Ако Гражданската не поскъпне ще има бая фалити! Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова

08.11.2018 / 15:51 41

Ако не се увеличи „Гражданска отговорност“ , неминуемо ще се стигне до фалити на застрахователи. Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова по време на заседание на две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по правни въпроси, предаде БГНЕС. Обсъдени бяха постъпили предложения за промени в Кодекса за застраховането. „През последните дни много се изписа и изговори по отношение на промените и поскъпването на „Гражданска отговорност“.


Предложенията не са написани от мен, а от работна група. Трябва да се отбележат и няколко цифри. Българската премия за „Гражданска отговорност“ в сравнение с ЕС е една от най-ниските - 200 лева при средна за Европа 227 евро. Освен това и броят на загиналите при пътни инциденти е близо два пъти повече в сравнение със статистиката в Общността. У нас се изплащат предимно застраховки за неимуществени вреди. В ЕС повече се плащат за имуществени“, посочи Стоянова и цитира данни на КФН, според които за миналата година са изплатени застраховки за неимуществени вреди в размер на 118 000 лева.  На този фон през юли се появи тълкувателното решение на ВКС, което разшири кръга от роднините, които могат да предявят претенции за обезщетение. „За периода от юли до момента са заведени над 300 нови дела за претенции по стари инциденти“, посочи Стоянова.  

„Простата сметка показва, че е необходим сериозен ресурс, който трябва да разполагат застрахователите. И тази сума ще става с всяка изминала година все по-голяма. Това решение на ВКС ще засегне над 3млн. шофьори. Има и вариант да не се увеличи „Гражданска отговорност“, но фалитите са неизбежни. Фалитите по веригата ще се отрази и на Гаранционния фонд,който не е ясно дали ще може да поеме тази лавина от искове. По предварителни данни ще са необходими нови 200-300 млн. лева в бюджета на Фонда“, предупреди Менда Стоянова.


 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
ADA (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Евстаназия за тая луда крава.Тая няма да се оправи.
9
0
Ами, (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
защото на госпожата заплатата и е европейска и затова сравнява гражданската на българите с тази на чужденците. Тя дали е чувала за  500-600 лв заплата? И как се плащат сметки и Гражданска, пък и да се живее???????????
12
0
айде на нивата (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Нека фалират.Ще останат тези които могат да издържат.И при тях ще отидат повечето клиенти и  пари.Сметката е проста.Пестим от компании и разходи за наеми телефони ток заплати.Две компании да има стигат.И една е достатъчна.
7
0
az (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Типична БГ чалга и порно-Наско МЕНТАТА,Данчо МЕНТАТА,МЕНТА Стоянова......
8
0
селям (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Скоро се очаква бой на жълтите павета!!!
11
0
Христо Ангелов (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
КОЛКО ЩЕ ГУШНЕ ТАЯ ПАЧАВРА ЗАДЕТО ЛОБИРА ЗА ПАРАЗИТИТЕ.БАЙ ТОШО НАКРАЯ БЕШЕ ИЗГУБИЛ КОНТРОЛ НАД БЕЬОВЕТЕ СИ И ГО ДЕТРОНИРАХА. АКО ТИКВАТА ГО ДОПУСНЕ ЩЕ МУ ЧЕТЕМ ЗАУПОКОЙНА МОЛИТВА ЗА СДАВАНЕ НА ВЛАСТА . БИВА ДЕБЕЛООЧИЕ АМА МАЙ ТРЯБВА КАТО В РУМЪНИЯ .СТАЧКА ДО ДУПКА НО ЗА ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ ВЪН ОТ ВЛАСТА.
15
0
spirit (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Що е то „задължителна застраховка“, че не само за автомобилите, ами и здравна според последните идеи за реформа в здравеопазването (предложени, между другото, не от лекар, а от финансист)? Защо? Застраховането не е ли частен бизнес? Ако държавата иска да ме застрахова, да възстанови Държавния застрахователен институт и да действа чрез него. Иначе е все едно да се съберат няколко печатници и депутатите да им гласуват закон, според който всеки гражданин е длъжен да си отпечата визитни картички, за да може да ги дава като го попитат как се казва. И без да спори за цената. При това всеки бизнес може да претендира пред държавата услугите му да станат задължителни за всички. Топлофикация вече се наслаждава на тези плодове.
15
0
Мая (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Е има ли някъде по земята такова чудо каквото в последно време се узаконява в България? само питам
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
но  нека Менда Стоянова да вземе и да изчисли какъв  процент от средната заплата е ГО в Западна Европа и какъв е у нас.А може и спрямо средната пенсия.Какво ще ми ги сравнява в евро.
19
0
Гласувайте за ГЕП дебили ! (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ако Гражданската не поскъпне Групировката - Шайка ГЕП ще Фалира, а България ще Просперира !
31
0
Що пък не (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Преди години когато нямаше гражданска да не би да измря народа?Сега щели да умрат застрахователите.Ами да умират ,навремето имаше само ДЗИ и нямаше проблеми.Сега 1000 застрахователи -хиляди проблеми!ПАРАЗИТИ КРЪВОПИЙЦИ!
14
0
Мавродия Бързев (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Като отговорник за ЛЕВ ИНС в Стара Загора и околията, аз похарчих цели три милиона лева на рулетка и покер машинки, да сте чули тези застрахователи да са фалирали, нищо, че сега се укривам и те ме търсят ама, не където трябва, а само се преструват на ухапани от слон мухи, и да ви кажа, че когато има за мене толкова парици за рулетка има много повече за тях, защото при едно голямо природно бедствие което ще унищожи напълно вашите автомобили, от застрахователите и следа няма да видите, също като кипърските, от които имаше българска намеса и ви ограбиха.
13
0
не ми пука (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Да има!
27
1
Работник (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Застрахователите щели да фалират. Ами вие фалирахте държавата бе, безхаберници и калинки. Тиквите и лъжливите патрЕоти си заминават и искат за последно да дооглозгат изгърбения от тях народ. На повсеместната корупция и кражби им викат просперитет на България.
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Като шефка на НАП Пловдив осигуряваше чадър на цар Кирооооооо
24
0
tonivp (преди 1 седмица)
Рейтинг: 639 | Одобрение: 299
що не излизаме на улицата ами зад клавиатурата сме силни  циганите са по сплотени от нас  трябва всички българи цигани турци да сме на улицата,нали ние сме си ги избрали тези управляващи да им покажем кой трябва да управлява НАРОДА ако взимахме по 3-4 хиляди заплата да плащаш 1000 застраховка и голям данък ако взимаме такива заплати щяхме да караме нови коли  кой бяга от нова кола ама те ни докараха до там да купуваме боклука на европа и сега искат да ни взема и всичко спестено как не се появи някой кандидат управляващ ами само дърти боклуци които ги знаем от миналото все  някви протежета на стари управляващи боклуци
16
0
Yann (преди 1 седмица)
Рейтинг: 22156 | Одобрение: 9316
Не разбрах дали израза "бая фалити" е на Ментата или на авторчето на статията. И в двата случая е меко казано селяндурско. Относно вдигането на гражданската и въвеждането на тези глупости @да бе го е казал доста ясно и напълно готови подкрепям.
НЕ на Истанбулската Конвенция! Слабите се стремят към ред. Силните владеят хаоса.
24
0
Макензи (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Дреми ми на шушлека че щели да фалират ,ако ще й да пукнат.
13
1
кгб (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
бай ху00й да и иска оставката веднага / щото виздам заговор /  от балеркат до менгила не ебааааан / 
22
0
дядо Ицо (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
аз съм от село и не разбирам , ако може някой да ми обясни - защо държавата ме задължава да плащам ГО на частни дружества ? а сега иска и да ги увеличава ! появи се и идеята , ако имаш кола в двора си дори да не я караш трябвало да плащаш пак ГО...
32
0
да бе (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Щели да фалират и Менда съвсем безкористно се загрижила за честните частници. Мендо, простакесо, всяка застраховка трябва да покрива щети до 10 млн., така беше и когато гражданската струваше доста под 200 лв. В най-добрия случай при смърт на пътя съдът присъжда 200 000 лв- обезщетение, с мораторната лихва и разноските да станат най-много 230 000 лв. къде са по-малко от четвърт милион, къде са 10 млн., ма кукувице? Кой застраховател, кога в България е изплатил дори половин милион обезщетение за загинал при ПТП? Значи под 200 лв. са им стигали на застрахователи да покриват щети при пресмет риск до 10 млн., сега не им стигат и ще фалират, ти да видиш?! Трябва да си или много тъп и нагъл или само нагъл, за да твърдиш такива неща публично и да не те е срам. И защо се стига все до съд, ма, Мендо? Да ти кажа ли? Защото честните застрахователи не искат да плащат и трябва пострадалите да ги вкарат в съда, че да ги принудят да платят това, което дължат по силата на полицата. Няма по-нагло и тъпо нещо от герберите и партньорите им през всичките им мандати. Такова нещо не се е раждало за 1300 години по българските земи и изведнъж е избуяло като отровен плевел, който задушава всичко около себе си. Отврат!
30
0
николай (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
тая мърша за пореден път лобира за големи компании-да сте я чули да казва примерно защо лукоил не си плаща данъците?
26
0
търговец ама много дребен (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ще замоля уважаемата госпожа да внесе предложение в НС да ми отпуснат в най-скоро време някой и друг клиент  че съм на ръба на фалит, а след туй на ръба на аспаруховия мост!!!
35
0
Познаващ я (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Това за фалитите е празна приказка, по-точно умишлено тиражирана лъжа и много жалко че тръгва от устата на председател на най-важната комисия в парламента. Ама толкова и е капацитета, само в това я бива.
44
0
motoristka (преди 1 седмица)
Рейтинг: 67220 | Одобрение: 32630
Народа фалира, НАРОДАААААА....., не застрахователите и пр. търгаши..... Народа не издържа на гаврата, не го ли разбирате, Менто, Тикво и всичките там кърлежи....БолестГнявНинджа:devil:Болест..... Мамка ви, мръсници....!!! ( Без извинение) Идва ми да псувам, като пиян каруцар, като чета подобни драйфочи... :'(
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
48
0
2 (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Абе вие да не сте на заплата при застрахователите че толкоз им пазите огромните печалби.Предатели долни мръсни много скоро ще ядете тоягата ми се струва.
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Статистиката до този момент показва: Набраните средства от Граждански отговорности до 31.08.2018г. са 616 мил. лв. До края на годината се очаква да достигнат 1 милиард лв. Очаквана печалба за застрахователите около 700 милиона. Какви фалити?
37
0
varna (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
В нормално функционираща пазарна икономика,фалита е оздравително средство,за лошо управлявани и работещи икономически структури.У нас,както казва един политик,самодейността е скъпо нещо.
38
0
Kaval (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Преди няколко дена отивам да си плащам сметката във Виваком и гледам флаер "Гражданска застраховка от Виваком"  Простата логика говори: или Виваком са на загуба и искат да закърпят положението  или в Гражданската има голяма далавера Как мислите дали Виваком са на загуба? "Мисля, че ще има фалити на Застрахователи" Голем смех!
41
1
Оня там (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А народа че отдавна е фалирал някой няма ли най-накрая да помисли за това ?! И какво ми сравняват постоянно цените с европейските като доходите ни са са в пъти по малки, а цените ни са дори по високи ?! Защо никой още не се обави за закон да не може цента в една и съща верига да се предлага по скъпо в България за да не фалира народа?! Защото не ви е изгодно ненаядени задници !!! Когато доходите и живота ни стане европейски тогава ни давайте за пример какво колко струва в европа!!!
35
0
caterpillar (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ами тя за 1 година с 50% е скочила....
42
1
Фалирайте и закривайте (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ами да фалират бе. Ще дойдат други застрахователи - по конкуретни и можещи.
35
1
... (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Е те и сега са на перчалба. как изведнъж ще фалират ?
40
0
несериозно (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Амииии, да фалират. Които не могат да се справят с пазара - да фалират, като на всякъде по света. Сега дайте да плащаме като лумпени, само да не фалира някой застраховател. Що за простотия. И това с този гаранционен фонд...такава безобразна схема е всичко, че...Няма нужда от 1000 знайни и незнайни застрахователи и т.н., да останат няколко, но читави, тогава всичко ще си дойде на мястото, ще има и пари и т.н.
42
0
Е.Тушев (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Няма нищо лошо в това ,ПАРАЗИТИТЕ ДА ФАЛИРАТ.
39
0
луд (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
по добре фалити на разни крадливи фирми отколкото гладен народ
34
0
владо (преди 1 седмица)
Рейтинг: 1499 | Одобрение: 849
Пък, ако се вдигне гражданската на 1000лв, предвиждам да има много разбити......офиси, коли, носове, партии и т.н.
42
0
zdravko kamenov (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Тази проста шунда май се базика с нас .тАЯ ПРОСТАКЕСА ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА БЪДЕ ЛИНЧУВАНА .Проста мръсна маймуна! Значи ние трябва да поддържаме застахователните компании да не фалират .Ами от си го не начукате бе уроди мръсни!
47
0
геноцид (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Замириса ми на гербово лоби в застраховането.ЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙ няма да се наядат.ГЕРБ Е ГЕНОЦИД!!!
44
0
Варна (преди 1 седмица)
Рейтинг: 39426 | Одобрение: 20086
ами да фалират кат не могат да се справят. има недостиг на кадри ще идат застрахователите да работят по хотели строителство и друго отрасли. нали сме пазарна икономика да не сме в комунизма 
43
0
barut (преди 1 седмица)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Да фалират----иначе скубят от народа само
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама