php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama

България отбелязва 184 години от рождението на Васил Левски

18.07.2021 / 08:12 1

кадър: Нова тв

Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово. 

България отбелязва днес 184 години от рождението на Васил Левски.

Той е бил учител в карловското село Войнягово. Там още помнят Апостола и се гордеят с делата му. „Левски е имал 19 ученици. В класната стая е имало две дъски - табло на честа и на порицанието. На едното записвал имената на послушните, а на другото на тези, които не слушат”, разказа секретарят на местното читалище Цонка Дамянова в ефира на „Събуди се".

Рождението на Левски в Ловеч ще отбележат с гражданското поклонение пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче от 10.00 ч. След това в салона на Народно читалище "Васил Левски-1924 г." - с. Къкрина, ще бъде прожектиран документалният филм "Прослава на Левски" (1922 г.). Това е най-старият филм-хроника, заснет от Христо Константинов, за откриването на Къкринското ханче като музей, пише БТА.

По-късно, от 17.30 ч. в храм "Успение Богородично" в Ловеч, ще има панихида за Апостола. След нея е гражданското поклонение пред паметника на Левски в града. В музея "Васил Левски" желаещите ще могат да присъстват на музикално-поетичен спектакъл, посветен на 184 години от рождението на Васил Левски. В него поети от страната, както и местни творци, ще рецитират свои стихове за Апостола, а изпълнители ще изпълнят песни по темата.

Левски е роден в град Карлово в много бедно семейство. Много млад той прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, след което го напуска. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в Първата българска легия. Васил Левски става един от идеолозите на българската национална революция. Обесен е на 19 февруари 1873 година. Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
0
Пешо от Виница (преди 2 месеца)
Рейтинг: 75878 | Одобрение: 26073
[size=3]Писмо до Васил Левски[/size] Спи, Дяконе! Не се събуждай! Остани в незнайния си гроб! Добре си ти... От там не виждаш съдбата на достойния ни род. Не виждаш майките,които днес не раждат. Стариците край кофите за смет. Бащите със джобове празни, в ръцете с куфари и здравец за късмет. Децата ни са вече на изчезване. Селата мъртви. Пусти градове. Строим хотели, паркинги, гаражи... Край просяка минава БееМВе. На "пътя към Европа" се продават в ръцете с кукли малките моми. Те детството си в сънища сънуват. Стаена скръб в очите им гори. Спи, Дяконе! Не се събуждай! Добре си там под тази черна пръст. Завиждам ти за туй, че не дочака мечтите си, разпънати на кръст.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama
реклама sikik