Български и македонски учени с отворено писмо към политиците: Нациите са изкуствени, историите им интелектуални построения. Изхождате от остарели и ограничени разбирания

03.11.2020 / 11:15 5

Снимка: Булфото

Български и македонски учени излязоха с отворено писмо до премиерите и външните министри на двете държави. В него те подчертават, че съвременните хуманитарни и социални науки разглеждат всички нации като конструирани и дори буквално "изкуствени", а националните истории - като интелектуални построения, като само един от начините, по които може да се осмисля миналото.

В писмото се призовава политиците да се съсредоточат върху решаването на актуалните проблеми. Според учените за историческите спорове е достатъчно да се създаде една по-диалогична среда.

Те смятат, че досегашната работа на смесената историческа комисия показва, че постигане на съгласие е възможно дори по най-трудните въпроси. Това обаче е дълъг процес и не бива да се поставят нереалистично кратки срокове. И този процес не трябва да протича под натиск, който би дискредитирал постигнатите досега компромиси и споразумения.

Ето пълния текст на писмото:

До:

Бойко Борисов, министър-председател на Република България

Зоран Заев, министър-председател на Република Северна Македония

Никола Димитров, вицепремиер по европейски въпроси на РСМ

Екатерина Захариева, министър на външните работи на РБ

Буяр Османи, министър на външните работи РСМ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от български и македонски учени

Уважаеми Госпожи и Господа,

Ние, представители на хуманитарните и социалните науки от двете държави, се обръщаме към вас в този важен момент, когато на карта е поставено приятелството и добросъседството между нашите две страни и два народа. Опасяваме се, че фокусирането на преговорния процес върху проблемите на миналото поражда нереалистични очаквания и крие огромни рискове.

Проблемът е, че в целия сегашен спор по исторически въпроси се изхожда от остарели и твърде ограничени разбирания за националната идентичност, като нещо извечно и неизменно, а за националната история – като нещо свещено. При така изградената смесена историческа комисия също се възпроизвежда един модел от миналото: представителите на двете национални историографии отбраняват и се опитват да наложат утвърдените в собствената си страна интерпретации.

Съвременните хуманитарни и социални науки обаче разглеждат всички нации като конструирани и дори буквално "изкуствени", а националните истории – като интелектуални построения, като само един от начините, по които може да се осмисля миналото. Притеснително е също така, чрез преговори между две държави да се търси съгласие за само една историческа истина.

Съвременната историография отдавна е приела съществуването на множествени интерпретации, като резултат от различни перспективи. Ние живеем в плуралистични общества и работим в академична среда, която приема плурализма на интерпретациите (включително интерпретациите на миналото) за нещо нормално. Поради всички тези причини се обръщаме към вас с призив за разбирателство по актуалните проблеми, а що се отнася до споровете и различията по исторически въпроси достатъчно би било създаването на една по-диалогична среда. Досегашната работа на смесената историческа комисия показва, че постигане на съгласие дори по най-трудните за двете ни страни въпроси е възможно, но това е дълъг процес и не бива да се поставят нереалистично кратки срокове.

При това този процес не бива да протича под натиск, който би дискредитирал постигнатите компромиси и споразумения. Всеки разказ за националното минало подлежи на преосмиляне и преоценка, но това трябва да става в свободни академични и обществени дискусии.

Катерина Колозова (Скопие)

Александър Везенков (София)

Любчо Петковски (Скопие)

Стефан Дечев (София)

Здравко Савески (Скопие)

Чавдар Маринов (София)

Димитър Бечев (Оксфорд)Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
SANDOKAN1963 (преди 5 месеца)
Рейтинг: 3723 | Одобрение: 378
hahahahha    ЛУНО  ЛУНО   ЗЕМЛЙО  МАКЕДОНСКА,,,ХАХАХАХХАХА
3
0
kris (преди 5 месеца)
Рейтинг: 198782 | Одобрение: 15732
България беше създадена преди повече от 1 300 години и това е записано, прономеровано и прошнуровано в световната история.....Повече от възмутително е твърдението за "изкуствено" създадената древна  държава, която има един рекорд.....Тя е най-старата държава в Европа носеща все още оригиналното си име - България....Например Гърция е по-стара, но се е наричала Елада....Разбираемо е за Македония да приемем подобен постулат, но не и за България.....Срам за тези "историци" и предатели направили подобно кощунство.....Да бървят на майната си.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
1
хабиби (преди 5 месеца)
Рейтинг: 2934 | Одобрение: 724
Поне са публикували списъка с националните предатели на България. Нациите били изкуствени??? Я го кажи това на някой германец, американец или французин! Македонски език не съществува! Той е български диалект. Дори американците не си позволяват да кажат, че говорят американски! Те казват, че говорят на американски английски! Македонците да знаят, че говорят на мекедонски български. Точка.
Избори за Велико Народно Събрание и нов политически ред в държавата!
0
0
Варна (преди 5 месеца)
Рейтинг: 84633 | Одобрение: 38153
Макетата ще направят нещо полезно и ще бъдат по-българи от заспалите българи. Ще свалят хунтата от власт, след като изядем шамарите от Германия до няколко дни 
Властта е власт над хората, над тялото, но най-главното над разума. Властта над материята, над външната реалност, както вие бихте я нарекли няма значение. - Джордж Оруел
2
0
Пешо от Виница (преди 5 месеца)
Рейтинг: 67595 | Одобрение: 23635
Алоууууу! Взехте ли по тридесет сребърника ,бре,юродове?! Няма да влизам в спор с вас,защото точно по този начин твърдите ,че няма мъж и жена , а има неустановен и универсален пол. Другото било анахронизъм и илюзия....Ще ви отговоря така: Ай,сиктер , до стената и майната ви! Помнете своята история. Защитавайте я ,защото ще станете в противен случай  като номадите-племе ,което се скита без род и родина, а и без история....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама