Български студент по медицина: Как да искат да останат, бе?

22.11.2019 / 15:57 8

Постът е личното мнение на студентът по дентална медицина Даниел Георгиев, публикуван във фейсбук. Публикуван е от изданието medicalnews.bg.

"Събуждаш се и осъзнаваш, че остават няколко месеца до завършването на Медицински университет. Радваш се, но за кратко. Сепваш се от това, че трябва да караш специализация. Хубаво е и дори необходимо. Но каква?

Почваш да търсиш информация – от сайтове, от интернет, от университетски преподаватели, от приятели, минали през този път. И научаваш следното: „приемен изпит има, ама по-добре да се имаш с някого или да имаш пари (ако и двете ги имаш – супер), иначе няма да има място“. Разочароваш се. И как няма?! Може да си „Златен Хипократ“ (завършил с пълно отличие Медицински университет), но кой го боли това, като нямаш споменатите по-горе.

Търсиш още информация – намираш, че ако се бутнеш в някое село или забравено от… властта градче – има начин за специализация. Но какво да правиш там?
Ти искаш в Германия (пък може и успех да имаш за там), но поради някакво си там решение си разпределен в Горно надолнище, където ще лекуваш температура и разстройство на 58 граждани, а уж в списъка в общината се водят 114. Защо тази болница съществува си отговаряш веднага – изпълняване на политико-социални функции. И дотам.

Хаос. И след хаоса – пак хаос. Защо? Защото в нашата родна държава всичко е на парче. И реформи, и стадиони, и бюджети. А обещания – колкото поискаш, когато поискаш, както поискаш.

Сблъскал си се с несправедливостта, от време на време, през следването, сега стискаш зъби и чакаш да дойде дипломирането. Ще се бяга в чужбина. То тука как да се остане? Или трябва да се целуват гъзове или трябва да се бутат пари. Жалко.
И така – още един млад човек заминава за чужбина. Не, че там – в другата страна ще трябва да остане, но за да се върне ще е необходимо да се създаде тук атмосферата, която да привлича кадри, за да спре България само да изнася.

Само че и развитието е на парче. Едно ще стане, три – няма да станат. Като омагьосан кръг, в който развитието на частните болници да направи така, че проблемът с държавните да се потули, задуши и по някакъв начин изчезне.

В същия момент става някаква трагедия. Наредените уж на 111 място медии хващат като лешояди темата и почват – репортаж след репортаж да „нищят“ проблема. И то какво нищене… Сутрин, обяд, вечер – тук въпросче, там въпросче, от дебилно по-дебилно и колкото се може водещо не до отговори конкретни, а до още… дебилни въпроси.
Населението пламва – „те онези – БЯЛАТА МАФИЯ С БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ убиват ни, крадат ни, тяхното мами“, „МОРАЛ ОТ ЛЕКАР НЕ ЧАКАЙ“, „САМО БОЙ И НИЩО ЗА ТЕЗИ ДОКТОРИ БЕ“.
Медиите мълчат. Заплахите към лекари не са апетитни, не носят рейтинг в такива случаи. „Ще мълчим, пък после като пребият/намушкат лекар ще го отразим за 30 сек. и това е“. 111 място казвате, а?

Но на българина всеки друг му е виновен и най-малко той си е виновен. Готов е сам да си постави диагноза, сам да се лекува с „ракийка и сланинка“, а като започне да повръща кръв – да търси онези същите лекари, които по принцип искаше да пребие, но сега: „дано ми спасят животеца“. И когато това не стане – лекарите отново са онези, които „сеят“ смърт. Не е виновно безхаберието на българина, а лекарят – защото при него той умира, а с „ракийката и сланинката“ беше добре.

На българина и всичко му е скъпо откъм здравни услуги. Той не се интересува какво поема неговата здравна осигуровка. Той просто „знае“, че всичко е много скъпо, защото лекарите са „бизнесмени и кожодери“. Така той не се решава да отиде на зъболекар на профилактичен преглед или дори, когато го заболи зъба леко. Българинът отива, когато ракийката вече не може да спира болката, зъбът е гноясал, сънят – липсва. Когато състоянието е „-псувня-… НЕ СЕ ТРАЕ… -псувня-…. –псувня-“

Продължението четете в medicalnews.bgЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
popadiyska (преди 3 години)
Рейтинг: 92 | Одобрение: 2
Подкрепям младите в тяхната надпревара
д-р Валентина Попадийска поддържа своя зъболекарски кабинет, предлагащ зъболечение вече над 20 години. Клиниката предлага дентални услуги - избелване на зъби, почистване на зъбен камък, металокерамика, мостове
6
1
MrBean (преди 3 години)
Рейтинг: 118241 | Одобрение: -1354
Ей Фес ако си колектор каква реализация си направил-да плашиш бабичките до смърт/без преувеличение/??? Айки прав си ,но нали знаеш че това са млади хора на по 23-25години,те не са като нас дъртите,стоицизма и въздържанието са им непонятни.И не виждам нищо лошо ако един много добър специализант да има претенции да работи във водеща/не елитна/ практика.Представи си млад и специализирал нещо сложно доктор,да го разпределят в градче като Велики Преслав -на кого ще е полезен,за какво ще е трошил знания.Ще излекува народа на Преслав,да речем 1500 души,но нуждаещите се от знанията му останали 200 000 хора-какво? Пример- дивашките и инквизиторски операции на жлъчка ,а в цял свят операцията на 95% е лапароскопска.....само който го е преживял знае за какво говоря...... Мога да споделя как е в арабския свят.Докторите работят по цял свят скъпо или не не знам.НО 1 месец в годината оперират лекуват без пари,особено деца,ХАИР правят,десятък ако щете........и работи!
4
1
някой (преди 3 години)
Рейтинг: 48396 | Одобрение: 11351
Цървул (колекторчо, Нексусчо и други производни), вярно е реализирал си се, нали ти се каза къде, и какво да правиш. Не цапай ефира повече, смърдиш, реализирано недоразумение. 
5
1
айки (преди 3 години)
Рейтинг: 24200 | Одобрение: 7685
Уважаеми бъдещ лекар ....препятствията за започване на работа са много / и не само при лекарите /, но какво лошо има да станете лекар в '''горно надолнище'' , в някое село или малък град и да помагате на хората, защо си мислите ,че като завършите трябва да станете началник, смятате ,че сте добрия доктор , който има висше образование, отличен успех и това стига .....трябва стаж и за това трябва да се върнат трите години разпределение по селата , след това поне две години в спешна помощ и тогава се изявявай където  искаш ..../само за информация в САЩ след като завършат лекарите плащат допълнително 10хил долара за да минат курсове за спешна помощ - не може да завършиш и да отидеш където и да било /. И добре да запомните добре Хипократовата клетва , а не да учите първо ценоразписа . Не може да ползваш държавни пари за следването и после да искаш да бягаш зад граница.....
8
1
Чичо (преди 3 години)
Рейтинг: 43352 | Одобрение: 6487
Албанска гладна въшко, нито си се реализирал, нито печелиш. По цяла нощ тракаш глупости по клавиатурата. Ако не е пенсията на баба ти и нет няма да имаш.Ухилен 
6
0
Орман (преди 3 години)
Рейтинг: 7440 | Одобрение: 2945
ВСИЧКО Е НАПРАВЕНО МЛАДИТЕ, КАДЪРНИТЕ ДА БЪДАТ ПРОГОНЕНИ. СТАРИТЕ , ОСТАВЕНИ БЕЗ СРЕДСТВА И ГРИЖИ ПО-БЪРЗО ДА ЗАМИНАТ НА ОНЯ СВЯТ. ТЕРИТОРИЯТА ДА БЪДА НАСЕЛЕНА ОТ ДРУГИ. И ДАЛИ ТЕ ЩЕ СЕ ВЪЗТОРГВАТ ОТ ОРФЕЙ, ДАЛИ ЩЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ХИЛЯДОЛЕТНАТА НИ ИСТОРИЯ, ДАЛИ...? ИМА ДИРЕКТИВА!!!!
8
4
squeezer (преди 3 години)
Рейтинг: 8710 | Одобрение: 3200
оправия скоро няма да има,няма ги хората които да се справят с това,качеството се изнесе,остана ''утайката'', за съжаление....................

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама