Адвокати: Държавните чиновници да носят персонална имуществена отговорност за вреди срещу граждани

27.02.2020 / 15:40 4

В конституцията да се запише, че представителите на държавата, чиито действия са довели до нарушения на права на граждани, отговарят с личното си имущество за присъдените обезщетения, солидарно с държавата. Това предлага в свое становище, изпратено на президента, фондацията "Български адвокати за правата на човека", съобщи "Капитал".


До края на 2019 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е установил 270 нарушения на различни аспекти на правото на защита в решенията си срещу България. И въпреки че след пилотни решения на Съда в Страсбург българският законодател въведе възможност за обезщетение за бавно правораздаване в рамките на национална процедура, това не е достатъчно за въвеждане на основното право на справедлив процес в националното законодателство, обясняват адвокатите.


Те предлагат в конституцията да се предвиди всеобхватен съдебен контрол за всички ограничения на правата и свободите на гражданите, а също и отговорност на длъжностните лица, преки извършители на действия и бездействия, които да отговарят с личното си имущество за присъдените обезщетения солидарно с държавата.


Сега присъдените обезщетения за нарушения на права се плащат от данъкоплатците, а не от установените преки извършители. "Това безспорно лишава осъдителните решения от възпиращия им потенциал и не способства за солидарност на обществото със засегнатите от нарушения лица", се казва в становището.


Например за зрелищните акции на МВР по време на първия мандат на ГЕРБ, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов, съдът в Страсбург и българските съдилища вече присъдиха над 1,6 млн. лв. обезщетения на потърпевшите.


Според правозащитниците в конституцията е необходимо да се запише изрично: "Всяко лице при решаването на правен спор относно неговите граждански права и задължения или основателността на каквото и да е наказателно обвинение срещу него има право на справедливо и публично гледане на неговото дело в разумен срок, от независим и безпристрастен съд, създаден в съответствие със закона."


Адвокатите посочват и няколко други основни теми:


- Пълното разделяне на съдийската и прокурорските колегии във Висшия съдебен съвет е крайно необходимо за осигуряването на организационна и институционална независимост на съдилищата и техните председатели от прокуратурата като страна в съдебния процес;


- Конституцията следва да съдържа разпоредба за обжалваемостта на актовете на прокуратурата пред съд освен в изрично посочени от закона случаи като гаранция срещу потенциален произвол;


- Най-сполучливата гаранция за ефективно и независимо разследване на главния прокурор, а и на всички прокурори в случай на данни за извършено престъпление, е това да се възложи на независим външен на прокуратурата орган след преодоляване на конституционните пречки за това.


По отношение на прокуратурата се казва, че й е осигурен "един безконтролен и избирателно практикуван "монопол" върху наказателното правосъдие".

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финансова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Мракобес (преди 1 месец)
Рейтинг: 1712 | Одобрение: 392
Чиновниците , които боравят с държавни пари - също!
4
0
ас (преди 1 месец)
Рейтинг: 30730 | Одобрение: 10750
а дано ама надали. все пак това богопомазаните. те по цял ден се чудят каде да се почешат. плащат по малко данаци имат 40 дена платен годишен отпоск. и да не пропускаме факта че некдърници назначени по партийна линия или човек на някои. време да понесат отгожорност за беездеиствието си.
7
0
Варна (преди 1 месец)
Рейтинг: 71748 | Одобрение: 35638
това е крайно време да се въведе ако не искаме да продължаваме да сме мизерна диктаторска бананова мисирска държавичка. не може разни хрантутници да те мачкат а после да не носят отговорност 
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
7
0
Partizanin (преди 1 месец)
Рейтинг: 8866 | Одобрение: 2076
Напълно съм съгласен ! Крайно време е държавните служители, да започнат да носят ЛИЧНА ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ за нанесени вреди и щети !
Добрый совет всем: Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама