Банкерът Хампарцумян: Полуграмотното простолюдие не може да решава за еврото

28.10.2022 / 09:19 24

Кадър Нова

Банкерът Левон Хампарцумян направи доста крайно изказване.

Той коментира в студиото на PrimeTime опцията България да влезе в Еврозоната и да бъде въведено еврото у нас като валута.

"В академичните среди могат да правят докторантури на тема как ще се разпадне Еврозоната, но това са академични хипотези, които служат за развитието на финансовата наука. Те не са за споделяне с полуграмотното простолюдие. Съжалявам, просто има разлика. В държавата милион и половина са функционално неграмотни, което означава, че не могат да осмислят прочетеното. Такива хора не може да решават дали да сме в Еврозоната или не", каза той, цитиран от "Факти.бг".

По неговите думи към днешна дата влизането на България в Еврозоната е придобило и особен геополитически смисъл.

„Ние искаме да сме членове на ЕС и НАТО. Искаме да принадлежим към европейската цивилизация, а не към някакви азиатски военнолюбиви орди“, категоричен е банкерът.

Чуваме аргументи против еврото от хора, които са били начело на държавата в катастрофални събития за българската икономика и сега ни дават акъл какво да правим оттук нататък. Те имат два проблема – първо, че техният жизнен цикъл е към края си и второ, че са били на високи изпълнителни позиции в правителството при катастрофалното рухване на България през 1997 г.

Хампарцумян посочи, че тенденцията е да плащаме по-високи лихви по държавните дългове, когато сме по-нестабилни и по-трудно предсказуеми, защото възможните рискове за българската икономика са увеличават. Банкерът не смята, че има опасност да сме в състояние да не можем да погасим държавните си дългове.

Относно повишаването на лихвените проценти от ЕЦП, Хампарцумян коментира, че ефектите от решението няма да бъдат видими в следващите седмици.


„75 базисни точки не е много плавно, но пък всички са обезпокоени от увеличаващата се инфлация. Това повишение не е достатъчно, но ще забави темпа на нарастване на инфлацията. Целта е инфлацията да падне до 2-3%, което може да отнеме повече от година“, анализира банкерът.

Той прогнозира по-дълъг период с относително високи лихви.

Инфлацията е неизбежна, за да могат да се балансират нещата в икономиката. Тя означава, че на пазара има повече парични средства, отколкото стоки и услуги, които някой иска да купи с тези парични средства.

„Обикновено в инфлационен период губят хората с фиксирани доходи. По принцип заплатите също растат, макар и с известно закъснение. Инфлацията за икономически активните хора е по-малко опасна, отколкото за хората с фиксирани доходи“, отбеляза банкерът.

Енергийната криза, войната в Украйна, нарушените вериги за доставки заради Ковид ускоряват инфлационни процеси и тенденции, които иначе биха протичали години, а сега се случват в рамките на месеци, смята Хампарцумян.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
Радостин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 71740 | Одобрение: -220
Като въведоха еврото във Франция , доста обедняха французите и си останаха  по- бедни.
Всеки да си получи заслуженото !
9
1
makeo (преди 3 месеца)
Рейтинг: 33617 | Одобрение: 12927
Примерът ти е безсмислен и тъп. По-долу хората обсъждат сериозна тема. С въпросния пример за апартаментите показваш неграмотността си, а хулиш другите, че те били неграмотни. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
0
5
петково (преди 3 месеца)
Рейтинг: 6946 | Одобрение: -2169
Makeo, тебе те пропуснах в списъка, но явно се натискаш да си там. Тъпанарщината струи от всяка гънка на това, което би трябвало да бъде мозък в празната ти кратуна. Продажбата на апартаментите беше само пример, тъпако и няма нищо общо с юаните, с които вероятно ти плащат на теб, освен с рублите. Левът е вързан за еврото, а не за юана, неграмотен имбесил и дали сме го въвели официално или не, то е основната валута за нас. Не може глупаци като теб тук ежедневно да ръсят всякакви глупости и уродливи твърдения и да остават без ясен отговор. Гнусни лъжи, пропаганда и направо безмозъчни твърдения. Но какво друго да очакваме от жълтото парцалче "Кокошка", която се пъчи като петел.
5
1
Марио (преди 3 месеца)
Рейтинг: 17915 | Одобрение: 3795
Гнусен, арменски шмекер!Ангелче
12
4
makeo (преди 3 месеца)
Рейтинг: 33617 | Одобрение: 12927
петково  Ти мерило за акъл ли си бе, цървул?!? На практика еврото било на 100% викаш, щото апартаментите се тъгували с евро?!?!! На практика си уникално тъп! Ако утре си продадеш колата за китайски юани, щото така си си наумил, на практика в коя зона ще си? 🙂 Шибан дебил! 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
3
8
петково (преди 3 месеца)
Рейтинг: 6946 | Одобрение: -2169
О, неграмотний български юроде. Добре го е казал Хампарцумян, а и се доказва от коментарите тук. Функционална неграмотност струи от повечето от коментиралите тук радостинки, крисовци, варненски селяндури и тем паче. България откакто има борд е дълбоко нагазила в еврото(преди него беше марка). На практика еврото е 100% при купуване на апартаменти, ако не сте забелязали досега. Левът е загубил всички признаци на самостоятелна валута още при въвеждане на борда. Макар и спасителен бордът пречи на нормалното развитие на икономиката ни. А от въвеждането на еврото печели само държавата снай-мощна икономика в еврозоната и тя е Германия, износът на която се е увеличил с 900 млрд евро годишно. Ние обаче като истински българи отдавна сме изяли солта, сега ще ни бият 100 тояги и накрая ще платим масрафа... в евро.
16
4
makeo (преди 3 месеца)
Рейтинг: 33617 | Одобрение: 12927
Някой да каже на Радостинчо, че освен останалата свинщина с цени и др., при влизане във валутния съюз /приемане на еврото/ се налагат и договорите EFSF и ESM. На малко по-разбираем език - дългът на държавите във валутния съюз става общ. 🙂 Подковани експерти като Хампарцумян, оная Стоянова от БНБ и др. гадове и майкопродавци като Кирчовци, Боковци, Ристьовци се опитват да ни обяснят, че за нас ще бъде полезно да обеднеем, за да изплатим чужди дългове. Че е проява на солидарност, ако българската държава и данъкоплатците й се издуят от дългове, изплащайки задължения на по-богати от нас държави и народи (така бедняци ще станат и нашите деца, които ще трябва да изплащат тези дългове). А колкото до цените, те няма да скочат от днес за утре. Но скачат скорострелно след приемане на еврото. А и няма как да е друго яче, тъй като на практика след приемането се обезценява националната валута, вносът става по-скъп и цените се вдигат. Ако някога се окажем без демокрацията или икономическия растеж, кое според поклониците на еврото ще е по-лесно да се върне? А и как стои въпросът с независимостта? ЕЦБ да управлява държавата и живота ни и да сме някакво помиярче на каишка?!?! 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
4
7
Радослав (преди 3 месеца)
Рейтинг: 6257 | Одобрение: 1632
Крис; Радо, мислил ли си ЗАЩО Англия, Дания и Швеция не вземаха еврото и пак просперират.....? Аз съвсем не казвам ,че ще просперираме с това евро. Просперитета никак не е свързан с еврото. Просто казвам ,че няма да е каквото го мислите след приемането на еврото. Няма как заплатата да стане 500 евро ,а цените на стоки и услуги да бъдат приравнени със сегашните им стойности ,но в евро. Няма как да стане.
Губим България ,хораааа....
5
2
хабиби (преди 3 месеца)
Рейтинг: 6244 | Одобрение: 1314
Смешно е, когато икономчески неграмотен човек говори за икономика. Като се знае какъв е инжинерин (по образование), го е страх да отиде на доктор. Ама мнения еъси навсякъде! Накратко - въвеждането на еврото в слаби икономики, като нашата ще доведе до огромни негативи за финансово нестабилните хора, които в България са над 75%. Целта е да се изхарчи резерва на БНБ (към момента над 9млрд. по спомен), който отпада при въведжането на Еврото и минаването към ЕЦБ.
8
3
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 251532 | Одобрение: 29752
Радо, мислил ли си ЗАЩО Англия, Дания и Швеция не вземаха еврото и пак просперират.....? Англия изтъкна цели 5 разминавания в стандарта.....А ако въведат еврото в България ще МУ усетиш главичката, поне така обещават.....ама ТОЙ рамена няма......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
13
5
makeo (преди 3 месеца)
Рейтинг: 33617 | Одобрение: 12927
Радославчо, на колко годинки си? На 11? На 10? Питам. Щото не е възможно възрастен човек да такова лапнишаранче и така повърхностно мислене. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
3
7
Радослав (преди 3 месеца)
Рейтинг: 6257 | Одобрение: 1632
Серж  Ти вярваш ли да стане така? По-скоро ще приравнят заплатата към еврото, а цените ще ги направят едно към едно. Тоест 1000 лв. заплата ще стане 500 евро, а 15 лв. кремвирши ще станат...15 евро...[img]https://static.petel.bg/img/emoticons/wassat.png[/img] Това са пълни глупости. Няама как да стане така.
Губим България ,хораааа....
14
5
makeo (преди 3 месеца)
Рейтинг: 33617 | Одобрение: 12927
"Нещо ,което сега струва 10 лева с еврото ще е 5 евро. Кое му е страшното?Радославе, ти сериозно ли вярваш в тая глупост? В тая елементарна лъжа! Обърна на ум едно към две и хоп - готово. Да, ама не! Да ти напомням ли какво се случи при гърците навремето, но и не само при тях. И ударът далеч не е само по цените след приемане на еврото. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
8
3
Серж (преди 3 месеца)
Рейтинг: 83299 | Одобрение: 13729
Ти вярваш ли да стане така? По-скоро ще приравнят заплатата към еврото, а цените ще ги направят едно към едно. Тоест 1000 лв. заплата ще стане 500 евро, а 15 лв. кремвирши ще станат...15 евро...:wassat:
4
7
Радослав (преди 3 месеца)
Рейтинг: 6257 | Одобрение: 1632
Крис ,защо да духат? Обясни! Нещо ,което сега струва 10 лева с еврото ще е 5 евро. Кое му е страшното?
Губим България ,хораааа....
8
2
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 251532 | Одобрение: 29752
Радо, аз бих ти го обяснил, но по-добре е да вземеш и прочетеш историята по въвеждането на еврото и по-конкретно как протече процесът в най-развитата в Европа икономика, Германия и колко време им взема да си стъпят на краката....Еврото не е за България, където само 20-30% имат пари.....останалите ще духат таратора.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
9
1
Нане (преди 3 месеца)
Рейтинг: 23483 | Одобрение: 4043
Еврейския арменец отдавна трябваше да отговаря за много неща ,не да дава акъл преди нянолко дни каза че бил пенсионер .Що не отиде да дава акъл в израел
2
8
Радослав (преди 3 месеца)
Рейтинг: 6257 | Одобрение: 1632
Голям страх от това евро...какво толкова се плашат всички не мога да си обясня???
Губим България ,хораааа....
4
6
уйчо (преди 3 месеца)
Рейтинг: 70444 | Одобрение: -3466
Ами за съжаление е прав, въпреки, че не ми е симпатичен, защото, ако се прави референдум, трябва да се включат циганите, дивите села из горите, хората, гласували за Слави Трифонов. После всички теглим! Такива въпроси трябва да се решават от хора, които разбират и са учили, само там дето не се знае кой на каква хранилка е. 
7
1
село варна (преди 3 месеца)
Рейтинг: 10671 | Одобрение: -924
Лошия генетичен материал никога не са го питали по важните теми. Сами сме си виновни.
12
3
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 251532 | Одобрение: 29752
Най-малкото ще бъде да излязат бръмбарите от кратуната му и да стане по-добро проветрение.....Трябва РЕФЕРЕНДУМ.....точка....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
7
3
Off Road (преди 3 месеца)
Рейтинг: 10464 | Одобрение: 2939
Не мисля че лоботомия би помогнала в случая Крис, резултата би бил незабелижим.
12
5
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 251532 | Одобрение: 29752
Има поне 4 милиона бедни хора в България, които ТРЯБВА да кажат НЕ на еврото, за да не станат още по-бедни, а този грамотния е за трепанация на черепа.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама