Български инженер видя от американците по "Дискавъри ченъл" и завъртя супер бизнес край Кранево

25.08.2024 / 14:11 2

Пиксабей

Обичайното време за една стрида да измине пътя от морето до чинията са три години.

Вече осем години работи първата ферма за култивирани стриди в България. Намира се на 700 метра от брега край село Кранево. Собственик е инж. Коста Петров, разказва Радио Варна.

Той е твърдо решен да докаже, че и у нас могат да се отглеждат морски деликатеси на световно ниво.

Всичко за него започва като на филм, докато гледа по  "Дискавъри ченъл" как американците произвеждат стриди.

Инж. Петров обяснява, че мидите стават навсякъде, за стридите обаче са нужни специални условия:

"В цял свят стридите се хранят със зоопланктон,  в Черно море - само с фитопланктон, затова всичко в нашето море е вкусно."

Започва бизнеса със стриди от Бискайския залив, но бързо се отказва от тях заради болести по стридите. 

Сега ги взема от Испания и Италия. 

"Под 15 градуса стридата изпада в летаргия, но мога да дам гаранция две седмици, ако реша да продам тази стрида. Над 25 градуса стават едни неща, които са дълга, досадна и тъжна тема. Но аз съм с 8 години опит, а и чета книга, така че съм намерил начин да реша въпроса. Цената е 30 лева на килограм."

Стридите се ядат от септември до април. 

Когато се хапват сурови, имат идеални вкусови качества и запазени полезни свойства.

Румънците са постоянните му клиенти.

Има епизодични доставки във Франция, Испания, Швейцария.

 В България зарежда класните ресторанти.

Кухнята на българина е много консервативна, обяснява бизнесменът. Затова Стридариумът във Варна затвори.

Предстои да открие нов ресторант на брега на Кранево.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Пиша на кирилица (преди 3 седмици)
Рейтинг: 10825 | Одобрение: -485
Е кой ще му разреши да засели чужда аквакултура? Тоя е изтерясал.
Светлината колкото и да бърза когато пристигне заварва тъмнината.
2
0
Серж (преди 3 седмици)
Рейтинг: 191373 | Одобрение: 37688
Е не са нещо, кой знае какво стридите...Хайде сега!... Като деца беряхме миди от камъните на вълнолома и ги ядяхме, къде полуизпечени, къде сурови...Ами нашите миди са много по-вкусни от стридите, дори и когато са сурови!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама