"Безсмъртният полк" преминава по улиците на София със знамена със сърп и чук и Русия

09.05.2023 / 09:51 8

Кадър Руско посолство

Шествието Безсмъртният полк се провежда в София и още няколко града в страната, въпреки недоволството от започнатата от Кремъл война срещу Украйна.

Участниците видимо подкрепят Русия, която започна войната срещу Украйна.

„Безсмъртният полк“ преминава по улиците на София – стотици жители на града, загрижени български граждани и руски сънародници носят портрети на своите предци, воювали за великата Победа във войната срещу нацизма.", съобщиха от Руското посолство.

Днес ще се проведе шествие на Безсмъртния полк, което ще тръгне от паметника на Незнайния войн с полагане на венци и ще стигне до паметника на Съветската армия.

Общински съветници от "Демократична България" поискаха то да бъде забранено, защото всява разделение.

Първо решението на общината бе, че няма основание за това.

Движението в центъра на София по маршрута на шествието бе затворено.

В последните минути обаче от общината издадоха забрана.

Със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова провеждането на шествие "Безсмъртен полк" се прекратява, съобщават от "Московска" 33.

Столична община не е съгласувала провеждането на шествието „Безсмъртен полк“, като въпреки този отказ организаторите и участниците се събират на сборния пункт на пл. „Св. Ал. Невски“ с намерение да проведат планираното от тях мероприятие.

"Участниците в мероприятието заявяват, че ще използват руски и съветски знамена, които в настоящата обстановка могат да се тълкуват като символи на подкрепа за войната на Русия срещу Украйна", посочват от общината.

По данни от сектор „Общинска полиция“ в района на сборния пункт, както и на крайната точка на заявеното шествие – Паметника на Съветската армия в Княжеска градина – се събират групи от граждани с противостоящи искания.

За да не се допусне конфронтация между групи граждани и нарушаване на обществения ред, провеждането на несъгласуваното шествие „Безсмъртен полк“ се прекратява.

Съгласно разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите при прекратяване на мероприятието, участниците са длъжни да се разотидат, а полицията да предприеме необходимите действия за непровеждане на шествието.

Десетки граждани се събраха тази сутрин пред Паметника на съветската армия.

Искането им - на мястото на Монумента на окупационна Червена армия да има български паметник, предаде репортер на Novini.bg.

На събитието има голям транспарант с текст „Искаме български паметник!“ и десетки плакати със същия надпис. 

Припомняме, че Столичният общински съвет гласува през 2023 г. решение монументът да бъде демонтиран и преместен в Музея на тоталираното изкуство в София. 

"Искаме една огромна несправедливост да бъде поправена. В центъра на столицата ни е редно да има голям, красив, възпитаващ в добродетели и показващ историята ни паметник. Този паметник трябва да носи позитивен заряд, да събужда чувство на гордост и да бъде приет от всички граждани, независимо от политическите им възгледи. Вярваме, че така разделението в обществото ни ще намалее и ще можем да гледаме напред, към бъдеще, в което можем спокойно да се гордеем като българи и жители на София", казват организаторите.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
4
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
Гнусни долни червени терористи. Да ходят да си веят насраните гащи при путлер.
2
4
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 140508 | Одобрение: -1932
Да ама тия хлебарки гласуват и решават  бъднините на нашите деца/нашите защото техните отдавна са  на запад/.
3
5
Уйо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 43651 | Одобрение: 7926
Хлебарките излезли и веят съветски и руZки знамена
5
3
Горан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 12935 | Одобрение: -5070
двеста идиота изтървани от карлуково
да ама не
3
4
Ко? Не! (преди 1 годинa)
Рейтинг: 14730 | Одобрение: -1465
Пожелавам на събралите се дълъг, дълъг живот и да получат същото отношение както са се отнасяли тези които величаят с народа си!
5
5
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 138902 | Одобрение: 6152
Червените боклуци, обезпечени с  безплатни апартаменти и службички, взети от нас и родителите ни да си ходят в Москва. Окупаторката Русия ни завлече в дъното с милиарди. Паметникът веднага да се премахне, само злини ни донесе Червената им армия, нито сме я викали, вито искали, нито канили. 
Всеки да си получи заслуженото !
5
11
село варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 20100 | Одобрение: -185
Мутрофанка е развързала кесията.
5
7
1234567 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1720 | Одобрение: -885
червените дядовци да ходят в Бахмут на помощ на монголската орда на Путин. не стига че ги издържаме с данъците си, а и неблагодарни все 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама