Безработни отказват 1500 лева стартова заплата

24.08.2019 / 12:50 17

flagman.bg

Остра нужда от заварчици има бургаският бизнес. Необходими са огромен брой специалисти в няколко стратегически компании като „Лукойл Нефтохим Бургас“, както и редица по-малки фирми, които също търсят кадри, но така и не намират.

Заплатите са повече от добри – стартовата е 1500 лева с възможност да достигне до 3000 лева, според ценза и работните часове, съобщава "Флагман".

Съвсем наскоро в Созопол се проведе редовната конференция на Българския съюз по заваряване, на която въпросът бе широко обсъждан. Доц. д-р Петър Държанов от УС на Българския съюз по заваряване коментира проблемите с липсата на работна ръка за бизнеса.

„Преди време професията се характеризираше с три D - dirty, dusty, dangerous (мръсна, прашна, опасна). Сега вече е три C – cool, clean, clever, което е гаранция, че работата е безвредна, чиста и добре платена“, каза доц. д-р Държанов.

Той уточни, че когато се е строил АЕЦ "Козлодуй", в България е имало 50 000 квалифицирани заварчици, които са идвали от ПУЦ-овете напълно обучени. В момента годишно се обучават едва по 2000 души и те са крайно недостатъчни, защото една част от тях отива в чужбина, а потребността на бизнеса от кадри е огромна.

Имало и немалко фирми, които желаят за своя сметка да обучат неквалифициран персонал.

Предложили са на лица от малцинствата възможност за обучение и отлично заплащане, но голяма част от тях отказвали, защото искрено вярвали в ромските легенди, че като заваряват „щели да се облъчат“ и това да попречи на репродуктивните им органи – нямали да имат деца.

Доц. д-р Петър Държанов е категоричен, че има поне 30-ина центрове за обучение на кадри в България, които са на добро ниво и подготвят качествени кадри.

Курсовете за български ценз стрували между 660 и 700 лева, отнемали около месец, а за международно признати диплома били сертифицирани само 4 фирми, обучението било по-интензивно, а изпитването – външно. Цената на тези курсове била около 1200 лева.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
2
милен (преди 4 години)
Рейтинг: 29218 | Одобрение: 3708
 Преди 7-8 години имаше една обява за работа във вестника, " ТЯРСИМ ОБЩ РАБИТНИК, С КАТЕГОРИЯ "С" И ДА РАЗБИРА ОТ ЕЛ. ТЕХНИКА", когато отидох на място се оказа, че това е свинарник и трябва да карам ГАЗКА, за да зареждам фураж с нея, да оправям инсталациите и през другото време да помагам на гледачите на прасетата. БЕЗ КМЕНТАР, затова сме на дъното. 
9
9
Ханк Рум (преди 4 години)
Рейтинг: 15599 | Одобрение: 2924
А аз познавам заварчици, които вземат по над 10 000 евро на месец. Доста повече от лекар. Поинтересувайте се за подводни заварки по нефтените платформи!
17
5
милен (преди 4 години)
Рейтинг: 29218 | Одобрение: 3708
За да ви се избистри тъмната картинка, да ви кажа, че имам позната в чужбина лекарка и заплатата и е 8000 евро и познат заварчик, който работи в Германия за 4000 евро, а тук за тази територия, която се представлява от такива алчни изчадия, като чаршафа, някой вчера написа, че при ниски заплати и високи цени има бедни трудолюбиви хора и алчни и некадърни богаташи.
10
12
ДИВАКА (преди 4 години)
Рейтинг: 24299 | Одобрение: 4004
НЕКСУС..НЕ МЕ КАРАЙ ДА СЕ ЗАПИСВАМ ДА УЧА ЗА ЛЕКАР НА ТИЯ ГОДИНИ..ДА БЕШЕ ПОНЕ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ..ДА ВИДИШ КОН,БОБ ЯДЕ ЛИ..НЕ ЗНАМ СЛЕД 8 ГОДИНИ ДАЛИ ЩЕ СЪМ ЖИВ..А БИХ ТИ ДОКАЗАЛ..:devil:ИзплезванеУхилен
12
9
ДИВАКА (преди 4 години)
Рейтинг: 24299 | Одобрение: 4004
НЕ МИ СЕ СПОРИ..НО ЗА ТИЯ "ДОКТОРИ" ,КОИТО СА НАЕТИ ЗА ДА ГЛЕДАТ ТУРСКИ СЕРИАЛИ И ДА СИ "ГЛЕДАТ" НА РАБОТАТА И 800 ЛЕВА СА ИМ МНОГО..ПИТАЙТЕ ИСТИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ -ЛЕКАРИ ,КОЛКО ВЗЕМАТ..А ТУК ГОВОРИМ ЗА ЗАВАРКА ,КОЯТО ДА ИЗДЪРЖА НА НАЛЯГАНЕ ..ПОНЕ 8 БАРА..А ЗА ПО-ВИСОКО ОТГОВОРНИТЕ ЗАВАРКИ..ТОВА Е НАУКА ЗА КОЯТО ПРОФАНИТЕ ,ТРЯБВА САМО ДА  СИ ПОЧЕСВАТ ДУПЕТО..И ДА НЕ КОМЕНТИРАТ ГЛУПОСТИ..НЕКСУС..ИЗВИНЯВАЙ ,АМА ТАЯ ОБЛАСТ ТИ Е ТЪМНА ИНДИЯ..Изплезване:devil:Ухилен
21
7
Ханк Рум (преди 4 години)
Рейтинг: 15599 | Одобрение: 2924
Нексус, къде съм писал това? А и ти, защо определяш работата на заварчика с тази на общ работник? Имаш ли идея, че заварчик се става с обучение и дълги години стаж? и че работата му е не по-малко отговорна от тази на лекар или даскал? Че заради една немарлива заварка могат да погинат хора и да се стигне до милиони загуби за обществото?
10
5
кака Анче (преди 4 години)
Рейтинг: 240 | Одобрение: 20
Абе вий знаете ли колко вземат лекарите? Не са бедни повярвайте ми.
19
9
ДИВАКА (преди 4 години)
Рейтинг: 24299 | Одобрение: 4004
СТАРТОВА...ОТ СТАРТА ДО ФИНАЛА ..НАПОЛОВИНА ОТ ОБЯВЕНОТО..НА ЕДИН ПОЗНАТ МУ ОБЕЩАХА ПРЕДИ ГОДИНИ..50 ЛЕВА НАДНИЦА..НО СЕ ОКАЗА 30 ЛЕВА ПЛЮС 20 ЛЕВА -КОМАНДИРОВЪЧНИ.ТОВА Е "ЧЕСТНАТА"ДУМА НА ЧОРБАДЖИЯТА..А ВСЕКИ КОЙТО Е ЗАВАРЯВАЛ "ПАРНО" ,ЗНАЕ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС..Изплезване:devil:Ухилен
26
5
Ханк Рум (преди 4 години)
Рейтинг: 15599 | Одобрение: 2924
Не си прав! Има и такива, но за квалифициран, опитен заварчик, подобна заплата е подигравка!
32
9
Ханк Рум (преди 4 години)
Рейтинг: 15599 | Одобрение: 2924
Заплатата е малка за подобна работа, на подобно място. Работата на заварчика е отговорна и трудна. Другото го прави държавата. Защо свалят нивото на категорията?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама