България се включва в инициативата на ЕС за осигуряване на 1 милион снаряди за Украйна

19.06.2023 / 16:55 8

Булфото

Подготвя се решение на Министерския съвет за участие на България в инициативата на ЕС за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна, финансирана през Европейската инициатива за мир. Това обяви специално пред БНТ заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Инициативата на ЕС, в която не участват само България и военно неутралната Ирландия, беше обявена през март и финализирана през месец май, но страната ни се въздържа от участие. За целта ЕС отделя 2 млрд. евро.

Кога ще бъде гласувано решението, все още не е ясно, но чрез него страната ни ще нотифицира ЕС за желанието да се присъедини. Целта на инициативата е да бъдат осигурени 155-милиметрови снаряди по стандарт на НАТО.

България не разполага с такива снаряди и оръжейни системи, но планира проект за модернизация и закупуване на такава артилерия.

Новината идва на фона на подписания преди дни в Брюксел меморандум за участие в Многонационалната инициатива на НАТО за складиране на боеприпаси (MAWI), която позволява складирането на предварително определени муниции и боеприпаси (Prepositioned Stock) в страни членки, като единият от акцентите в програмата е разполагането на такива за целите на 8-те батальонни бойни групи по Източния фланг.

Разполагането на амуниции и боеприпаси ще се случва на база двустранни спогодби между страните членки и ще е на доброволен принцип. Многонационалната бойна група на НАТО у нас се ръководи от Италия.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
kjk (преди 8 месеца)
Рейтинг: 36308 | Одобрение: 4103
Май ще си купуваме фабрика на осми септември!!!Ангелче
1
0
Марио (преди 8 месеца)
Рейтинг: 18586 | Одобрение: 3566
Не знам за каква инициатива говорят ,но като цяло там се ползват български боеприпаси.Ангелче
5
1
kris (преди 8 месеца)
Рейтинг: 327323 | Одобрение: 50973
За какъв чеп сложиха онова лай*но Тагарев мислите....? За ей такъв, дето и заа зеле не става, но ще ни набута между шамарите.....Мръсна , гадна, отровна рудованка.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
5
1
бачо Кольо (преди 8 месеца)
Рейтинг: 16177 | Одобрение: 4487
Разполагат с народните пари като с бащиния!
Колкото повече,толкова повече!
4
2
Серж (преди 8 месеца)
Рейтинг: 148297 | Одобрение: 28712
Тези национални предатели трябва да ги разкъсаме!!!ГнявБолест
6
5
ас (преди 8 месеца)
Рейтинг: 145382 | Одобрение: 22962
това вече е подигравка с народа. полвината села и градове са под вода и след месец два може и да получат 1500 лева. ама на украйна се изпрати помоща преди да се спука язовира. дъжовете и навоненията ще подължат хората са изоставени ама е по важно да има снаряди за украйна. това е новата коалиция на герб-дпс и подмяната всичко друго е на първо място за тах само не и българския народ.
6
3
Burton (преди 8 месеца)
Рейтинг: 15543 | Одобрение: 2813
oстави народа, някой да е питал обикновения украинец дали иска да воюва? С тези боеприпаси единствено увеличаваме броя на убитите украинци(и руснаци, но русофобите не ги е грижа за тях)... На чужд гръб и сто тояги са малко, нали? 
6
2
Серж (преди 8 месеца)
Рейтинг: 148297 | Одобрение: 28712
Някой да е питал НАРОДА???? А? Продажници!...Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама