Бившият областен на ГЕРБ Стоян Пасев е продал още 6 декара от Морската градина във Варна

18.06.2021 / 12:38 8

Карта "Дневник"

Вразгара на летните протести срещу управлението на ГЕРБ през миналата година бившият управител на Варненска област Стоян Пасев е продал на дружество с капитал от 50 лв. терен от близо 6 дка в Морската градина.

Това показва съдържанието на документите по сделката. Цената на продажбата е малко над 708 хил. лв., което прави под 120 лв. на кв. м, предаде Дневник.

В текста на договора, с който е продаден имотът частна държавна собственост, изрично е записано, че теренът се намира в зона "Приморски парк" местност "Салтанат" във Варна.

Справка в кадастралната карта обаче показва, че в него е включена и половината от паркинг. До момента той е използван като "буферен" от посетителите на парка, в който движението на автомобили е забранено със заповед на кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ). След продажбата, извършена от Стоян Пасев, от паркинга е останал парцел с големина 2000 кв. м също частна държавна собственост и съответно също подлежащ на продажба.

Информацията за поредната сделка с част от Морската градина беше публикувана във Фейсбук от бившия депутат Стела Николова (Демократична България).

В договора за продажбата на терена, като купувач е записано дружествата "Порт Варна". То е собственост на Борислав Лазаров и Невен Райков. Справка в Търговския регистър показва, че в момента Райков е собственик еднолично, или в съдружие на 8 компании, работещи основно в сферата на ресторантьорството, хотелиерството и туроператорска дейност. Лазаров участва в 25 компании със същия предмет на дейност.

Според сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, макар и разположен в парк според Общия устройствен план на Варна, продаденият имот представлява урбанизирана територия с начин на трайно ползване, позволяващ застрояване с височина до 10 м.

Информацията за поредната продажба на част от Морската градина на Варна идва само дни след поредната сесия на Общинския съвет във Варна. На нея кметът на Варна Иван Портних за пореден път трябваше да отговаря на обвинения в неспособност да се справи с хаотичното презастрояване на града и липсата на отчетност по изпълнението на Общия му устройствен план. И сега, както в редица подсобни случаи, Портних повтори тактиката на печално известния си предшественик Кирил Йорданов.Той редовно оправдаваше управленската си немощ по отношение на хаотичното строителство във Варна и Морската градина с "реституцията и приватизацията".

Сделките с държавни имоти на назначения от ГЕРБ Стоян Пасев обаче очертават пълната несъстоятелност на подобни оправдания.

В началото на тази година стана известна и друга сделка на бившия областен управител пак с държавен терен, част от Морската градина.

Имотът от 863 кв.м се оказа продаден на дружеството "Пропъртис ПС" на Петя Славова през ноември м.г. Цената на сделката бе малко под 204 хил. лв., или около 204 лв. на кв. м.

Продължение в https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/06/18/4222862_oshte_6_dka_ot_varnenskata_morska_gradina_se_okazaha/?ref=home_layer2Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Радостин (преди 1 месец)
Рейтинг: 10559 | Одобрение: 1349
Пасев продава на частни лица наша собственост т.е. държавна. И  веднага да се обяви за нищожна сделката .  Това е голяма ДАЛАВЕРА И ПОРОЧНА ПРАКТИКА. В правовите държави  това е голям скандал.
Нека има справедливост !
3
0
ас (преди 1 месец)
Рейтинг: 71920 | Одобрение: 17745
кой зане колко неща още е проддал.
5
0
Мракобес (преди 1 месец)
Рейтинг: 26130 | Одобрение: 5350
Тоя трябва да бъде обесен на пъпа на Варна и да седи там 100 години за назидание! ИЗмекяр долен и мърша!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
3
0
MrBean (преди 1 месец)
Рейтинг: 63901 | Одобрение: 8186
КРАДЕЦ си беше,крадец си остана.
5
0
Радостин (преди 1 месец)
Рейтинг: 10559 | Одобрение: 1349
За тази цена аз искам да  купя  веднага  до 10  декара. Що  не  ми  я  дадоха.
Нека има справедливост !
3
7
LM (преди 1 месец)
Рейтинг: 12665 | Одобрение: -11400
Всичко е точно. Цената е добра . Къв ви е проблема, не знам. Вадят се някакви нормални и естествени неща, които ги има при всеки управляващ, но баламурниците се хващат на въдицата. Мислят си, че новите управници няма да продават нищо или, че ще продават на 2-3 пъти по-високи цени !!! 
7
1
Варна (преди 1 месец)
Рейтинг: 88039 | Одобрение: 38129
Арестувайте Пасев. Няма да сбъркате
Властта е власт над хората, над тялото, но най-главното над разума. Властта над материята, над външната реалност, както вие бихте я нарекли няма значение. - Джордж Оруел
5
1
Радостин (преди 1 месец)
Рейтинг: 10559 | Одобрение: 1349
ГЕРБЕРИТЕ  и от Отвъдното пак ще правят далавери. Ако са в Ада, КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО, дяволите без казан и катран ще останат.
Нека има справедливост !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама