Асен Василев за "некадърните работодатели": Няма да се извинявам за истината

30.01.2022 / 21:32 5

Булфото

За истината не трябва да се извиняваме - това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, попитан дали ще се извини за думите си, че "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели", за които работодателите поискаха да получат извинение.

"Истината е, че ако погледнем продуктивността на труда, България е около малко на 50% от средната продуктивност на труда в ЕС по данни от 2020 г. Ако погледнем нивото на заплащане, нашето заплащане е около 26% от средното в ЕС. Т.е. производителността на труда значително изпреварва заплащането. Има редица причини за това, но истината е, че ако наистина има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели естествено биха останали на пазара", каза той. Василев се съгласи с мнението на работодателите, че държавата е лош работодател и трябва да си оправи структурите. "Затова има вицепремиер по ефективно управление, който работи в посока да се вдигне продуктивността и да се намалят хората, които непродуктивно работят. Всички министерства и агенции ще си направят нови щатни разписания и нови нива на заплащане, така че в рамките на съществуващия бюджет за персонал да имат по-малко хора, които са по-продуктивни и по-добре платени", заяви министърът.

Василев не мисли, че има война с работодателите, а "просто това, което се е случвало в последните 15-20 години, е един постоянен танц, в който синдикатите искат по-висока минимална заплата, работодателите - не, и този танц видяхме докъде ни доведе".За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
5
KRISTINCHO (преди 1 годинa)
Рейтинг: 40444 | Одобрение: -496
Тоя още не подготвил бюджета за 2022 г., а да не говорим за програмата за развитие която трябва да се представи в Брюксел и има наглостта да говори за некадърни работодатели, които се чудят как да си платят сметките за тока.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
5
1
doko (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3425 | Одобрение: 1060
Всеки работодател иска за година две да стане милионер.Иначе няма как да караш скъпи коли, да имаш имоти на екзотични места а всъщото време работниците ти да се чудяд как да оцелеят.Поговорката те ни лъжат че ни плащат пък ние ги лъжем че работим въжи в пълна сила.Затова сме на това дередже.
doko
5
1
милен (преди 1 годинa)
Рейтинг: 28801 | Одобрение: 3741
 А освен това, алчните робовладелци търсят и още по евтина работна ръка от Украйна и Молдова.
1
1
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 83648 | Одобрение: -982
Пазарът сам изважда некадърните, в Харвард не го ли учите това? Просто капиталистическо правило.
3
5
кукурукуу (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2371 | Одобрение: 331
Коя истина бе, мангал? Твоята истина ли?! Усмивка Обаче, най ми харесва, как леко по леко, от ден на ден, без да се усещате влизате във война срещу всички. Че и срещу медии и журналисти се подхлъзнахте. Ой, котьоооо. Скоро ще разберете, усетите на собствен гръб, какво се случва с ония които се самозабравят като влязат във властта. Вие, понеже зад вас са краварите, и се мислите за много тежки, за много важни. Ухилен Аха, ама нещо сте объркалЕ влака. 
За вас съм атеист, а за Бог - конструктивна опозиция.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама