Борисов обеща по 300 лева и едно прасе заради чумата (Обобщение)

02.08.2019 / 23:13 13

mediapool

"Публично да ме обесят или убият на площада", прасето няма да дам да се заколя. "Мен да заколят и готово". "В никакъв случай няма да убиваме прасетата, все едно да убият децата." "Ще си платим глобите, но няма да пуснем никого в дома си."

Това са част от заканите на протестиращи от села в областите Пазарджик, Пловдив и Плевен, от които държавата иска да заколят домашните си прасета заради африканската чума. Те не вярват на обещанията, че ще бъдат компенсирани неясно кога, защото няма нищо "черно на бяло", а само думи. Това се разбра от излъчените репортажи по бТВ и Нова телевизия.

Протестите на стопаните продължиха и вечерта в петък.Това накара премиерът Бойко Борисов да отиде до Пазарджик, за да потушава недоволството. След среща с недоволните, на която присъства и замеделският министър Десислава Танева, той обеща компенсации за стопаните. Семействата, които трябва да заколят прасетата си, ще получат по 300 лева за дезинфекция на дворовете от държавата, както и по едно малко прасе от бизнеса.Борисов обяви тези компенсации за толеранс, тъй като прасетата в дворовете не са регистрирани и "по регламент и закон са незаконни".Той намери и причина за разпространението на африканската чума в България. По обясненията на Борисов тя била пренесена от румънските туристи. "Те ядат по пътищата, от там остатъците лесно могат да се разнесат", разясни премиерът. Той добави, че избиването на домашните прасета е единственият начин за спиране на разпространението на болестта, тъй като за нея няма ваксина.Бунтът на 31 кмета от област Пазарджик срещу избиването на домашните прасета продължава. Това става въпреки преговорите със земеделския министър Десислава Танева, които продължиха до 19 часа в четвъртък вечерта. В резултат на преговорите срокът за умъртвяване на животните бе удължен със седмица.

"Ще продължим протеста и няма да съдействаме на органите. Няма да заколим прасетата, докато не получим ясно информация как хората ще бъдат обезщетени", заяви Андон Андонов, кмет на село Хаджиево, област Пазарджик. Според него компенсацията трябва да бъде най-малко 1000 лв. на прасе.

Срокът за доброволно избиване на прасетата изтече

До 2 август стопаните на домашни свине в т.нар. обекти "заден двор" трябваше да ги умъртвят доброволно в 20-километровата зона около 60-те незасегнати свинекомплекса в страната. Единствено за област Пазарджик срокът за умъртвяване на свинете беше удължен до 11 август след спешната среща на стопани със земеделския министър Десислава Танева в четвъртък.

Няма информация дали товна е направено и колко животни са избити.

Тези, които не са го направили са заплашени от глоба до 1000 лева.

Протестиращ: Да дойде Бойко Борисов и да ми даде половината от заплатата си

В 31-о села в област Пазарджик, осем в област Пловдив и едно в Плевен обаче отказват да заколят домашните си свине.

Някои от тях всеки момент трябва да родят и по закон е забранено избиването на бременно животно, обяснява ветеринарният лекар Евгени Гочев от плевенското село Аспарухово пред Нова телевизия. Той е категоричен, че няма да позволи да бъде умъртвена свинята майка. Обяснява, че от две години се бори с Областната дирекция за безопасност на храните в Плевен да регистрират животното му, но засега безуспешно. От там пък твърдят, че не е подавал заявление.

Ветеринарният лекар е дал проби за изследване от свияната майка. Те са отрицателни и не е болна, каза Евгени Гочев. Показва, как спазва и мерките за биосигурност, защото е наясно с правилата, процедурите и законовите разпоредби.

"Да дойде Бойко Борисов и да ми даде половината от неговата заплата веднага", тогава може да си заколям прасето, казва мъж от село Хаджиево, област Пазарджик, пред Нова телевизия.

Друг недоволен предупреждава да не им пращат полиция, иначе "публично да ме обесят или убият на площада".

"В никакъв случай няма да убиваме прасетата. Все едно да убият децата", казва видимо ядосана жена. Обяснява, че така преживяват през зимата – с месото от прасетата.

"Това е срамота! Това е убийство...Мен да заколят и готово", казва жена от село Крушево, област Пловдив, пред бТВ.

Жителите на селото трябва да заколят прасетата си, защото попадат в 20 км охранителна зона на комплекса в село Белозем, но отказват да го направят.

На същото мнение са и стопаните от други 7 села в община Първомай. Аргументът им е, че не е преминала ветеринарна проверка, която да установи дали има чума. Такава обаче не е необходима, защото попадат в 20-километрова охранителна зона от голям свинекомплекс.

"Ще си платим глобите, но няма да пуснем никого в дома си", казва млада жена. Други я репликират – "нищо няма да им плащам".

"Не мога да изкажа друга позиция освен тази на държавата" (а тя е че домашните прасета трябва да се избият – бел. ред.), казва кметът на община Първомай Ангел Папазов. В същото време обяснява, че "местната власт трябва да е с хората" и затова е на протеста. Освен това трябва да предаде исканията на съгражданите си до управляващите в областния център Пазарджик и до властта в София.

"Това изригна за четири, пет дни като вулкан. Да направи отсрочка (земеделския министър – бел. ред.) поне за три месеца. Купили сме прасета и фуражи", каза протестиращ в Крушево.

Днес стана ясно, че и домашните свине в софийските села Мировяне и Мрамор също трябва да бъдат умъртвени, защото попадат в 20-километровата зона около индустриална ферма.

Танева спешно търси пари от Брюксел

В очите на дребния стопанин на село, който отглежда две, три прасета в задния си двор ситуацията изглежда, че властта отново е тръгнала да спасява едрия бизнес с многото пари, докато той ще трябва да гладува през зимата. Карат ги да избиват здравите си животни, без да има регистриран случай на заболяване, само защото попадат в 20-километровата охранителна зона около промишлен свинекомплекс.

В същото време насреща не им се предлага нищо. Няма фиксирано обезщетение, няма нищо "черно на бяло", за да не се отметне властта от дадените обещания, както се изрази един от селските кметове. Напротив управляващите обясняваха, че собствениците на нерегистрираните прасета няма да получат нищо. В същото потърпевшите твърдят, че самата БАБХ възпрепятства регистрацията на прасетата.

Заместник-министърът на земеделието Янко Иванов заяви, че е учуден от действията на селските кметове.

"В четвъртък в 19 часа кметовете изявиха готовност за сътрудничество и сега, седем часа по-късно, изведнъж разбирам, че са се отметнали от обещанието си. Те не знаят законовите разпоредби в страната. Животните трябва да се регистрират. Искаме хората да ни помогнат доброволно", каза Янко Иванов пред Нова телевизия.

Той каза, че имало случаи, при които в "заден двор" се гледали до 50 прасета, което е недопустимо по закон. Максимално разрешеният брой е 5 свине и всички те трябва да са регистрирани.

"Търсим начин да ги подкрепим финансово (стопаните, които трябва да си убият прасетата – бел. ред.)", каза Янко Иванов. Уточни, че вече са водени предварителни разговори по този въпрос с представители на Европейската комисия. Във вторник земеделският министър Десислава Танева ще има среща в Брюксел с еврокомисаря по храните Витянис Андрюкайтис, който неотдавна посети България и предупреди, че страната ни е заплашена от ликвидирането на целия бранш.

"Защо е това съмнение в институциите. Не виждам това напрежение защо расте допълнително", каза още заместник-министърът на земеделието.

Положението с африканската чума в момента е много тежко. Държавата не се е провалила, в определени области е можело да бъдат положени повече усилия, заяви преди ден и земеделският министър Десислава Танева.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
3
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 74526 | Одобрение: 16741
София. Мъж си стои в колата в традиционното задръстване. Неочаквано на стъклото се чука: - Какво искате? - пита мъжът. - Ами, разбирате ли, терористи са хванали за заложник Бойко Борисов и искат 10 милиона долара откуп. В противен случай ще го залеят с бензин и ще го запалят. Ние решихме да минем по колите и който колкото даде - да помогнем. - Някой дал ли е нещо? - Дават - по 2-3 литра!
4
4
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 74526 | Одобрение: 16741
некси стига бе не ти ли посна да си правиш нови акаунти и да ги трият постоянно???
17
9
Mercenary (преди 2 години)
Рейтинг: 46756 | Одобрение: 10506
Тези по-крадливи от Иван Костов!
22
4
Марио (преди 2 години)
Рейтинг: 9654 | Одобрение: 2164
Крадливи герберунги ,съсипахте държавата уроди!Ангелче
16
5
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 74526 | Одобрение: 16741
коок бас хващам че пред ес герб ще декларират 2-3 пъти повече прасета от колкото дефакто са избити.
21
3
айки (преди 2 години)
Рейтинг: 24200 | Одобрение: 7685
       нали 11 млн дават ЕС къде са парите защо само по 300 лв и то догодина, ааа ваксина има г-н Борисов..просто не си мръднахте задниците да вземете предварително мерки за опазване на животните , а не да ги избивате сега.......или може би това е клауза от договора за самолетите.....
21
3
cook (преди 2 години)
Рейтинг: 686 | Одобрение: 296
Не мога да се сетя има ли някъде,където е ходил "да потушава"протести и да не е обещавал каквото искат протестиращите. Само че услужливите медии и журналисти не проследяват и отразяват как се изпълняват тези обещания. Как точно ще се установят колко домашни прасета са изклани. Че и във фермите. Накрая ще се установи, че в България е умъртвени 3 000 000 прасета и трябва след обещанието на Тиквата да се изплатят 900 000 000 лв. Плюс по едно прасе...... Поредната глупост и лъжа. И излагация разбира се.
BIS
22
6
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 74526 | Одобрение: 16741
ас чух че роднина на боико вкарва свинско от хамерика и сега му трява пазар.
27
4
Лудогорка (преди 2 години)
Рейтинг: 1343 | Одобрение: 488
По обясненията на Борисов тя била пренесена от румънските туристи. "Те ядат по пътищата, от там остатъците лесно могат да се разнесат", разясни премиерът . ЧЕ ТЕ ЧУМАВИ ПРАСЕТА ЛИ ЯДАТ. АКО СТАВАТ ЗА ЯДЕНЕ И НИЕ ДА ГИ ЯДЕМ.
31
4
gugutka (преди 2 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Това ми прилича на лъжа. Целта е сега да се избият прасетата, а после може да обезщетят само къщите регистрирани животни, а останалите .... на пързалката.  Аз не вярвам на нито дума от този мошеник.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik