Борисов: Поддържаме стандарта на хората, паричните помощи остават до септември

23.12.2020 / 11:17 8

снимка Министерски съвет

Правителството поддържа стандарта на хората. Ето защо взе решение мярката 60/40 в подкрепа на бизнеса и работещите се удължава до септември. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание с членове на правителството, предаде dnes.bg.

Освен това през следващата година продължава и помощта за пенсионерите в условията на пандемия, допълни министър-председателят.

"Антикризисната мярка 60/40 удължаваме до септември 2021 г. На следващия Министерски съвет в сряда ще приемем за януари за пенсионерите 106 милиона лева - по 50 лева, така както продължаваме да даваме по време на пандемията", подчерта Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета.

По време на съвещанието министър-председателят подчерта, че продължават да работят и всички останали мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията. "Всичките тези мерки са, за да поддържаме работните места, живота и стандарта на хората. Затова ни е важна ваксината, за радост вече всеки ден наблюдаваме трайна тенденцията броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на заразените", допълни премиерът.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че и през следващата година продължават да действат мерките 60-40 и 80-20, а мярката за затворени бизнеси "Запази ме" ще се бъде трансформирана от 1 януари в 75 % от осигурителния доход на работниците и те ще получават повече средства.

За новия дизайн на „Запази ме“ са предвидени 50 млн. лв. Мярката 80-20 ще се финансира с европейски средства, като са целта от Оперативната програма  „Развитие на човешките ресурси“ е реорганизиран ресурс в размер на 40 млн. лв. допълнително. "За мярката 60-40 догодина имаме 600 млн. лв., които ще стигнат да я продължим почти до месец септември, така че трябва да бъдат спокойни работодателите и служителите, че е има подкрепа от държавата", категорична беше Сачева.

Тя обобщи подкрепата на държавата до този момент по линия на трите социално-икономически мерки. "До момента по мярката 60-40 са платени 627 милиона лева, запазени са 250 000 работни места. По мярката 80-20 с добавка от 250 лева за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт  са платени 23 млн. лв., запазени са общо 24 858 работни места“, изтъкна Сачева. По отношение на мярката "Запази ме", която към момента е известна като "24 лева на ден" и която предстои да бъде трансформирана от догодина, министърът на труда и социалната политика, посочи, че за декември месец са получени 4 653 заявления от работодатели за компенсиране на 22 839 работници и служители.

"Започнаха вече да се извършват плащанията, като ще се плаща и през дните между Коледа и Нова година", отбеляза Сачева. По отношение на целевата помощ за семействата с деца, които учат в момента дистанционно, подадените заявления са 40 000 и са одобрени 23 520 семейства.

"С над 40 милиона лева ще подпомогнем малките и средните предприятия, като през декември са сключени 95 договори по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия“ . Това докладва на премиера Бойко Борисов министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той информира, че по ваучерната схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии до момента са издадени 450 броя ваучери на обща стойност близо 8 милиона лева. "Чрез националния иновационен фонд се подписаха абсолютно всички 25 договора за финансиране на иновационни проекти на стойност 7 милиона лева", заяви още икономическият министър.

Той докладва, че по процедурата за ликвидна подкрепа за средните предприятия, която е на стойност до 150 000 лева, са класирани 1285 броя проектни предложения. Има и резерви, с които общия брой проектни предложения, става 1703. "Това, което сме направили чрез преструктуриране на бюджета на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ да осигурим пълния ресурс за всичките 1703 броя проектни предложения", добави Лъчезар Борисов. Министърът информира още, че до края на деня ще бъдат публикувани нови условия за кандидатстване по процедурата за подкрепа на бизнеса, която се осъществява заедно с Националната агенция по приходите.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви от своя страна, че в момента започва разплащането на лечебните заведения, които поддържат капацитет от 50% и над 50%  от използваемостта на техните легла за пациенти с инфекциозни заболявания и с COVID-19.

"В следващите дни, до края на годината, 50 милиона лева ще бъдат разплатени на повече от 50 лечебни заведения в страната. Това са основно големите университетски болници, структуроопределящите областни болници, някои общински болници и частни болници, които поддържат капацитет 50% и над 50% използваемост на леглата за лечение на пациенти с COVID-19", докладва министърът на здравеопазването.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
nimfa1925 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 12453 | Одобрение: 2893
Какъв е този ваш стандарт при който все повече хора не могат да си плащат сметките и задълженията!Ами приложете го и за вас този стандарт!
4444444
0
3
ПраБългарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 22087 | Одобрение: -7458
С всеки изминал ден ставаш все по секси и по секси Изплезване
0
0
kaka (преди 2 месеца)
Рейтинг: 22123 | Одобрение: 3353
Ей тук вместо коментиращи май е пълно с хейтъри! Много жалки същества.
0
6
ПраБългарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 22087 | Одобрение: -7458
Щом има помощи няма да има криза. Все ще има оборот за да се изплатят 40 % от заплатите. Милене, тъпа гайдо, аз може да не спечеля, но е важно работниците да си вземат заплатите!!! Освен заведенията, фитнесите и затворените дейности кой друг бизнес е зле??? И защо по магазините е фул с хора с препълнени колички, едно време като съм ходил в джъмбо, нямаше толкова коли на паркинга, а сега няма място, спират навън около магазина?!?!
1
2
милен (преди 2 месеца)
Рейтинг: 17417 | Одобрение: 2262
 Щом "умният" Стоян от Петела ни заплашва със съдия изпълнители, за данъци и сметки, това говори че всички трудолюбиви и образовани жители на Родината ни, трябва да хвърлят по една граната на ЧСИ-тата, пишете в Гугъла , Кръстю Ангелов имотен измамник и вижте как "прокуратурата" го толерира и как за 10-сетина години е извършил повече от 500 имотни измами и е заплашил възрастна жена, че щом няма пари да си изплаща заема да продаде органите на дъщеря си за да си плаща вноските, това е тоталитарната демокрация. 
4
1
MrBean (преди 2 месеца)
Рейтинг: 50979 | Одобрение: 7579
Аз не познавам човек който да е получил каквото и да е в помощ .Но вси1ки получихме парапатки за данъци,защото облекченията били за другите;получихме заплахи от съдия-изпълнители и колектори за несъществуващи задължения; възрастните получиха "чеп" заради  това че са ги ограбили или измамили.Благодарни сме на Бойко и на Греб....ще им се облагодарим скоро,нали?
3
3
kaka (преди 2 месеца)
Рейтинг: 22123 | Одобрение: 3353
КАКЪВ СТАНДАРТ бе уй сплескан? Дайте на хората да работят и не ги мачкайте с данаци и луди проверки и тогава ще видиш стандарт.И какъв септември бълнуваш? Вие сте много нагли! Не се ли сещате ,че сте политически мъртъвци.
3
1
Варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 81530 | Одобрение: 37885
ГЕРБ са унищожили и присвоили много повече бизнеси, отколкото Ковид. И каква е тая мярка 60 на 40 е безумие, което може само българска кратуна да роди, която е свикнала да усвоява еврофондовете. Като ти е спрял бизнеса откъде да извадиш 40 %? 
МУТРИТЕ ВЪН! ОПГ ГЕРБ в ЗАТВОРА! ПОРТНИХ в РУСИЯ

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама