Борислав Сарафов е новият главен прокурор от днес

16.06.2023 / 12:53 10

Булфото

Прокурорската колегия на ВСС избра Борислав Сарафов да е изпълняващ длъжността главен прокурор след освобождаването на Иван Гешев.

Това стана с осем гласа "за" и един "против". Той ще е главен прокурор от днес до назначаването на нов, предаде OFFnews.bg.  

След дадената по-рано 30-минутна почивка стана ясно, че Сарафов е заявил желание да участва в процедурата и да се яви на заседанието. Десислава Пиронева също иска да участва, както и Даниела Машева. Единствено Машева е обяснила, че не може да се яви във ВСС, защото е в отпуск и е извън София.

Единствено Красимира Филипова е заявила, че не желае да е и.д. главен прокурор. 

Това стана ясно по време на заседанието на Прокурорската колегия към ВСС, която избира и.д. главен прокурор. 

Огнян Дамянов обобщи, че има три кандидатури - на Сарафов, Пиронева и Машева. Калина Чапкънова от своя страна поиска първо да се приемат формалните критерии, посочени от Дамянов по-рано. 

Йордан Стоев поиска да се започне по процедурата. Един от членовете на Прокурорската колегия към ВСС - Пламен Найденов, предложи да се гласуват и моралните качества, както и това, че срещу Сарафов има данни за проверка срещу него и подадени два сигнала. Има и процедура без решение за отстраняване на Гешев. 

"Има закон и с наложено вето за разделяне на НСлС. Няма нищо лошо, че Сарафов е първи по старшинство, но аз предлагам Даниела Машева например - има най-много опит. Няма никакви данни, които да компрометират професионалните й качества. Не трябва сляпо предлага. Да не се изправим пред нов сюжет - отстраняване на и.д. главен прокурор", каза Найденов. 

Дамянов от своя страна посочи, че това срещу кого колко сигнала има е "тънък лед", защото утре могат да завалят срещу всички. Найденов отговори, че не трябва сляпо да се назначава на база старшинството. 

Георги Кузманов също индиректно защити Сарафов, като посочи, че досега никога не се е взимало предвид дали има висящи производства и сигнали. "Не сме запознати със сигналите и как ще се развият. Ако се стигне до повдигане на обвинение, избраният от нас и.д. главен прокурор ще бъде отстранен. Няма нищо страшно в това", категоричен е Кузманов. 

Калина Чапкънова също подкрепи Борислав Сарафов, като припомни, че срещу кандидати за определена длъжност започват да "валят" сигнали. Според нея не бива да се гледат съществуващи сигнали срещу който и да е заместник. Чапкънова няколко пъти повтори, че думите ѝ се отнасят за всички заместници на Гешев, както и че всеки има нужните етични качества да изпълнява длъжността главен прокурор. 

Гергана Мутафова подкрепи Чапкънова и допълни, че се съмнява за "чистота" на сигналите, както и че тя не знае за какви сигнали говори Найденов. "Ако я караме по този начин, трябва спешно да се саморазпуснем, защото чуваме за проверки и срещу нас", каза още Мутафова. 

Ще неглижирам това, което се разпространява по медиите, закани се тя. 

И Стефан Петров подкрепи колегите си, като се аргументира, че се избира временна фигура, която, според него, не подлежи на критериите, когато се избира главен прокурор.

Преди да започне гласуването Дамянов призна, че ще подкрепи кандидатурата на Борислав Сарафов. Същото направи и Георги Кузманов, и Гергана Мутафова. Найденов от своя страна заяви, че официално предлага Даниела Машева, защото е с най-много стаж във ВКП и ВАП. 

"Ние избирахме Сарафов за директор на НСлС. Той е в рамките на Следствието, това е неговият ресор. За него водещият критерий е, че е 10 години е зам.-главен прокурор", категоричен е Найденов.

Така след само 30 минути дебати се премина към гласуване на кандидатите. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
kris (преди 10 месеца)
Рейтинг: 339317 | Одобрение: 54372
Един осран задник се сменя с друг осран задник......Миризмата същата......!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
0
Радостин (преди 10 месеца)
Рейтинг: 128238 | Одобрение: 4663
Един Вампир се сменя с по- кръвожаден Вампир.
Всеки да си получи заслуженото !
2
1
ас (преди 10 месеца)
Рейтинг: 148695 | Одобрение: 23395
това ли промяната на простото кироУхиленУхиленУхилен
7
1
kris (преди 10 месеца)
Рейтинг: 339317 | Одобрение: 54372
От трън, че на глог.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
6
0
skokos (преди 10 месеца)
Рейтинг: 8542 | Одобрение: 1597
Няма оправия, става все по зле. Така правят нещата, че и Господ да дойде, да не може да се оправи. Имаме правителство, без всякакъв морал, водещи след себе си цялата безпринципна сган, като заместници, председатели на комисии, областни управители, толкова са много, че не ми се пише. Подобно е състоянието вече и в прокуратурата.
3
3
kjk (преди 10 месеца)
Рейтинг: 36320 | Одобрение: 4105
Съгласувано ли е с посолството,защото иска да маха всички заместници на каскета???Нинджа
2
2
Серж (преди 10 месеца)
Рейтинг: 160500 | Одобрение: 31560
Напълно съм съгласен с теб!!!
6
0
Dexter (преди 10 месеца)
Рейтинг: 254 | Одобрение: -186
И в Африка ще ни се смеят. Този го гледах какви неадекватни коментари пускаше, когато имаше живи включвания по повод " атентата " срещу Гешев. Прощавайте, но този... , НЕ ТРЯБВА да заема държавна длъжност дори като охранител на плувен басейн. Най-малкото, защото не се държи достойно като мъж, а като професионалист и дума не може да става. Все пак живеем в свободна държава и имам право да изкажа мнение, че този НЕ СТАВА.Колегите му вече да си решават дали няма да го подхлъзнат и да го махнат, защото Гешев 2 едва ли ни трябва.
Не е нужно да работиш в аптека, за да си заобиколен от капути...
4
3
kjk (преди 10 месеца)
Рейтинг: 36320 | Одобрение: 4105
Най корумпирания избор, клиент на "осемте джуджета". В пъти по зле от Гешев.Може още днес да оттегли исканите имунитети!!!Нинджа

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама