Антикорупционната комисия погна сделката на Пасев с продадените 6 дка от Морската градина във Варна

23.11.2021 / 19:06 9

Карта Дневник

Различни схеми с държавни имоти около бившия областен управител на Варна от ГЕРБ Стоян Пасев се набиват на очи и вече са обект на проверки на службите.

Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) проверява разпоредителни сделки с държавни имоти, извършени от бившия областен управител на Варненска област Стоян Пасев в периода 2018 г. - 2020 г. Това съобщиха в четвъртък (18 ноември) от ведомството, ръководено от Сотир Цацаров, пише Спас Спасов в "Дневник"

Източници на "Дневник", потвърдиха, че една от проверяваните сделки е тази за 6 дка от Приморския парк в града (Морската градина).

Още през октомври директорът на общинското предприятие, което поддържа парка, информира кмета на Варна Иван Портних, че заради продажбата то най-вероятно ще бъде принудено да напусне базата си. Тя се намира в същия терен. Така от там ще трябва да бъде изнесена, както цялата му налична техника, така и добилите трагикомична известност близо 80 варненски палми, които са зимували на същото място. Реакция от страна на Портних обаче до този момент няма.

Теренът в Морската градина на Варна се оказа продаден от Пасев в разгара на летните протести срещу управлението на ГЕРБ през миналата година. Новият му собственик е дружеството "Порт Варна", регистрирано с капитал от 50 лв., показва съдържанието на документите по сделката. Цената на продажбата е малко над 708 хил. лв., което прави под 120 лв. на кв. м., или далеч под пазарната цена на терените в тази част на Варна.

А в резултат на сделката базата на общинското предприятие "Управление на проекти и озеленяване" се оказва без достъп до пътна инфраструктура. (Всичко за сделката с 6 дка от Морската градина във Варна - тук)

Но от докладна записка на директора на предприятието Стоян Аргиров се разбира, че дружеството "Порт Варна" е заявило официално намерението си да купи и основната сграда - общинска собственост, която се оказва "остров" във вече частния имот. " В тази ситуация общинското предприятие е поставено в ситуация на невъзможност за изпълнение на възложените дейности", пише Аргиров до кмет на Варна Иван Портних.

Той припомня, че до момента, теренът, продаден от Пасев, е бил използван като база за съхранение на цялата техника за поддръжката на варненската Морска градина. А в блокираните след продажбата общински помещения, са зимували и палмите, завещани на Портних от предшественика му Кирил Йорданов. 

След като обяснява всичко това, директорът на Общинското предприятие "Управление на проекти и озеленяване" предлага на варненския кмет да проучи друг терен за преместване на инвентара и на палмите. Проверка в кадастралната карта на Варна показва, че става дума за вероятно последния буферен паркинг в северната част на Морската градина. Другите варианти са терени в близост до Пристанище Варна и дори под Аспарухов мост - на 10 км. от парка.

По повод на докладната записка, изпратена до варненския кмет Иван Портних, "Дневник" потърси от пресцентъра му отговор на няколко въпроса. Те трябваше да изяснят съгласувана ли е била продажбата на държавния терен с Община Варна която има собственост в него, какви действия са били предприети от администрацията на Портних след сделката, извършена преди повече от година и разгледано ли е писмото с намерение на "Порт Варна" да купи общинската сграда в парцела.

Според получените отговори продажбата на шестте декара от Морската градина не са били съгласувани с местната администрация, тъй като нямало такова нормативно изискване. А и самият парцел, обект на сделката, бил еднолична собственост на държавата.

"Към настоящия момент (16 месеца след продажбата, бел. ред.) се обследват и проучват различни възможности за предоставяне на Общинското предприятие "Управление на проекти и озеленяване" подходящи и с оптимална локация имоти - общинска собственост, за обезпечаване дейността на предприятието, защото имотът върху който е разположена сградата - общинска собственост, ползвана от общинската структура, е оставена без достъп до транспортна инфраструктура пише още в отговорите на зададените въпроси.

Според тяхното съдържание заявлението на "Порт Варна" било "в процес на проучване и анализиране на опциите по отношение на стопанисването, управлението и разпореждането със сградата, ползвана от "Управление на проекти и озеленяване". Окончателното произнасяне по него било в компетенциите на варненския Общински съвет.

"Към момента няма решение за продажба на терена", твърдят още от местната администрация.

Дружеството "Порт Варна" е собственост на Борислав Лазаров и Невен Райков. Справка в Търговския регистър показва, че в момента Райков е собственик еднолично, или в съдружие на 8 компании, работещи основно в сферата на ресторантьорството, хотелиерството и туроператорска дейност. Лазаров участва в 25 компании със същия предмет на дейност. Данните от регистрацията на компанията в Търговския регистър не съдържат телефонен номер за връзка, или адрес на електронна поща. Проверка на адреса, на който е регистрирано - ул. "Македония" № 154 във Варна показва, че там се намира временна постройка на ресторант "Стария чинар". На същият адрес са регистрирани общо 25 дружества, повечето от които със сходни имена.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Ман40 (преди 3 дни)
Рейтинг: 7853 | Одобрение: 1448
И аз искам, само 600 кв.м в този район!...
RB
3
0
колю (преди 3 дни)
Рейтинг: 659 | Одобрение: 109
цялата дейност на областните управители на ГРОБ е само далавера и кражби................
може и по-добре
3
0
Радостин (преди 4 дни)
Рейтинг: 22310 | Одобрение: 2180
И за гаражите и за горите,  дадени на евродепутата от ГЕРБ и кмет , около язовира НАБЛИЗО да се разследва Пасев.
Нека има справедливост !
7
0
Нане (преди 5 дни)
Рейтинг: 10404 | Одобрение: 1394
Много обичат цървулите да живеят на централно държавно място присвоено заменено за ненужен имот,закупено за стотинки
7
0
142006 (преди 5 дни)
Рейтинг: 3166 | Одобрение: -24
КАТО Е ВИНОВЕН ДА  МУ ГУ НАБИЯТ
8
1
Чичкото (преди 5 дни)
Рейтинг: 42884 | Одобрение: 3174
Ако започнат да арестуват виновни във Варна е са нужни доста белезници
Истината преди всичко
8
3
Мракобес (преди 5 дни)
Рейтинг: 33348 | Одобрение: 6563
Да разбутат тоя змиярник варненската администрация - и областната управа и общината.
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
7
2
Снайпер (преди 5 дни)
Рейтинг: 12446 | Одобрение: 3426
5-6 ареста във Варна ще вдигнат рейтинга яко
"Как с една фраза да опишеш цялата руска история? Страната на задушените възможности. Владетелите се променят. Архипелага остава" Солженицин
9
3
Мракобес (преди 5 дни)
Рейтинг: 33348 | Одобрение: 6563
Пасев е голям крадльо и измамник , много неща трябва да бъдат разследвани! тази сделка трябва да бъде обявена за нищожна!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама