Бисер Петков: Увеличението на пенсиите с 5,7% повишава покупателните способности на пенсионерите

11.07.2019 / 19:09 7

От 1 юли влезе в сила увеличението на пенсиите с 5,7%. То обхваща пенсиите, отпуснати до края на 2018-та година. Минималната пенсия става 219 лева. Максималната пенсия пък нараства на 1200 лева. За пенсионерите, на които таванът се увеличи, може да достигне до 30% ръст. Осъвременяването на пенсиите от 1 юли е най-високото от години и се дължи на ръста на средния доход. Това коментира социалният министър Бисер Петков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Увеличенията на цената на електроенергията е значително по-малко, както и инфлацията. Така, че имаме едно реално увеличение на пенсиите с 3,5% и това повишава покупателната способности на пенсионерите“, подчерта Петков, цитиран от новини.бг.

„От вчера е ясно, че целевата помощ за отопление е увеличена с около 95 лева. Броят на хората, които се възползват от тази помощ също се увеличава. Взето е в предвид и осъвременяването на пенсиите, така че хората да не бъдат ощетени“, увери социалният министър.

Бисер Петков коментира и предложения та на КНСБ за данъчното облагане. „Това е област, която не е в компетенцията на социалното министерство. За мен са интересни предложенията за стимулиране на семействата с малки деца за данъчни облекчения. 11 са регламентираните в закона помощи за деца. Целта ни е да се обхванат повече семейства и повече деца“, подчерта той.

Правителството се придържа към заявеното в управленската програма и не се предвижда промяна на данъчния модел, стана ясно още от думите му.

По отношение на младежката безработица, социалният министър призна, че това е сериозно предизвикателство. „Данните са смущаващи. Това са хора в най-активната си възраст. Прави се така, че те да бъдат активирани, прави им се качествено предложение за работа или обучение до четири месеца след като са останали без работа. Европейската помощ е насочена към това да се откриват такива млади хора и да се стимулират. Положението се подобрява. Това са хора, които обикновено получават доходи от свои роднини и не са мотивирани да започнат работа. Най-добрият начин за мотивиране на един такъв младеж е доброто заплащане“, коментира Петков.

На въпрос за нарастване на напрежението с хората с увреждания, той заяви: „Поддържаме регулярен диалог с представители. Поставиха се някои въпроси за по-справедливо разпределяне на месечната финансова подкрепа. Новият начин на финансиране е по-справедлив и по-висок. Готови сме да водим още разговори“.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
65
16
n eXu s (преди 3 месеца)
Рейтинг: 189161 | Одобрение: 34911
Министърът е най-малко виновен за този факт. Важното е колко са наличните внасяни пари. При заплати от 120-250 лева при соца, можем лесно да сметнем какави са били вноските и защо минималната пенсия е такава. 
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
6
1
гарфилд (преди 3 месеца)
Рейтинг: 28496 | Одобрение: 11866
Минимална пенсия 219 лв.Оттам нататъка,спри да се хвалиш,гусин министър.
57
15
n eXu s (преди 3 месеца)
Рейтинг: 189161 | Одобрение: 34911
Защо толкова много ли? Ами защото толкова са си внасяли при комунизма - по няколко левчета на месец!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
11
2
Пешо от Виница (преди 3 месеца)
Рейтинг: 31268 | Одобрение: 13483
"Увеличението на пенсиите с 5,7% повишава покупателните способности на пенсионерите"-Е, по-голяма смешка със звучащ цинизъм скоро не бях чул. Гняв
19
8
ДИВАКА (преди 3 месеца)
Рейтинг: 24321 | Одобрение: 4026
ДА СТЕ ВИЖДАЛИ РАЗДРЪНКАН ТРАМВАЙ..ВЪРВИ И ДРЪНЧИ..ЧЕ И ТОЯ ЗВЯР..СОЦИАЛЕН..ИЗГЛЕЖДА ТЪПО,ОЩЕ ПО-ТЪПО ГОВОРИ ..А МИСЛИ С ЕДНИ ЗАДНИ ЧАСТИ..10-15 ЛЕВА НА МЕСЕЦ ВДИГАТ НА НЯКОМУ-ПАТКАТА..ЗА 10 КИСЕЛИ МЛЕКА ИМА -НЯМА..НА ТОВА СЕ КАЗВА ГРОБСКА НАГЛОСТ..НЕКА ХОДИ БОС..А ВИЦА..СТАР Е ..НО..КМЕТА ДАВА НАГРАДИ..НА ТОЯ ГУМЕНИ ЦЪРВУЛИ ,НА ОНЯ -ЦЪРВУЛИ,НА ОНАЯ -ЦЪРВУЛИ..НА ПРЕДСЕДАТЕЛА 100 ЛЕВА..Е ЕДИН СЕ ОБАЖДА..ТАКА МУ СЕ ПАДА,НЕКА ОДИ БОС...Изплезване:devil:Изплезване
22
6
Дедо (преди 3 месеца)
Рейтинг: 4924 | Одобрение: 2669
Увеличаването  с еднакъв процент на всички пенсии е несправедливо !!! Така "богатите" пенсионери стават още по-богати, а на тези с пенсии до 300 лева изобщо не им се " повишават покупателните способности" , а такива са повечето пенсионери - около 1 600 000... Съвсем друг е въпроса, защо толкова много хора са с ниски пенсии... 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама