БАБХ: Изтегляме от пазара турски сушени смокини

14.10.2020 / 09:49 2

снимка БАБХ

Турски сушени смокини ще бъдат изтеглени от нашия пазар, съобщава Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Причината за това е, че е установено наличие на афлатоксин в сушени смокини с партиден номер 350020379-02-253, в опаковки по 0,150 кг, с произход Турция и срок на годност най-добър до 12.2020 г., на вносител Елит-П ЕООД, гр. Пловдив. Продуктът е негоден за човешка консумация, съобщават на интернет страницата си БАБХ.При извършена проверка на вносителя са възбранени 210 кг от продукта. Продължават действията за установяване и възбраняване на налични количества в търговската мрежа.

В тази връзка Агенцията по храните призовава потребителите, закупили този продукт, да не го консумират и по възможност да го върнат в търговския обект, откъдето са го закупили.

Несъответствието е открито при проведен официален контрол от БАБХ в изпълнение на Национална мониторингова програма за контрол на замърсители.

Афлатоксините (В1, В2, G1 и G2) са токсични съединения с канцерогенно действие, които по естествен път могат да се появят в нашата храна. Те се продуцират от плесенните гъби Aspergillus flavus и Aspergillus parasiticus и се срещат най-често в царевица, пшеница, ориз, подправки, сушени смокини и ядки.

Подобно на други плесени, развитието на афлатоксините се благоприятства от влагата. Установено е, че растежът и токсинообразуването на гъбния фитопатоген (Aspergillus flavus) са възможни в границите на рН от 1,7 до 9,9, обобщава доклад на БАБХ.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
Наблюдател (преди 3 месеца)
Рейтинг: 20279 | Одобрение: 379
Спокойно господа от БАБХ, спокойно.:unsure: За последните 30 години що заразено и с изтекъл срок на годност вносно месо, фалшиви колбаси, млечни продукти и ГМО храни изядохме!;)  Хората станаха толкова резистентни към всякакви отрови, че сега едни фурми ще ни се опънат. ;) 
2
0
4udovi6teto (преди 3 месеца)
Рейтинг: 36521 | Одобрение: 9466
А 15-те тона фурми от Дубай, които внесохме като хуманитарна побощ за борба с КОВИД-19, кога ще бъдат изтеглени от пазара?:errm:
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама