"Барометър": ГЕРБ бие на изборите. ВМРО изпреварва "Има такъв народ"

16.02.2021 / 12:20 22

Снимка: "Барометър България"

Шест партии ще влязат в новия парламент на изборите на 4 април. Това сочат резултатите от ново изследване на "Барометър България“. То показва ниска избирателна активност и невиждано досега повишаване на колебаещи се, които могат да повлияят на вота, съобщава Blagoevgrad24.bg.Ниска избирателна активност, значително повишаване на колебаещи се, които могат да повлияят на вота и потенциал на ВМРО да обере изцяло патриотичния вот.

Преди средата на февруари и броени седмици преди изборите "Барометър България“ проведе стандартизирано телефонно интервю, за да проучи нагласите на избирателите – доколко са склонни изобщо да стигнат до урните и за кого биха гласували, ако го направят.

Отговорите откроиха няколко тенденции. От една страна вероятна ниска избирателна активност, измерима с тази от последните евроизбори, при която ще се мобилизират единствено твърдите избиратели на политическите формации. От друга страна – значителен дял на колебаещите се дали да отидат да гласуват, но с политическа позиция – които могат да повлияят на крайния резултат.

1. Ако изборите са днес, ще гласувате ли?

Един от основните въпроси, свързани с предстоящите парламентарни избори, е какъв процент от избирателите ще стигнат изобщо до урните – доколко страхът от COVID-19, реалният брой заболели и карантинирани в изборния ден, напредъкът на ваксинацията, както и ред други фактори, влияещи традиционно на избирателната активност (метеорологични условия, празници и др.) ще предопределят облика на следващия парламент.

Затова и първият въпрос, който Барометър България зададе при телефонно стандартизирано интервю, беше свързан именно с нагласата на анкетираните дали изобщо да гласуват.

Отговорите на респондентите показаха две ясни тенденции. От една страна вероятна избирателна активност, съизмерима с активността при последните избори за Eвропейски парламент, показва, че категорично желание да гласуват имат само най-твърдите ядра на политическите сили.

Втората тенденция е рекордният дял на колебаещите се – особено на тези, които имат политическа позиция, но не са взели категоричното решение дали да отидат до урните. Почти при всички избори има дял на колебаещите се, който в някаква степен би повлиял на вота – като при предишни избори той винаги се е движел около 10% от анкетираните. Към днешна дата делът на тези избиратели е нараснал двойно до 22%, като евентуалната им мобилизация би могла да повлияе на политическата картина след изборите.

Ако днес се провеждат парламентарни избори, за коя политическа сила бихте гласували

Зададохме този въпрос само на заявилите, че категорично ще гласуват – 34,6% от анкетираните в първи въпрос. Те формират абсолютно твърдия електорат на всяка една партия – не се влияят от политическа реклама, имат категорични убеждения и са готови да гласуват във всеки един момент независимо от условията и ситуацията.

При избирателна активност от 34,6% - формирана именно от твърдите ядра, първа политическа сила ще остане ГЕРБ с подкрепата на 31,5% от гласуващите. БСП ще се нареди на второ място с 22,4%. ДПС, които по принцип разчитат именно да своите твърди избиратели, ще се наредят на трето място със 7,8%.

През последните четири години, докато част от патриотичните формации постепенно губеха позиции, ВМРО успя да запази своите сред избирателите в своя политически сектор – от една страна, защото винаги са разчитали на определена твърда подкрепа, но и с категоричната си позиция спрямо антибългаризма в Северна Македония, както и с изпълнените си предизборни обещания – нещо, с което малко политически формации могат да се похвалят през изминалите повече от двайсет години.

След внезапното, но донякъде очаквано разделение на Обединени патриоти броени седмици преди изборите, воеводите успяват да привлекат гласовете не само на своето твърдо ядро, но и сред привържениците на своите доскорошни партньори, като по този начин, явявайки се самостоятелно на изборите, могат да запазят същите позиции, които преди това имаха в коалиция. За ВМРО биха да ли гласа си 7,1% от твърдо заявилите, че ще гласуват.

Ниската избирателна активност би се оказала проблем за "младите“ извънпарламентарни формации, които все още не са изградили структури от твърди избиратели и разчитат повече на потенциала на спонтанния вот и активна предизборна кампания – каквато не е ясно доколко ефективно може да проведат заради ситуацията с COVID-19.

,,Има такъв народ‘‘ биха могли да прехвърлят чертата и при ниска активност, но няма да могат да разгърнат потенциала си и да бъдат фактора в следващия парламент, в какъвто желаят да се превърнат. За тях биха гласували 6,8%. "Демократична България“ и "Изправи се. Мутри вън“ пък би трябвало да положат значително повече усилия, за да влязат в парламента и да имат някакво влияние при следващо управление. Те получават съответно 5,4 и 3,7%

Изключително висок е делът на колебаещите се, отговорили на първия въпрос с "По-скоро да“ – 22% от респондентите. Ако все пак решат да гласуват, няколко политически формации биха могли да спечелят подкрепа именно от тази група избиратели.

Независимо от участващите политически субекти в българското общество винаги е имало обособена група избиратели с патриотични нагласи, като вотът им неизменно е бил израз на ясни разбирания, позиции и настроения. Тези нагласи ги има и сега.

След постепенното отслабване и даже "залез“ на отделни патриотични формации ВМРО се позиционира стабилно на политическата сцена и има потенциала да привлече този вот изцяло – не само от твърдите поддръжници, но и от групата на "колебаещите“ се избиратели с по-патриотични възгледи. Не бива да се забравя и изключително доброто представяне на лидера на партията Красимир Каракачанов на последните президентски избори, когато събра близо 15% или 600 000 гласа.

 Друг дял на колебаещите се за кого да гласуват са тези с "наказателен вот“, както и тези, които не откриват политически субект, който да отговаря в достатъчно голяма степен на позициите им. В случай че тези ,,колебаещи се‘‘ избиратели все пак стигнат до урните, вотът им по всяка вероятност ще се разпилее между няколко политически формации.

Част от тези, които искат категоричен рестарт на системата или желаят да "накажат“ сегашните управляващи, ще се насочат към "Има такъв народ“, но и към "Изправи се. Мутри вън“. "Демократична България“, макар и традиционно целяща се в градски десни избиратели, също ще подели потенциалната подкрепа, която може да получи, с тези партии.

Отделна група и често най-голяма са тези, които се колебаят до последния момент, но в крайна сметка се насочват към познатото или припознават най-вероятният победител – и в случая това е ГЕРБ, които имат потенциал да си върнат част от загубената през изминалата година подкрепа именно на финалната права.

В лявото пространство също има избиратели, които все още не са сигурни дали ще гласуват, но заради продължаващите вътрешни процеси на разделение в БСП, вероятността столетницата да ги привлече в последния момент е малка. В случай че отидат до урните, част от тях биха дали гласа си за по-малки леви формации.

Характеристики

Период на провеждане на изследването: 10-15.02.2021г.

Методология: Количествено проучване

Представителност: населението на България с избирателни права

Обем на извадката: 853 души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: Телефонно интервю

Финансиране: Собствено Демографски профил на анкетиранитеЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
12321 (преди 2 години)
Рейтинг: 27651 | Одобрение: 6651
Тито, не е така - и те го търсят, и той ги търси. С вазелин ръжда не хваща...
2
2
Tито (преди 2 години)
Рейтинг: 23443 | Одобрение: 3398
То го няма КЕЧ-а вече там. Сега само спомените го топлят и често ходи там да си поплаква, сещайки се за Сали, Амет, Юсуф и другите му тъпкачи.
2
1
12321 (преди 2 години)
Рейтинг: 27651 | Одобрение: 6651
LM, отпушиха ли те КЕЧ-истите от Галата? Разбрах, че и гърлото те боли вече...
1
2
kaka (преди 2 години)
Рейтинг: 64630 | Одобрение: 7935
Смешно е да се мисли дори ,че дъртите комуняги имат 22% те са на изчезване,а още по смешно е всеки трети да е герберас.
3
0
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 293473 | Одобрение: 41433
Да, Партизанин.....Особено, ако "Курометър" е създадена с пари на ВМРО винаги ще четем : ГЕРБ на първо място, а ВМРО напред.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 293473 | Одобрение: 41433
Тези дни някой си Никола (Николов) публикува данни от странно социологическо "изследване" на някаква си агенция "Барометър". Това е второ нейно изследване за последните двадесетина дена. Такава честота (активност) не е известна в световната социологическа практика. Първо, справката показва, че в Република България няма регистрирана социологическа агенция с име "Барометър", както е информацията в сайта на Новини бг, следователно публикуваните от нейно име данни са измама, и то на широк кръг от хора, което представлява състав на НК, и прокуратурата трябва да се самосезира на база на публикациите в медиите. Второ, изборът на изследваните 5 града (там навсякъде управляват кметове на ГЕРБ) показва ясно политическа поръчка, направена от една управлявана дълги години от агент на ДС фалшива и продажна партийка. Тази партийка и този агент имат натрапчивото и даже налудно желание да наложат свой кмет в Русе. Техен кандидат вече 4 пъти поред безнадеждно губи в кметската надпревара, изхарчвайки луди пари на данъкоплатците и на русенски олигарси, сега твърдоглаво пак се гласи за избори, провиждайки цопване в кацата с мед. Искат свой кмет и в Пловдив (там пък техният кандидат преди ги изостави по най-скандален начин, сега ще му отмъщават като излъгана любовница). Искат свой кмет във Велико Търново и т.н.
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
0
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 133931 | Одобрение: 21931
очевадно е кой поръчва тези глупости. вески път правят така. първо пускаме малко стакмистика и измислени социологически проучвания че после като откраднем изборите да не си личи много. обаче мили гербери този път пропуснахте един важен факт протестите на жълтите павета.
4
1
12321 (преди 2 години)
Рейтинг: 27651 | Одобрение: 6651
LM, ти като си рядко, да не са те анкетирали 5 пъти? Щото иначе не става... А може от студеното време много да си се втвърдил...
3
0
:) (преди 2 години)
Рейтинг: 36878 | Одобрение: 8183
Хах, нещо ме съмнявам, ама като плащат - може и вярно да стане. Какво стана с тия родените през 1879 дето можели да гласуват на тези избори? 
4
0
yana great (преди 2 години)
Рейтинг: 4215 | Одобрение: 1080
Престанете да манипулирате народа, продажници и герболизци...Всички партии са мафиотски-искат власт , за да могат да доокраднат  и малкото, което е останало в бг-то.Никой не мисли за доброто на хората, колкото и да се блъскат в гърдите...Морковче...
6
2
Мракобес (преди 2 години)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
Хохохоххохо айде бееее, от къде 31% за тия гробари и крадци?!?!? От къде , бе? Това ще е позор! Ако герб пак са първи заслужават да се пуснат бомбите над тая държава! Това е абсурд и подигравка за нацията!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
5
2
Tито (преди 2 години)
Рейтинг: 23443 | Одобрение: 3398
Тези се оляха. Севда да го беше правила, нямаше да прекали така.
7
0
gugutka (преди 2 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Поредната стъкмистика.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама