Четете в „Петел“: Скандалът с Община Варна се разраства, фирми и хора разказват за запори от ЧСИ без предупреждение

17.08.2018 / 14:27 13

Възможно ли е да си осъден без дори да знаеш и без да имаш какъвто и да е шанс да се защитиш? Възможно ли е без каквото и уведомяване да ти запорират пари от банковата сметка и да те оставят да се чудиш защо е станало така? Възможно ли е всичко това да се върши скрито, без обяснение и за задължителната за една публична институция публичност?

Да, възможно. Доказателство за това дават съвместните действия на Община Варна и частен съдебен изпълнител.

Преди дни във Варна омбудсмана Мая Манолова повдигна завесата на една доста порочна практика – общината в морския град ползва услугите на частни съдебни изпълнители, вместо публичните изпълнители, за да събират вземания от граждани, неплатили местните си данъци. Така на практика може да ти обявят имота за продан, без дори да си разбрал за това, стана ясно от думите на обществения защитник.

„Аз не искам да препятствам общините да си събират задълженията. Въпросът е, че всеки гражданин трябва да бъде много ясно информиран за това какво дължи на Общината. Да му бъде даден разумен срок, в който той доброволно да се издължи, а не да бъде пращан директно на частен съдебен изпълнител, който му начислява множество допълнителни такси и запорира сметки“, обясни Мая Манолова.

Потърпевш от тази схема на работа на местната власт във Варна се свърза с „Петел“ и даде някои важни подробности по своя конкретен случай. Той е точно такъв – в един момент фирмата на бизнесмена се оказва със сума, която липса от сметката ѝ, за която никой няма обяснение или информация къде е отишла. Налага се да се прави проверка и така се оказва, че е запорирана от частен съдебен изпълнител. Причината – неплатен данък за имот.

Собственикът на фирмата каза, че дължимите средства са малко и не влияят нито на неговия бюджет, нито пък на бюджета на общината. За няколкостотин лева, които той може да плати във всеки момент, той се оказва едва ли не голям нарушител, та общината да ползва и частен съдебен изпълнител.

Бизнесменът, който пожела да остане анонимен, зададе и няколко въпроса, на които Община Варна е крайно време да отговори.

Първо, защо изобщо трябва да ползва частни съдебни изпълнители?

Второ, колко ѝ коства това, респективно – колко струва на варненските граждани?

Трето, как е избран конкретния частен съдебен изпълнител – с конкурс може би?

Може би най-важният въпрос обаче си остава защо общината предпочита да действа без прозрачност и без да информира гражданите и фирмите. Така тя сама ги превръща в нарушители, без да им даде шанс да бъдат изрядни.

Дали съвместните акции на общината и частните съдебни изпълнители във Варна са масова практика? Това, надяваме се, тепърва вече ще се разплита. След като Мая Манолова заговори за тази практика, се появяват и още сигнали до „Петел“ за нея. Ето какво ни написа наша читателка:

„С мен и съпругата ми се случи същото. За щастие без да бъде обявяван имот за продан. Беше запорирана сметката на съпругата ми, без някой да ни уведоми за каквото и да било. Чак след запора, когато се заинтересувахме за какво иде реч, разбрахме за какво е. Платихме всичко на съдия-изпълнителя още предния месец, но все още не е вдигнат запора, платените вече данъци също не са отразени в нито една държавна инстанция, община, кметство, данъчно или изчислителен център. Отговора беше: Има технологично време. Ако се заведе колективен иск ще се включим!“

„Петел“ вече е изпратил официално питане до Община Варна и очакваме отговорът на въпросите да хвърли повече светлина върху това, което се случва в града. Защото варненци имат право да знаят, дори и властта да се опитва да ги държи на тъмно, докато вече стане късно.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Blue hills (преди 5 години)
Рейтинг: 28900 | Одобрение: 12685
при мен банката каза, че не сварва да уведомява ежедневно клиентите си за такива запори от ЧСИ-та, защото е станала масова практика. имах подобен случай преди година
19
0
Варна (преди 5 години)
Рейтинг: 92131 | Одобрение: 38206
Приватизираха официално общината ли? какъв е тоя абсурд частен бирник да събира държавни и общински данъци? Какъв процент взима? 
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
15
3
Варна (преди 5 години)
Рейтинг: 92131 | Одобрение: 38206
още колко ще го търпим Портних? 
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
18
3
Варна (преди 5 години)
Рейтинг: 92131 | Одобрение: 38206
ами избрахте си мутра на власт, какво друго очаквате освен рекет бе? не знам друга държава, която назначава охранител за министър председател. не че нещо и те са хора охранителите, но едно е да пазиш некой да не влезе някъде друго е да управляваш държава и да върви нагоре. как очаквате умните хора да стоят тук, като ги управлява мутра? 
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама