Държавата променя формулата за изчисляване на линията на бедност

10.08.2019 / 16:26 4

Кадър: pixabay

За 2020-та година линията на бедност ще бъде изчислена, като се използва базата за доходите и условията на живот на 8200 български домакинства, вместо досегашните 3020 домакинства. Нейната стойност ще бъде умножена по годишната инфлация за така наречената малка потребителска кошница, изчислена към декември 2018-та година. Новата методика, публикувана за обществено обсъждане, се въвежда заради реформата в политиките спрямо хората с увреждания и има за цел да защити по-адекватно уязвимите социални групи у нас, пише novini.bg.

Линията на бедност в България се използва само като аналитичен и статистически показател и към момента се изчислява по методика, влязла в сила преди 13 години. В нея се използват данните от изследване на националната статистика, което се базира върху бюджетите на 3020 домакинства. Размерът на линията представлява процент от така наречения медианен общ нетен доход за страната и показва с каква сума пари едно домакинство може да задоволи минималните жизнени потребности на живеещите в него двама или повече души.

През последните няколко години размерът на линията на бедност нарасна плавно, като най-същественото му увеличение беше за настоящата година - с 27 лева. Новата формула ще се базира на изследването "Статистика на доходите и условията на живот", разработено от Евростат, като извадката ще обхваща 8200 български домакинства, съобщава Дарик.

Линията на бедност, изчислена по тези данни за предходната година, ще се умножава по годишната инфлация за малката потребителска кошница към декември на същата предходна година, и така ще дава размера на линията на бедност за следващата година. Така за линията на бедност за 2020-та година ще бъдат взети данните от 2018-та година и годишната инфлация към декември 2018-та. Според проекта на методика размерът на линията на бедност за догодина трябва да бъде определен най-късно през ноември, а от следващата година този размер ще бъде гласуван до края на август.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
3
cron1 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 6396 | Одобрение: 1381
Истината е, че 80% от БГ са БЕДНИ... и статистиката НЯМА ДА ИМ ПОМОГНЕ... Намусен
3
1
ДИВАКА (преди 4 месеца)
Рейтинг: 24331 | Одобрение: 4036
ФОРМУЛАТА Е ЯСНА..НО..КЪДЕ СА ПАРИТЕ ?  Изплезване:devil:Ухилен
19
13
n eXu s (преди 4 месеца)
Рейтинг: 188360 | Одобрение: 34110
Какая бедност има у Бгстаня? Всеки цървулко от селата с празна глава размахва флагмански телефон и пърпори с бракма. Беден е този, който няма покрив и 1 лев за хляб, а не горспоменатите плебеи!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
11
2
Пешо от Виница (преди 4 месеца)
Рейтинг: 37244 | Одобрение: 15729
"Линията на бедност в България се използва само като аналитичен и статистически показател "-казано по народному-нищо реално! Само бля, бля...статистиката няма да стопли Баба Мария!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама