БНТ: Фирмите, изоставили контейнерите във Варна, са замесени и в боклука от Бургас

19.01.2020 / 01:18 1

БНТ

Информацията на "По света и у нас" от снощи беше потвърдена официално - откриха нерегламентиран боклук от Италия и на пристанище "Български морски флот Порт Бургас". Районната прокуратура разследва 20 контейнера, зад които стоят същите фирми, внесли и изоставили 20-те контейнера с италиански боклук във Варна. От прокуратурата издирват собствениците.

От изнесените данни до момента става ясно, че италианското дружество "Дентиче панталеоне" е изпратило две пратки с отпадъци към България. Първата пристига на пети септември в едно от бургаските пристанища, което е на концесия на братя Домусчиеви. Месец по-късно в пристанище Варна-Запад акостира кораб с 25 контейнера. Получател и на двата товара е българското търговско дружество "Блацион" ООД.

Както в Бургас, така и във Варна контейнерите са били с режим временно складиране за срок до 90 дни, а пратката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук. Разследващите и на двете места са установили несъответствие между декларирания и част от наличния отпадък. Експертизи трябва да покажат какъв точно боклук е внасян у нас.

Кристина Боева, говорител на районна прокуратура - Варна: Към настоящия момент продължават да се извършват огледи на контейнерите. До този момент е извършен оглед на 8 контейнера.

От прокуратурата очакват информация от италианските власти относно фирмата изпращач "Дентиче Панталеоне", която е регистрирана в Авелино.

Разследващите трябва да установят дали собствениците на фирмата получател - македонските граждани Блаже Христовски и Горан Ангелов, живеят на територията на България или ще бъдат издирвани със съдействието на Северна Македония. Издирват се и съдружниците им Ецио Боче и Винченцо Трассари.

Кристина Боева, говорител на районна прокуратура . Варна: В момента по линия на международно оперативно сътрудничество се установява местонахождението на лицата. До този момент няма връзка и контакт със същите, но се работи по въпроса.

И днес екипът ни направи опит да се свърже с българското търговско дружество "Блацион" ООД. На адреса посочен в Търговския регистър нямаше никой, а служителите в сградата разказаха, че не са чували за подобна компания. Според данните в регистъра дейността на дружеството обхваща богата гама от дейности от преработка и търговия с битови отпадъци до хотелиерски и ресторантьорски услуги.

От Окръжната прокуратура в Бургас заявиха, че ще дадат повече информация за новооткритата пратка в понеделник.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
8
8
Наблюдател (преди 9 месеца)
Рейтинг: 18049 | Одобрение: -1
Разградена държава сме и това си е.:dizzy:;) Митничарите са си митничари,;) а  РИОСВ - Варна и РИОСВ - Бургас които са структура към Министерство на околната среда и водите какво правят???:errm::'( Кои производствени предприятия/мощности на територията, на България използват т. нар.  отпадъци за горивни цели и имат ли лиценз за това ????:unsure: -" Докато в другите държави има мафия, в България мафията си има държава.":pouty:ГнявНамусен  Всички отвънка ни го казват,8-) но управляващите (без значение кои) отричат до дупка!:dizzy:

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама