Атанас Славов: Ако депутатите не гласуват за оръжия за Украйна, ДБ ще обсъди участието си в коалицията

21.04.2022 / 13:12 10

Снимка: Булфото

Управляващата коалиция продължава да се тресе от скандали.

"В крайна сметка е важно дали ще дадем военно-техническа помощ на Украйна или ще си заровим дълбоко главата в пясъка и ще се надяваме конфликтът да свърши без наше участие." Това каза пред БНР Атанас Славов от ДБ след решението на Комисията по външна политика в парламента снощи да се разгледа предоставянето на "техническа помощ за защитни цели" на Украйна.

"Категорично това не е позицията на ДБ. Приетият на външна комисия текст изцяло не отговаря на нашите предложения, на нашите разбирания. Той не може да защити позицията ни като адекватен член на НАТО и ЕС на фона на това, което правят останалите държави членки", поясни Славов в предаването "Преди всички".

"От коалиционния формат единствено ДБ не е съгласна с така предложения проект на решение", уточни той. 

При гласуване в пленарна зала на "военно-техническа помощ", ако ПП, БСП, ИТН и "Възраждане" запазят позициите си, е "почти невъзможно" това да мине с гласовете на ДБ, ГЕРБ и ДПС, отбеляза Славов. 

Запитан как ще реагира ДБ, ако в пленарната зала се гласува за помощ за Украйна във вида, в който това бе прието във външната комисия, Атанас Славов подчерта:

"Ако вътре няма военно-техническа помощ, за ДБ това ще е най-малкото червен флаг или червена линия. Това ще е ясно предупреждение за много дълбок проблем в коалицията и ДБ ще трябва да обсъди как продължава нататък в този коалиционен формат."

Славов нарече това "много сериозна разделителна линия, която ще предопредели и бъдещето" на тяхното участие в коалицията.

"Украйна е ключов геополитически, ценностен, цивилизационен въпрос, който не можем да заобиколим", изтъкна Атанас Славов, като добави, че това основание е "далеч по-легитимно" от основанието на БСП, което партията също постави като условие за оставането си в коалицията.  

Когато конфликтът очевидно ескалира, не можем да стоим безучастни по този начин, защото "така подкрепяме агресора", категоричен е Атанас Славов, според когото "няма средна позиция".

Славов определи като най-малкия ангажимент на страната ни оказването на хуманитарна помощ.

Относно финансовата помощ за Украйна той посочи, че това има както вътрешнополитическо, така и европейско значение.

"Очакваме от една страна европейски фондове, от друга страна е важно да подкрепяме тези европейски фондове, които са насочени към Украйна. Включително през тях минават и поръчки и доставки на оръжие."

"Даването на пари за оръжие на жертвата е подкрепа за мира", подчерта той, пише Novini.bg.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Ванката (преди 2 години)
Рейтинг: 53087 | Одобрение: 10602
На тоя адреса и къде се помещава, за да му изкажем мнението на народа!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
3
0
Серж (преди 2 години)
Рейтинг: 182799 | Одобрение: 36129
Че той и сега си е нищожество...
4
0
Сивия (преди 2 години)
Рейтинг: 9484 | Одобрение: 1084
Тия дето натискат да пращаме оръжие на бандерюгите  вече са политически трупове , и след следващите избори ще гледат парламента през крив макарон , а тоя ще се казва г-н Никой ...!!!:errm:
Яденето,е полезно за храносмилането !
3
0
dodo (преди 2 години)
Рейтинг: 11373 | Одобрение: 2153
ДБ и вие ли започнахте да извивате ръце продожници
2
1
Чичкото (преди 2 години)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Това лек шантаж ли е или само поредният номер
Истината преди всичко
3
1
Пешо от Виница (преди 2 години)
Рейтинг: 96941 | Одобрение: 31101
Ех, колко е лесно само да пръцкаш на воля в кулоарите на кабарето ,незнайно защо  наречено парламент.То и названието е такова -лъжливо: парла-говоря, а "мента"-лъжа. Да се върна на основното. ДБ са били винаги търтей прилепващи се за днешните на власт. А колко са алчни? Дори съседката Верчето,която е квартална проститутка не е. А запрете се,бре,серсеми!
4
1
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 156158 | Одобрение: 24603
ас ви казах че тоя дебил христо иванов работи за герб. сега от едни предсрочни избори ще спечели само герб. 
4
1
хабиби (преди 2 години)
Рейтинг: 8709 | Одобрение: 2064
Атанас Славов - НИЕ, народа на Република България, НЕ ЖЕЛАЕМ ДА СЕ ВЗИМА СТРАНА В КОНФЛИКТА/ВОЙНАТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА! Ако не вярвате - направете референдум! Подлоги на чужди интереси - това сте вие!
6
1
Off Road (преди 2 години)
Рейтинг: 26364 | Одобрение: 6569
ДБ моментално да напуска коалицията и да върви към предсрочни избори. Па ще видим кой ще влезе в парламента пак.
8
3
кико (преди 2 години)
Рейтинг: 3147 | Одобрение: 347
ДБ като са толкова отворени да отиват доброволци в Украйна! Какви са тия нищоправци,че да говорят от името на цял един народ! НЕ ИСКАМЕ ДА ДАВАМЕ ОРЪЖИЕ,ТО НЯМА ДА СПРЕ ВОЙНАТА! ДА СЕ НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ,ЗА ДА ГО ВИДЯТ ЧЕРНО НА БЯЛО!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама