Бедствието в Царево разкри тръби на плажа, РИОСВ: Не са незаконни и са за дъждовни води

07.09.2023 / 09:47 8

Кадър БТВ

След наводнението на Южното Черноморие се появиха снимки, които разкриват неща, неподозирани до момента. Според зрители на bTV става дума за отходни тръби, които са се показали след бедствието по плажа в Китен и в Нестинарка.

Бившите екоминистри Емил Димитров и Борислав Сандов коментираха, че точно това се вижда.

„Това е всъщност дълбоководно заустване, което в случая е плитководно. Това е причината да има определени измервания, които показват високо ниво на ешерихия коли. Хората не са знаели, че на 50 метра навътре в морето има тръба“, обясни  Димитров.

„По Южното Черноморие няма пречиствателни станции на всички места и добре организирани система по канализация и не желаят и да потърсят такава. Докато аз бях министър никоя от общините не подаде документи да получи финансиране да изгради подобна станция. Такова нещо с тръбите не бива да се случва“, добави Сандов.

И двамата се обединиха около тезата, че трябва да се помисли за финансиране. Според тях в следващите години то трябва да се случи с националния бюджет.

Те коментираха и системата за ранно оповестяване при подобни бедствия. Според бившите екоминистри трябва да се изработи много сериозна такава.

„Трябва да си говори повече за системата за ранно предупреждение, формирането на щабове преди да настъпил събитието, когато имаме прогноза за опасно време. Трябва да се има предвид, че този район от България е потенциално опасен заради исторически наслагвания. Ние можем да видим в исторически план, че там са падали големи количества валежи. Имали сме такива ситуации следователно трябва да сме по-подготвени или по-скоро трябва да имаме добра система за ранно оповестяване на населението“, заяви Сандов.

По думите на Димитров може да се търси причината за трагедията освен в огромното количество валежи, но и в инфраструктурните пропуски. Според него обаче не може да очакваме да се изгражда огромно дере.


Извършена е незабавна и обстойна проверка от РИОСВ, ето какво се оказа в действителност

Снимки като тези, заснети по пясъчната ивица от Резово до Крайморие след проливните дъждове на 5 и 6 септември, стряскат потребителите в социалните мрежи – неоснователно, предупреждават от РЗИ и РИОСВ. Заснетите и изпратени до редакцията на Флагман.бг два кадъра с алармата, че това са фекални води от близките хотели и ресторанти на плаж „Харманите“ в Созопол всяват излишна паника, предаде Флагман. 

Тази сутрин от РИОСВ Бургас са изпратили извънредна проверка с участието на главен експерт и началник отдел. В комисията е бил включен и главният специалист по екология в Община Созопол. 

Оказва се, че стопанисваният от концесионера „Ауто Фактор“ ЕООД плаж не съдържа незаконни тръби. Съставеният протокол включва подробно описание на разрешителното заустване на дъждовни води от канализационната система, поради извършван ремонт за отводняването на ул. „Републиканска“. Преди година концесионерът е ремонтирал съществуващ бетонен улей за захващане дъждовните води от местностите Мисаря и Свети Илия. Този улей съществува още от социалистическо време и преди да се извърши ремонтът е било същинско малко блато. Повечето стари местни хора могат да потвърдят този факт. 
 

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
3
ПраБългарин (преди 10 месеца)
Рейтинг: 62424 | Одобрение: -28356
Току що казаха, че имат пречиствателна станция, а това били тръби за дъждовна вода. Кроне пак се правиш на много умен, уж не гледаш телевизия от 2002г., пък не спираш да коментираш новините от ефира. Пак се правиш на интересен и остроумен, и отново ставаш за смях УхиленУхиленУхилен
1
4
cron1 (преди 10 месеца)
Рейтинг: 91419 | Одобрение: -9096
В крайбрежните зони на Лайноландия, няма такива екстри, като пречиствателни станции! Лайната отиват директно в морето! :dizzy:Гняв
Марио Кроненберг
3
2
ас (преди 10 месеца)
Рейтинг: 156158 | Одобрение: 24603
на времето наглите политици пикаха върху хората и им обясняваха че вали. а сега са толкова нагли че серът върху хората и им казват че това са закони тръби за дъжвовна вода. ас не съм чувал и виждал дъждовна вода да мирише на фекали. и ас от години си поливам доматите с дъждовна вода.
1
5
cron1 (преди 10 месеца)
Рейтинг: 91419 | Одобрение: -9096
В КЛайниоландия няма такива екстрио като пре
Марио Кроненберг
5
9
Пиша на кирилица (преди 10 месеца)
Рейтинг: 9208 | Одобрение: -422
Тия по южното черноморие големи къръци. Хем ги крият, хем здравния инспектор им казва, че водата е чиста и накрая природата пак срещу тях. Я да гледат как е по северното черноморие. Имаме си Шокарев канал, имаме и по една тръба в гръцкия квартал и още една в залива ей така открити и  нашия кмет даже не споменава, че има проблеми.
Светлината колкото и да бърза когато пристигне заварва тъмнината.
5
3
kris (преди 10 месеца)
Рейтинг: 359867 | Одобрение: 59832
А няколко далдисвачи се чудехме защо мидите около Царево са толкова вкусни.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
5
1
село варна (преди 10 месеца)
Рейтинг: 21148 | Одобрение: 8
Гори се изсичат, дерета се застрояват, а накрая виновни пак няма. Както за Аспаруховското наводнение.
6
0
... (преди 10 месеца)
Рейтинг: 27745 | Одобрение: 7790
ОстаФка на министъра на околната среда и водите. До преди една семдица се кълбнеше, че водата е чиста. Няма как да е чиста. Във Варна на всички заведения по крайбрежната канализацията къде мислите, че се изсипват. Като се почне от четвърта буна и се стигне до пристанището всичко отива в морето.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама