратурата е да упражнява контрол за законността!За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
cron1 (преди 2 години)
Рейтинг: 44907 | Одобрение: 1657
Най-после някой да каже ИСТИНАТА!!! Починалите от катастрофи и банални болести са 10 пъти повече, но тук, а и по целия свят, ДЕМОКРАЦИЯТА БЕШЕ ПОЖЕРТВАНА В ИМЕТО НА СТРАХА... Смъртността и броя заразени в Швеция не са много по-високи от останалите страни в Европа, но единствено шведите запазиха гражданските свободи и не разпалиха паниката с безсмислени забрани и ограничения! Нямаме нужда от забрани, а от МИЛИОНИ ТЕСТОВЕ, ЛЕКАРСТВА И ВАКСИНА, ГОСПОДА ПАНИКЬОРИ! Обяснете ми, как разходките на чист въздух в паркове и планини ще увеличат броя на смъртните случаи?!? Я помислете - НЯМА ЛИ ДА Е ТОЧНО ОБРАТНОТО?!? Отпуснете безвъзмездно пари на хората, никой не иска да взима кредити! Повечето мерки на правителството са ОТКРОВЕНО ИДИОТСКИ!!! ГнявГнявГняв
Марио Кроненберг
3
1
някой (преди 2 години)
Рейтинг: 48396 | Одобрение: 11351
"чака-рака", интересно е какво четеш, и дали федералния резерв е важен за страната и народа ни, или глупостта на този, когото защитаваш. То е ясно, че след като свърши това абсурдно положение, "слънцето" ще посини гърдите си от удряне да казва, че той е предотвратил "много лошото", което е щяло да се случи. Но е добре да прочетеш наистина жалбата, а от време навреме и законите на страната ни, които са за всички, и не изключват упоменатите в нея. Вярно е, че отъждествилия се с държавата се мисли за "недосегаем", защото за сега може да контролира "всичко", или почти "всичко", и за това едва ли му пука. А къде е същия да отговори за думите си към доц. Мангъров (в негово отсъствие, разбира се), когато го призоваваше да застане с името и титлата си и да защити думите си, но после го нарече "приятел", че и разговор на четири очи водеха. Този ли ще наричаш загрижен за народа.
9
7
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 257871 | Одобрение: 31351
Гунчева.....пожелавам ти късмет в начинанието...ще ти трябва....! В една истинска държава може и да се получи, но в България едва ли....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
5
чака-рака (преди 2 години)
Рейтинг: 5178 | Одобрение: 1373
мога да си представя съда да се пошегува и да допусне гледане на делото.. ще бъде най-краткото може би..директно от защитата ще заявят че поради мерките взети от изпълнителната власт смъртноста по време на подаването на жалбата е била ниска..едно е да виеш срещу луната друго е да те интересува наистина закона 
5
1
Варна (преди 2 години)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
Някъде казват ли от федералния резерв, че законът не важи за Борисов? 
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
0
7
чака-рака (преди 2 години)
Рейтинг: 5178 | Одобрение: 1373
глупости не чета..я прочети какво казват от федералният резерв на сащ по добре 
4
0
Варна (преди 2 години)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
Чака Рака ти четеш ли за какво е жалбата? Законът трябва да важи за всички. Борисов си мисли че само другите ще бъдат обвинявани ли, а той може да си прави каквото иска ли? 
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
1
8
чака-рака (преди 2 години)
Рейтинг: 5178 | Одобрение: 1373
цяла европа и болшинството бял свят имат същите мерки..икономиките реализират трилиони загуби..и само тука вие сте най-умните..сега ще ви кажа на гугунчева  къде и е проблем..понеже много бърза и не и се чака по опашките е решила да подаде жалба..
5
0
nimfa1925 (преди 2 години)
Рейтинг: 16160 | Одобрение: 3330
Така е защото сме ПРЕМИЕРСКА реплика на република.За какво ни е този парламент след като всичко става по нареждане на Борисов.
4444444
6
0
някой (преди 2 години)
Рейтинг: 48396 | Одобрение: 11351
Най-накрая нещо истинско. Силно се надявам да има кой да чуе и да помисли за следващите си дни на заемания пост. "Кака", все пак бибило хубаво да имаме надеждата,че нещата ще се случват, а не с такова предубеждение, добре е да имаме поне малко вяра в това, че ще се променят нещата и най-после "слънцето" ще си намери майстора, и ще разбере, че наиситина е "гол". Искавете "Сашо" следва да бъдат към "държавата", а тя да предяви съответните регресни искове към виновните длъжностни лица, нещо, което "слънцето", отъждествило се с "държавата" не е направило към никой от виновните, заради които "държавата" е осъдена в международните съдилища, но плаща данъкоплатеца. Такива са Цецко, и самото "слънце", да не давам и други примери, както и такива в предишни правителства.
5
0
chirak (преди 2 години)
Рейтинг: 14830 | Одобрение: 4795
Лошо няма ама г-н Гешев е дясната ръка на бате Боко.
6
0
kaka (преди 2 години)
Рейтинг: 57459 | Одобрение: 7254
Браво на Ленчето!!! Ама резултата предварително е ясен.Няма виновни ,Ленчето няма да е адвокат вече и тази заблуда ще бъде гласувана с мнозинство и превърната в закон.За това трябва повече хора да се активират и да казват истината такава каквато е че ,,царя е гол''.
6
1
Сашо (преди 2 години)
Рейтинг: 1595 | Одобрение: 985
Това е само началото, защото и за пропуснати ползи, и за фалити ще съдят не само държавата заради идиотските мерки, а лично тези идиоти.
5
0
Варна (преди 2 години)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
а срещу хрантутника каскет който искаше военно положение не трябва ли ?
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама