България, Румъния и Гърция създават коридор за военна мобилност

11.07.2024 / 13:35 10

Пиксабей

Министрите на отбраната на България, Румъния и Гърция подписаха писмо за създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност, съобщи Нова тв.

Подписването се състоя в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, в работата на която участват министрите на отбраната: Атанас Запрянов (България), Никос Дендиас (Гърция) и Ангел Тилвар (Румъния).

С подписването на писмото се подчертава интересът на трите държави към създаването на коридор за военна мобилност. Този ход има за цел да насърчи сътрудничеството между Гърция, България и Румъния в рамките на съвместната мрежа на НАТО за административна подкрепа.

Писмото за намерение се отнася до пътни и железопътни коридори и модернизиране на инфраструктурата и мрежите в райони като Солун и Александруполис.

Подкрепата е насочена към гладкото и навременно разгръщане на съюзническите военни сили, като същевременно се прилагат единни правила и процедури за улесняване на трансграничното военно сътрудничество при придвижването.

Писмото за намерения има за цел и да координира действията на договарящите се държави по отношение на военната мобилност и да създаде мрежа от маршрути между участниците, като ги хармонизира в четири области:

1. Трансгранично движение.

2. Координация на използваните транспортни средства.

3. Оперативна съвместимост и информация.

4. Развитие на инфраструктурата.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
Ко? Не! (преди 1 седмица)
Рейтинг: 15260 | Одобрение: -1455
И на ниво НАТО не се случват по този начин нещата както ги описваш. Мисля, че си достатъчно зрял и врял и кипял и сам може да го прецениш това, но не знам защо малко засилваш нещата. Няма такова нещо като НАТО каза ти и ти отивате да се биете в еди коя си държава. Ония ден тази организация стана на 75 години и нито веднъж не е имало такова нареждане за нито една мисия на организацията в нито един момент от нейното съществуване! Ако има някъде мисия на НАТО извън пределите на страните членки е въпрос на всяка отделна членка дали желае или не да се включи в тази мисия или не, както беше да речем в Афганистан, Ирак и така нататък. Тогава определени членки участваха, а други решиха да не го правят. Въпрос на виждания и избор. Никога, никой не са го принуждавали. Вече ако нападнат страна членка е друг въпрос и останалите са се съгласили предварително, че ще защитават всички свои членове. Интересното и тук е, че за тези 75 години, никоя държава не си е позволила да нападне страна членка на НАТО, което само по себе си показва ефективността и сигурността на съюза!
1
0
Серж (преди 1 седмица)
Рейтинг: 182689 | Одобрение: 36119
Много добре знаем, как се печелят избори в България и как се формират тези "мнозинства"...Ако все още вярваш, че това е изборът на народа...Значи си не само оптимист, а нещо повече...Що се касае за дебатите за или против НАТО, то те се водеха ЕДИНСТВЕНО на ниво парламентарни групи! Но не парламентарните групи, а ДЪРЖАВАТА влезе в НАТО. С парите на данъкоплатците и техният живот и съдба...Така, че ако утре господарите от НАТО ни заповядат да влезем във война с някого НЕ парламентарните групи или политически лидери ще гинат в окопите, а НАШИТЕ С ТЕБ синове и внуци!!!:wassat: Моля се да не се случва защото и двамата ще ги оплакваме, независимо от позициите, които защитаваме в момента...И не само ние...А децата и внуците на партийните лидери и представителите на парламентарните групи ще си живеят животеца на хиляди километри от огъня и ще се подхилкват ехидно, както в момента се подхилкват т.нар. украински "бежанци" - дезертьори, които ние- българския народ дондуркаме в петзвездните хотели в страната си...Болест Те защо не отидат на фронта и не защитават родината, а джиткат с новите си джипове, като фурии по пътищата ни? Не са ли патриоти, за каквито се изкарват? Не е ли родината им в опасност и във война?...Ние ли ще трябва да наливаме средства и оръжие в тяхната държава, а нашите сънародници ще мрат, като мухи с отчайваща медицинска помощ, приходи и безработица?...Важното е НАТО да осигури, чрез СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ нови 40 милиарда за Украйна през следващата година, нали?...Ами чудесно! Продължавай да пееш дитирамби за НАТО! И се чуди защо пенсията ти е малка и защо младите българи напускат страната и не се връщат повече!...Успех!:wassat:
1
0
cron1 (преди 1 седмица)
Рейтинг: 91264 | Одобрение: -9091
По-добре да направят един мини Шенген, тия тъпаци! :'(:errm:Гняв
Марио Кроненберг
3
2
Ванката (преди 1 седмица)
Рейтинг: 53024 | Одобрение: 10594
Натовските педали си правят бързи коридори за онождане ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
3
0
Серж (преди 1 седмица)
Рейтинг: 182689 | Одобрение: 36119
В милата ни татковина ВСИЧКО е възможно Ко? Не!...Дори и престъпници да ни управляват, и ограбват законно, защото законите са писани от тях!...:wassat: Някой пита ли народа, когато ни вкараха в НАТО? Е...Сега ще играем пхо тяхната свирка, а кой ще даде заповдта няма никакво значение, както казваш ти...Удивлявам ти се на ентусиазма и оптимизма:wassat:...Явно си твърде млад човек...Идеалист...Намусен Но за жалост ще бъдеш от първите, които ще мобилизират, ако се стигне дотам!:wassat:
2
0
Ко? Не! (преди 1 седмица)
Рейтинг: 15260 | Одобрение: -1455
Уви не съм млад. Видял съм и от едното и от другото и мога да направя разликата. Не съм и много оптимист за съжаление и съм съгласен, че има много несправедливости в държавата ни. Относно кандидатстването и влизането ни в НАТО и ЕС имаше дълги, дълги дебати, че и спорове и противници в определени моменти. Помня как БСП пкъсаха ризи и реваха против НАТО и после обърнаха лопатата. Решенията за тези членства се взеха от парламентарни мнозинства избрани от теб, мен и всички останали. Щом мнозинството така е решило, значи така ще бъде. И това беше дълъг процес продължил години наред. В нито един момент не се появи мнозинство, което да е на обратното мнение. Няма и днес такова. Ако не ти харесва на теб или няко друг НАТО да речем ами изберете една партия с 51% като Възраждане или Атака и т.н., която е против НАТО и проблема ще ти се реши. Щом не става значи това е волята на народа.
2
0
Серж (преди 1 седмица)
Рейтинг: 182689 | Одобрение: 36119
В милата ни татковина ВСИЧКО е възможно Ко? Не!...Дори и престъпници да ни управляват, и ограбват законно, защото законите са писани от тях!...:wassat: Някой пита ли народа, когато ни вкараха в НАТО? Е...Сега ще играем пхо тяхната свирка, а кой ще даде заповдта няма никакво значение, както казваш ти...Удивлявам ти се на ентусиазма и оптимизма:wassat:...Явно си твърде млад човек...Идеалист...Намусен Но за жалост ще бъдеш от първите, които ще мобилизират, ако се стигне дотам!:wassat:
2
2
Ко? Не! (преди 1 седмица)
Рейтинг: 15260 | Одобрение: -1455
Серж, министър председател не може да издаде заповед за мобилизация и включване в която и да е война. Така че не се притеснявай за това.
4
0
Серж (преди 1 седмица)
Рейтинг: 182689 | Одобрение: 36119
И КОЙ е дал мандат на този опърдян, пенсионерски задник да подписва такова споразумение???Гняв Той е министър в СЛУЖЕБНО правителство и такива стратегически решения НЕ ВЛИЗАТ в неговите правомощия!!!Гняв По същия начин, утре може да издаде заповед и за мобилизация и включването ни във войната в Украйна...Болест И ко прайм,тогаа?...:wassat:Гняв
4
2
BoboX (преди 1 седмица)
Рейтинг: 3115 | Одобрение: 820
Петли, вие ли ще сте първи на фронта да защитавате Украинската демокрация?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама