България е на второ място в НАТО по разходи от БВП за отбрана

13.08.2019 / 18:49 5

България е на второ място в НАТО по разходи от Брутния вътрешен продукт, отделяни за отбрана. Това става, след като правителството преведе 1 млрд. и 200 млн. долара по сметките на САЩ за осемте нови изтребителя F-16, съобщава БНТ. Така от 29 съюзници България е веднага след първенеца - Съединените щати. Такива пари за отбрана страната ни не е отделяла от 16 години.


3 милиарда и 515 милиона лева ще бъде бюджетът на Министерството на отбраната за 2019 г.

1,4 млрд. плюс 2,2 млрд. лв. за изтребителите. Това ни нарежда на второ място в НАТО след първенеца САЩ по разходи за отбрана като процент от БВП.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: През 2014 г. в Уелс НАТО реши, че ни трябва по-честно разпределение на тежестите и увеличение на разходите за отбрана. Добрата новина е, че след години на съкращаване на военните бюджети, всички съюзници постепенно увеличават парите за отбрана. Все повече страни-членки постигат целта от 2% от БВП, отделяни за военни разходи, а повечето страни имат планове за достигане на 2-та % през 2024 г.
От всички 29 съюзници най-много пари за отбрана отделя САЩ - 3,42%, следва България - 2,6%, следват Гърция, Англия, Естония, Румъния, Полша, Латвия и други.

Симеон Николов, Център за стратегически изследвания: Ние сме в златната среда, само шест страни в НАТО изпълняват изискването за 2% разходи от БВП. Страни като Германия имат 1,3% разход, но той се равнява на 37,6 милиарда евро.
С 1,4 млрд. лв., които се очаква да бъдат дадени за 150 бронирани машини за пехотата, и 984 млн. лв. за два модулни патрулни кораба, разходите ни за отбрана в следващите години може и да останат на същото високо ниво. 

Велизар Шаламанов, министър на отбраната (2014 г.): Разходите за отбрана са важни, когато създават условия за дългосрочна програма за модернизация и превъоръжаване. Това е един чудесен старт. Но поддържането на това високо темпо е изключително необходимо. Нека не забравяме, че когато стартира реформата 2000 г., ние имахме 2,89% от БВП за отбрана.
Вторият важен показател е колко процента от разходите за отбрана отиват за ново въоръжение.

Тези 2,2 млрд. лв., които България вече преведе за новите изтребители F-16, представляват 60% от разходите ни за отбрана, което ни нарежда на първо място в НАТО по този показател

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Ман40 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 3363 | Одобрение: 1168
Не се вижда Българското знаме на картинката!
За тези седем месеца да бяхте циментирали път и рампа до водата за тази цел, а не да газите пясъка и дюните и сега да се оправдавате!
3
1
Пешо от Виница (преди 4 месеца)
Рейтинг: 37329 | Одобрение: 15764
До "Ас": Зная приятелю и го казвам с горчиви сълзи. Зная и що е рекъл един древен мъдрец по този повод "Чашата на живота щеше да сладни непоносимо, ако в нея не капеха и малко горчиви сълзи." Илюзията за приятелството с Големия Брат ще продължи докато е изгодно, но за кого ли?. В момента, в който илюзията стане твърде скъпа, ще махнат декора, ще свалят завесата,  и ще видим предоставената ни сметка, която бързичко платихме.
5
2
cron1 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 6459 | Одобрение: 1394
Безобразие! Най-бедната държава в ЕС харчи НАЙ-МНОГО! С кой воюваме?!? ГнявГнявГняв
4
1
ас (преди 4 месеца)
Рейтинг: 25970 | Одобрение: 9840
пешо нали знаеш потупване по рамото е на сантиметси от шут в г....
10
3
Пешо от Виница (преди 4 месеца)
Рейтинг: 37329 | Одобрение: 15764
Още малко и ще заслужим "Браво" и потупване по рамото. Просто трябва да похарчим поне още един-два милиарда в помощ на бедната американска военна промишленост. Нищо лично!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама