Депутатите решават дали да предоставим военна помощ за Украйна

03.11.2022 / 08:05 4

Снимка Булфото

Народните представители ще вземат важно решение днес.

Първа точка на пленарното заседание днес са два проекта на решение - за укрепване на отбранителните способности на България, и оказване на военна подкрепа на Украйна, предложен от ПГ на "Демократична България" (ДБ), и проект на решение за възлагане на Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Република Украйна - с вносители Десислава Атанасова и група народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Проектът на ДБ предвижда в съответствие с гласуваните общи политики и процедури на ЕС и НАТО, Министерският съвет (МС) в 14-дневен срок да подготви пакет от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване (въоръжение, боеприпаси, техника) в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация от Народното събрание (НС) веднага след подписването му. 

На МС се възлага в срок от 30 дни да внесе в НС всеобхватна програма за превъоръжаване на Българската армия, като се отчита предоставянето на въоръжение за Украйна и се предложат планове за заместваща техника от съюзниците ни.

От ДБ предлагат да бъде създадена и временна комисия в НС от по двама депутати от парламентарна група, която да контролира изпълнението на решението.

ГЕРБ-СДС предвиждат правителството да подготви и внесе проект на решение на парламента за военна и техническа помощ за Украйна, в т.ч. и от наличността с отпаднала необходимост, като принос към международните усилия за подпомагане жертвите на агресията. В срок до един месец от гласуване на решението Министерският съвет трябва да извърши преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ трябва да доведе до укрепване на отбранителните способности на страната ни чрез подмяна със съвременни и съвместими със съюзниците отбранителни системи. Затова правителството ще трябва да проведе и преговори със страните от алианса за предоставяне на заместващ или усилващ капацитет.

МС да подкрепи съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека за нарушаване на Европейската конвенция за правата на човека, е записано още в проекта на ГЕРБ-СДС, пише novini.bg.

Според приетата програма НС трябва да гласува проект на решение за оставане на битовите крайни клиенти на електроенергия на регулиран пазар, вносители са Делян Добрев и депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС. Както и решение за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
Нане (преди 1 годинa)
Рейтинг: 29545 | Одобрение: 5160
Сините комунисти станаха по върли от червените
2
2
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 150671 | Одобрение: 29266
Това е най-важният въпрос за държавата България, евър...Гняв
1
3
Ко? Не! (преди 1 годинa)
Рейтинг: 13229 | Одобрение: -1421
Ванка, нашите военни заводи продават продукция (чрез посредници) на Украйна, а не предоставят военна помощ. Това са си търговски сделки. А в това предстоящо обсъждане в парламента ще става дума дали държавата България да даде нещо на държавата Украйна. Има разлика.
4
2
Ванката (преди 1 годинa)
Рейтинг: 44747 | Одобрение: 8867
Не, макар, че отдавна я предоставяме ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама