Държавата харчи 25 млн. лева на ден за обществени поръчки

28.07.2019 / 11:11 4

Рекордните над 25 млн. лева дневно харчи държавата за обществени поръчки от началото на годината до 27 юли. Това показват данните на Агенцията по обществените поръчки, цитирани от БНТ.

Междувременно се запазва и тенденцията половината от всички жалби срещу процедури на държавната и местната власт да бъдат основателни. Друга една четвърт от поръчките се оказват незаконни в последствие.

През 2019 г. държавната и местната власт са сключили над 11 300 договора на обща стойност 5,12 млрд. лева. На ден това означава, че държавата вече харчи с рекордните за последните пет години 25 300 000 лева.

От началото на годината до 27 юли са обявени общо 6601 поръчки като 1/6 от тях се финансира с евросредства.

Най-много пари тази година държавата отделя за строителство, следват доставките и услугите. Възложителите с най-много поръчки са общините."За никого не е тайна, че общините са основните бенефициенти по европейските програми, с тях те успяват да осигурят една част от своите средства за инфраструктура, екология, социални и културни дейности", коментира Десислава Стойкова, юрисконсулт в Националното сдружение на общините.

Проблем, с който все по-често се сблъска местната власт остава обжалването.

"За съжаление, публична тайна е, че има фирми, които практикуват като бизнес, като спорт, обжалването на обществените поръчки.

"Една жалба срещу обществена поръчка може да забави процеса в рамките на една година, минимум", каза Стойкова. Решение на този проблем така и не е открито към момента. Обжалванията не могат да отпаднат, защото в почти половината от случаите се оказват основателни.

 

От началото на годината обжалваните обществени поръчки в Комисията за защита на конкуренцията са 624. От тях решение има в 452 случая. Близо 40% от процедурите са върнати за преразглеждане от възложителите, останалите жалби са се оказали неоснователни.

Докато антимонополната комисия проверява обществените поръчки предварително и при сключване на договори, последващ контрол извърша Агенцията за държавната финансова инспекция. За първите две тримесечия на годината се е оказало, че поръчки на обща стойност 25 700 000 лева са незаконни.

Това са една четвърт от сключените и изпълнени вече договори. В част от случаите проверките се извършват много след приключване на процедурите и не може да бъдат наложени наказания
 
 

 БНТСледете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
10
Наблюдател (преди 3 години)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
- "За никого не е тайна, че общините са основните бенефициенти по европейските програми,.... " ---- Те за това, кръв ще се лее (имам в предвид, че  големи пачки ще се завъртят) на предстоящи местни избори през есента.:'( После властимащите ще избират селективно на кои "наши" фирми да възлагат поръчките. Гняв Власт и бизнес са преплетени като свински черва.Гняв Уж сме Демократична държава - свободен либерален бизнес, ..... трънки и глогинки.Гняв 
2
9
bokostikvonius (преди 3 години)
Рейтинг: -152 | Одобрение: -1617
за кого?необходими УхиленУхиленУхиленУхилен
6
3
ас (преди 3 години)
Рейтинг: 111863 | Одобрение: 20128
много моля държавата не герб. те сключват тези незакони поръчки все пак те са на власт.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама