Боян Магдалинчев обясни как се отстранява главен прокурор

15.05.2023 / 20:39 6

Кадър БНТ

Експерт обясни каква е процедурата за отстраняването на главния прокурор.

Приехме правила, според които веднага, след като се внесе предложението, лицето трябва да бъде уведомено за доказателствата срещу него. Още в петък това искане беше изпратено на главния прокурор. Г-н Гешев го нямаше по това време в България. Той го подписа днес. Предложението започва да тече, а в 7-дневен срок г-н Гешев може да направи възражение. Това заяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„ВСС може да разглежда предложения, но не и да се самосезира, това е записано в правилата“, поясни той, пише novini.bg.

„Досега не съм виждал такова напрежение в Прокуратурата. Нямам представа откъде тръгнаха. Не е приятно нито за Прокуратурата, нито за обществото, това което се случва“, не скри недоумението си от ситуацията Магдалинчев.

„За мен беше изненадващо писмото на шестимата прокурори във ВСС в петък. Това ме изненада, защото прокурорите винаги са били по-сплотени. Нито е имало скандали, нито сигнали за това“, призна той.

„Трябва да се установят и докажат доказателствата, посочени от вносителите на искането, обясни той. За да бъде отстранен главният прокурор, трябва да има подкрепа от 17 члена на ВСС. Ако някой поиска изслушване на израелския експерт, процедурата може да се забави“, каза представляващият ВСС.

На въпрос дали има връзка между съставянето на правителство и отстраняването на главния прокурор, Боян Магдалинчев заяви: „Искам да вярвам, че няма политическо вмешателство, а да е съвпадение предложението, което направи кандидатът за премиер Мария Габриел“.

„В системата годишно се гледат 700 000 дела. Това показва, че системата работи. Според мен, за да има промени в системата, е нужна доста голяма конституционна реформа“, каза още той.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
милен (преди 4 месеца)
Рейтинг: 28582 | Одобрение: 3772
По добре да е дълъг фитила над два метра и той само да го гледа как гори бавно и да очаква, но преди това поне три дни не трябва да е ял, защото ще осере всичко от страх.
3
2
kjk (преди 4 месеца)
Рейтинг: 24745 | Одобрение: 2085
Крайно време е съучениците да си доучат при бай Ставри!!!
4
2
kris (преди 4 месеца)
Рейтинг: 293472 | Одобрение: 41432
Световният опит в премахването на прокурор препоръчва само един начин : завиране на шашка ТНТ в задника с къс фитил.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
2
cron1 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 64334 | Одобрение: -2681
Да бе - съвпадение... Вие вярвате ли в съвпадения? Гняв
Марио Кроненберг
2
2
MrBean (преди 4 месеца)
Рейтинг: 118242 | Одобрение: -1353
Един от главните слуги на ДС/КГБ!
4
1
Радостин (преди 4 месеца)
Рейтинг: 103562 | Одобрение: 1622
Да обясни как да се махне капо де тути капи Бойко Методиев Борисов от живота на българите.
Всеки да си получи заслуженото !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама