"България е изостанала и провалена държава" гласи Национален стратегически документ до ЕС

23.10.2020 / 22:26 12

Снимка Булфото, архив

Най-важния национален стратегически документ гласи: Изостанала и провалена държава е България. Документът очертава рамката за управление на средствата от еврофондовете за страната в периода 2021 – 2027 г., от които ние искаме 9,7 млрд. евро при почти двойно повече, които ни се полагат, но властта няма проекти за тях, пише onovini.eu.

„Формулираните в документа приоритети за финансиране са изведени въз основа на анализ на социално-икономическо развитие на България 2007-2017 г.“, пише в анотацията към споразумението. Оказва се, че въпросният „анализ“ рисува отчайваща картина за „социално-икономическото развитие“ на страната през последните 10 години, цитира го Медиапул.

Споразумението започва с обрисуване на драматична картина в сектор Наука и иновации: „България е на последното, 27-о място в ЕС до дял на публичните разходи за научна и развойна дейност. Към 2018 г. се отчита спад с 15% в сравнение с 2011 г. на малките и средни предприятия със собствена иновация, 16% спад на предприятията с технологични иновации, както и срив с 81% на продажбите на нови за пазара или фирмата продукти като дял от оборота”.

Правителството отчита и други „постижения“ : 5 пъти по-ниска от средното за ЕС приложимост на изследванията, забавена модернизация на висшето образование, нисък потенциал за задържане на таланти (125-о място в света) и привличане на таланти (110-о място), последно място в ЕС по Индекс за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) и на 47-о място през 2018 г. по Индекс за развитие на електронното управление на ООН.

Описанието на състоянието на страната продължава със сферата на енергетиката, където се констатират поредните „успехи“ на Борисов: „най-енергоемката икономика в ЕС, изразходваща 3.6 пъти повече енергийни ресурси за производство на единица БВП от средния енергиен разход в ЕС“, „най-въглеродно интензивната държава членка на ЕС с интензитет на емисиите на парникови газове към 2016 г. 4.3 пъти по-висок от средното за ЕС ниво“. България е и „най-ресурсоемката икономика в ЕС, изразходвайки 6.8 пъти повече суровини за производство на единица БВП от средния суровинен разход в ЕС“, признава Борисов.

Отчита се още „силна амортизираност на водопроводната мрежа“, „ниска степен на съответствие с изискванията на директивата за пречистване на градските отпадъчни води“, „необходимост от намаляване на дела на депонираните отпадъци – нивото през 2017 г. от 61.8% е над 2.5 пъти по-високо от средното за ЕС.

Въпреки хвалбите на Борисов за построени автомагистрали, документът отчита „същественото изоставане по отношение на покритието със скоростни пътища спрямо ЕС – покритието с автомагистрали и скоростни пътища е едва 0.006 км/кв. км, първокласните пътища са 14.7%, а автомагистралите едва 3.7%. от общата дължина на републиканската пътна мрежа, посочва правителството.
Около 1/3 от републиканската пътна мрежа остава с лошо качество на пътната настилка. Към 2015 г. степента на завършеност на отсечките от основната ТEN-T мрежа в страната възлиза на едва 50%, което е петият най-нисък резултат в рамките на ЕС.

Още признания: „България е една от държавите в ЕС с най-ниска раждаемост, има най-висок дял на смъртност от болести на органи на кръвообращението (65%), намаляване на населението в трудоспособна възраст – за последните десет години относителният дял на населението на възраст 15-64 години на 64.7%”.

„Публичните разходи за образование като процент от БВП са 3.6% за 2018 г. при средно 4.6% за ЕС. България е на 83-то място в света и 26-о място в ЕС по показателя качество на образователната система в изследването Global Competitiveness Report 2017-2018 на Световния икономически форум, като за последните десет години страната влошава представянето си с 19 позиции. Включените деца в образование и грижи в ранна детска възраст са 83.9% за 2018 г. при 95.4% средно за ЕС.

47% от 15-годишните младежи у нас са функционално неграмотни, 46.5% са с постижения под критичния праг в областта на науката, а 44.4% са с недостатъчно ниво на умения по математика, като изоставането спрямо ЕС е повече от двойно във всички области на изследването PISA 2018.
Едва 29% от населението притежават поне основни умения в областта на цифровите технологии (57% средно за ЕС)”.
Смертелно: „България е една от държавите членки с най-висок дял на младите хора между 15 и 24-годишна възраст, които не са нито в образование, нито в обучение, нито в заетост – 18.1% за България при средно ниво от 12.9% за ЕС през 2018 г.

България има и най-високо неравенството в разпределението на доходите в ЕС – 7.7 пъти разлика между доходите на най-бедните и най-богатите 20% от домакинствата при средно 5.2 пъти в ЕС.

Страната е на предпоследно – 26-о място в ЕС, по правителствени разходи за социална защита – 12.4% от БВП средно за последните десет години при средно ниво за общността 18.9% от БВП”.
Въпреки изсипаните милиарди в регионално развитие у нас за смислени неща като стадиони в изчезващи села с население в пенсионна възраст и бутафорни крепости, правителството отчита „продължаващо задълбочаване на регионалните различия“. Югозападният район, в който попада основният икономически център на страната – столицата София, формира 47.9% от БВП на страната през 2016 г., като увеличава приноса си с 2.4 процентни пункта за последните 10 години.
Разликата между най-развития (София-град) и най-изостаналия (Видин) в икономически план NUTS III район нараства от 43 пъти през 2007 г. до 65 пъти през 2016 г!!!

От Споразумението за партньорство за новия програмен период не става ясно какъв е ефектът от изсипването на еврофондовете у нас през последните 7 години (2014 г. – 2020 г.) и защо вместо подобрение в много сфери се отчита влошаване, пише Медиапул.
Основната част от споразумението представлява обещания на правителството за подобрение по всички гореизброени показатели, за което страната се надява да получи 9.7 млрд. евро през следващите седем години.


 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
някой (преди 1 месец)
Рейтинг: 23371 | Одобрение: 5431
"Крис" , мисля по същия начин, както и ти, и винаги съм казвал, че нещата се случват не заради някого (в случая тиквата Бойко) , а въпреки него. Примера с Китай е много точен, но там хората наистина търсят и назначават можещи, а и не само там. В това е разковничето, не че няма изключения, предполагам, но всяко ходатайстване е залагане на името, което със сигурност после се защитава на всяка цена. Говориш за упоритост, да, много важна и достойна черта в характера на човека, стига да не е погрешната посока, или поне да има осъзнаване, когато има залитане. Уважавам упоритостта, наистина, но в случая с "Пра ..." , в конкретния случай, ни мога да се съглася, и не за друго, а последния му коментар показва упоритостта в неразбирането на действителността, точно в това, което ти сочиш. Този начин на мислене и говорене не кореспондира, според мен, с онази упоритост, за която пишеш в коментара си. Но, наистина се надявам да има разбиране от негова страна, а не праволинейно и заблудено следване на своето мнение, без нотка размисъл за случващото се и посочените данни за състоянието на страната ни. Последния му коментар говори точно за това, че няма промяна, но да, упоритост, без разбиране.
0
1
ПраБългарин (преди 1 месец)
Рейтинг: 20137 | Одобрение: -5978
То е ясно че изоставаме от запада, но ако сравниш ръста на заплатите през 2000-2010 и 2010-2020 ще видиш, че от 2000 година до 2010 те са скочили тройно, а в периода 2010 2020 също са скочили 3 пъти. Аз, 2002г. имах заплата 170-200лв като елтехник поддръжка в завода, 2008 вече бях на 600лв. Но преди 2009 е нямало криза, докато след 2010 такава криза удари и съвсем до уби всичко останало полуживо след комунизма. Като удари тази криза и всичко живо по кадърно избяга, вие какво очаквате, след като от 1990г до 2009 г само се е крадяло, искате за 10 г. да стигнете запада???? Те комунистите не успяха за 45г., че бяха 9 милиона пълно с кадри и машини, остана сега от просяци да станем милионери за 10 години. Аз се радвам, че сега се правят градовете и пътищата много повече спрямо преди, освен това в градовете има повече трафик от преди, това значи, че има работа. Хората масово ходят да почиват, преди такова нещо е нямало, особено посока Гърция, бягат като изтървани. Като помня кризата 2010г, нямаше работа, чудят се хората какво да правят, а сега, въпреки тази пандемия всеки казва, че има много работа. Не знам до кога ще е така, сега пак ще затворят, но се усети стабилност в бизнеса от 5 г. насам докато не дойде пандемията. 
4
0
kris (преди 1 месец)
Рейтинг: 169656 | Одобрение: 9501
Някой.....уважавам ПРА най-вече за упоритостта му и възможността му да спори, а не като онези тримата, които посочих.....Той има същите аргументи като трима мои приятели, които казват : живея добре, значи управлението е добро....Всичко в този свят обаче се развива и  въпреки Бойко в България нещата се развиват....Нека разгледаме Китай....Еднопартийна система....Комунистическата партия обаче за да назначи служител на държавна работа го подлага на изпит....може ли да върши работа, или не....! Имат и антикорупционна комисия, която разглежда всеки ден по 600-800 сигнала за корупция и наказва с нулева толерантност....Къде са им  Борката, Каскета и останалите глупендери.....Ако се случи чудо и застанат начело на Китай ще му еват мамата за нула време.....Ето за това трябва да говорим, а не за "успехите" на неуспехите и провалите на едно дълбоко корумпирано общество.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
0
някой (преди 1 месец)
Рейтинг: 23371 | Одобрение: 5431
"Крис" , дано си прав за "Пра ... " , защото си мисля, че той е толкова далече от истината, че дори шансовете му да я разбере някога, стават все по-минимални. От доста време и аз се опитвам да му обясня точно това (което и ти правиш) , а именно за написаното тук, сега с точни данни за "развитието" на страната ни при тази тиква. Лошото е, че няма никакво разбиране от негова страна, а иначе си прав, че трябва да има и известно уважение, стига да има разбиране за това. Уважение на мнение и на човек има тогава, когато има обективност, каквато при него почти винаги липсва.
3
0
kris (преди 1 месец)
Рейтинг: 169656 | Одобрение: 9501
Гарфи....това, че ПРА е герберас не значи, че е праалбанец.....Нужно е известно уважение....! Той не е Стоян, Лошия, или Лайномета.....Той търси истината и това е важно.....защото който търси истината я намира, рано или късно....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
1
гарфилд (преди 1 месец)
Рейтинг: 39583 | Одобрение: 14813
Крис,праалбанеца,може ли да чете?
4
0
kris (преди 1 месец)
Рейтинг: 169656 | Одобрение: 9501
ПРА....четеш ли.....? Ще се убедиш ли , че съм прав....?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
5
0
някой (преди 1 месец)
Рейтинг: 23371 | Одобрение: 5431
Колко по-изчерпателно четиво е необходимо да се публикува, та да стане ясно, че тиквата и цялата му крадлива банда, която през годините е толкова нараснала, трябва да са зад решетките. Не оставка, а арест за тях.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама