България отбелязва 111 години от обявяването на своята Независимост

22.09.2019 / 06:59 4

Честваме 111-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На тази дата българското управление отхвърля васалното си положение спрямо Османската империя, заложено в Берлинския договор. Независимостта е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в черквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново, а след това е обявена и в крепостта „Царевец“.  Поради това и старопрестолната столица е център на ежегодните тържества. 

Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата „Св. 40 мъченици“. След това в крепостта „Царевец“ от 10,30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг.

Заместник-председателите на Народното събрание Емил Христов и Кристиан Вигенин и народни представители ще участват в тържественото честване на 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, което ще се състои днес във Велико Търново. Те ще присъстват на тържествената заря-проверка на площад "Цар Асен Първи" от 19.30 часа.

През деня ще има празнично шествие, безплатни туристически обиколки с беседи по знаковите места в старопрестолния град, свързани с обявяването на независимостта, детски празници и фолклорни концерти. Участниците в 13-ия Международен фестивал на военните оркестри ще изнесат шоу спектакъл. Ще бъде открит първият в страната електронен часовник, направен от близо 9 хиляди стръка цветя.

В 17,00 ч. на сцената пред общината започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова, а час по-късно по главната улица ще се извие традиционното голямо търновско хоро.

В 19,00 ч. на площад "Цар Асен" ротите на Националния военен университет "Васил Левски" ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове по време на тържествената заря - проверка. В 20,15 ч. е излъчването на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Във връзка с програмата за отбелязване на Независимостта, затворени за движение ще бъдат няколко улици в града. От 8,30 ч. до 13,30 ч. ще бъде ограничен трафикът по улиците "Св. Климент Охридски", "Никола Пиколо", "Иван Вазов", "Стефан Стамболов", "Независимост", "Васил Левски", включително и площад "Цар Асен I".

След 13,00 ч.трафикът в старата част ще бъде пуснат, но главната улица "Васил Левски" ще остане затворена до 19,00 ч.

След 18,00 ч. площадът пред крепостта "Царевец" отново ще бъде ограничен за движение заради вечерната част от празничната програма. Движението ще бъде пуснато след 21,30 ч. / novini.bgПроверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
8
Пешо от Виница (преди 2 години)
Рейтинг: 87558 | Одобрение: 28703
Ех, "Дивак"......Прекалено много искаш от "твоя приятел"."Той" се мисли за лидер? Няма лошо, но преди да почнеш да израстваш за "ЛИДЕР" да беше прочел историята за да разбереш динамиката на властта и методите за успешно лидерство. По принцип,човешката природа  не се  променя и затова трябва да се чете историята. Това е като суров материал ,който ще ти послужи при вземане на днешните , а по-важното е ,че той ще е основа за вземане на УТРЕШНИТЕ ти решения!!! Като гледам действията на "твоя приятел" как се лута в търсене на основния въпрос"Дали да се страхува "матреала", отколкото да ме обича или обратното?". Разгледай в тази светлина неговите често объркващи действия и ще си отговориш. А ти....се чудиш за "некви си БТР или тем подобни?! Просто в този момент  е излизал от джипа  след хвърлянето " на торби с обещания и пари на "матреала" и  е решил да бъде втората част на основния въпрос. Анадънмо? И сега стигаме до второто умение на "лидера"-да умееш да убеждаваш ? Как го прави нашия човек? "Абе, вие сте прости и аз съм един от вас". Ето ти неграмотното принизяване до тези ,които искаш да водиш ,но как? Чрез образоване или като се оприличаваш на тях? Как да ги мотивираш да ти ВЯРВАТ, когато най-близкият ти другар-Цецко   е изритан като Веско Маринов от държавната кльопачка. Защо? От страх за властта или за корупция? Кое си избираш? И стигаме до финала: Дали е "Лидер" или е посредствен ученик,който не е чел историята? Когато посредственото лидерство е белязано от скандали, корупция и големи грешки във външната политика,когато самодоволството  е на преден план-"АЗ, аз, аз ....направих това, раздадох толкова пари..., аз обещавам"-човек става небрежен и самодоволен към основните добродетели ,които характеризират добрия ВОДАЧ. Накрая този политик става самодоволен Тиранин, от който повече се страхуват/ чети признанията на първият царедворец-Цветанов за близкото обкръжение на "Лидера"/ отколкото да го обичат.Малко дълго стана обяснението ми ,но ...така мисля !Изводи: Никога не забравяй, че ще останеш в историята. Въпросът е как-като лидер или като посредствен политик?!Усмивка
3
5
ДИВАКА (преди 2 години)
Рейтинг: 24300 | Одобрение: 4005
ПЕШО..И ШРЕК СЕ БОРИ С НАРОДА СИ..КУПУВА МИ ИГРАЧКИ-ПЛАЧКИ ..САМОЛЕТЧЕТА,КОРАБИ ЩЕ МУ ЗАКУПИ ,БТР...ДА СИ БРЪМЧАТ ПО ЧЕРНИТЕ ПЪТИЩА..АУ..ДОПУСНАЛ СЪМ ГРЕШКА..НЕ С НАРОДА СИ СЕ БОРИ ,А ЗА НЕГО..БРЕЙ ,ЧЕ СЪМ ГЛУПАВ.А ТИЯ ИГРАЧКИ ,АКО СЕ НЕ ПОЛЗВАТ..ЩЕ РЪЖДЯСАТ ..ТАКА ,ЧЕ НИЕ НАПРЕД ,КРАВИТЕ СЛЕД НАС..А ИНАК ЗА ЧИИ СА НИ ..ИГРАЧКИ..  Изплезване:devil:Ухилен
3
11
Пешо от Виница (преди 2 години)
Рейтинг: 87558 | Одобрение: 28703
„Такова е желанието на Народа ми, такава е неговата воля-да бъде според както той иска! Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво  да мислят и едно да желаят”

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама