"Дневник": Варна губи 225 хил. лв. европейско финансиране заради нередности в обществени поръчки

13.03.2019 / 10:25 11

Автор Спас Спасов, в "Дневник"

Близо 225 хил. лв. щe трябва да плати от бюджета си Община Варна като финансова корекция заради нарушения при организирането на обществена поръчка за три пътни ремонта. Те са част от втората фаза на проекта й "Интегриран градски транспорт". Това става ясно от Решение на Административния съд във Варна по повод жалба на общината срещу наказанието, наложено й от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. То е управляващ орган по оперативна програма "Региони в растеж", която финансира безвъзмездно и почти изцяло проекта на стойност 39 млн. лв.

Изпълнители на ремонтите по булевардите "Приморски", "Цар Освободител" и ул. "Първи май" са дружеството "Инжстройинженеринг" и едноличния търговец "Станка Василева". Те са част от кръга на компаниите, които работиха по всички инфраструктурни проекти на местната администрация по време на трите мандата на бившия варненски кмет Кирил Йорданов. На базата на нови обществени поръчки и рамкови договори същите компании продължиха да работят без конкуренция и по време на мандата на сегашния варненски кмет Иван Портних.

Ремонтите, възложени на "Инжстройинженеринг" и "Станка Василева" са на обща стойност около 6.4 млн. лв. Двете дружества са спечелили търга с оферти, определени от местната администрация във Варна като "икономически най-изгодни". При последвалата проверка, след подаден сигнал обаче, управляващият орган (Министерството на регионалното развитие и благоустройството) е констатирал, че приложените критерии за възлагане на поръчката са неправомерни, което е довело и до неравно третиране на участниците в търга, а като резултат и на неправомерен избор на изпълнител.

Заради тези нередности наложената финансова корекция от Министерството на регионалното развитие и благоустройството е в размер на 10% от стойността на всяка от трите обособени позиции по обществената поръчка, или общо 225 хил. лв. Тези средства ще бъдат пратени от местния бюджет и няма да бъдат възстановени при последващи плащания по договора за безвъзмездно финансиране по проекта "Интегриран градски транспорт".

Освен това община Варна ще трябва да изплати и близо 6 хил. лв. разходи за адвокатски хонорари, направени от Министерството на регионалната развитие и благоустройството в хода на административното дело.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд.

Вторият етап на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" трябва да приключи до 19 януари 2021 г. Той предвижда да бъдат ремонтирани няколко къси пътни отсечки, към неработещите дисплеи за информация в реално време по автобусните спирки да бъдат прибавени още 50, кръстовища във Варна да бъдат оборудвани с видеокамери за осигуряване на "зелена вълна" и да бъдат оборудвани 25 "интелигентни" пешеходни пътеки, които да светят при преминаване по тях.

Всичко това беше промотирано като "надграждане" на първата фаза на проекта - най-скъпоструващия провал на местната администрация. Той бе на стойност 115 млн. лв. и трябваше да издигне на съвършено ново качествено ниво градския транспорт във Варна. Но заради немарливост в организираните обществени поръчки и договорите, сключени по тях, това не се случи.

Най-скъпият компонент от първия проектен етап - т.нар. BRT коридор (бърз автобусен коридор) не функционира четири години след формалното приключване на първия етап от проекта. Частично или напълно неработещи са почти всички системи за електронна продажба на билети, както и за информация в реално време за движението на автобусите. По спирките на градския транспорт във Варна няма информация за имената им, къде се намират, кои линии на градския транспорт обслужват, какъв е маршрутът им и т.н. Информацията подавана през специализирания сайт и мобилното приложение за планиране на пътуванията в града е неточна и неактуална.

Финансовата корекция, наложена на община Варна във връзка с изпълнението на втората фаза от проекта "Интегриран градски транспорт", не е изненада. В началото на декември 2016 зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова изпрати до местната администрация писмо с остър тон. В него бяха отправени забележки за недопустими пропуски и множество нарушения при оформянето на документацията за финансиране на втората фаза от проекта.

Писмото на Николова, изпратено тогава, завършваше с изричното предупреждение, че ако немарливостта при подготовката на документите по проекта бъде допусната отново, финансирането му може да пропадне.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Гунчо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 435 | Одобрение: 155
Портних е само ученик на титаните на мисълта Цецо Пъпеша и бургаския кмет Митьо Момата. Още дълги години ще бъдем разкопани и финансово задължени, както  София, Пловдив, Бургас и др.,ръководени от герберски крадци и безхаберници.
13
1
Варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 57960 | Одобрение: 31315
Портних трябваше да се махне още след като пръсна 10 милиона за т.нар. велоалеи набързо колкото да се усвоят парите от ЕС и после Варна влезе в световните куриози с тия безумия които са напълно безполезни и пречат и на пешеходците и на колоездачите. Ама кифлите и кифльоците се кефят като им пусне кмета снимки с дрон във фейса на цветенца и фотанчета, а общата картина на разрухата и кражбите във Варна остават скрити. Колко още ще се възстановява града след като се махне Портних. трябва всичко да се преправя. трябва да му се спрат всички проекти незабавно
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
5
0
гарфилд (преди 2 месеца)
Рейтинг: 12109 | Одобрение: 5519
Как така,бе?Не може да бъде.Нашата община е най-точната,най-умно управляваната,кметчето ни е най-кадърното,нашите майстори са най-великите,не може така.Усмивка
9
0
Sand (преди 2 месеца)
Рейтинг: 9357 | Одобрение: 3992
Шест фирми източиха община Созопол с 10 милиона лева,а колко ли са на брой фирмите източващи Община Варна ? Кметът Ванко Портних дали знае? 
11
0
Дедо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2220 | Одобрение: 1325
Споко варненци, направих сметка - 225 хил. лева се "избиват" със скъсяване само на 50(петдесет) метра на новостроящия се булевард Портних- номера става и със стесняване на нЕкой учатък... Лошото в случая - Варна скоро няма да има интегриран градски транспорт, втори мост над канала,никакви големи инвестиции, ефективен околовръстен път и още, и още..........
11
1
Sand (преди 2 месеца)
Рейтинг: 9357 | Одобрение: 3992
Е той Пламен Пилето-Пламен Георгиев Стелиянов -Инжстрой инжинеринг има къщата да строи в  Морската градина на Варна , как да се спази законът за обществените поръчки ,нали ако се спази няма да може да поеме изпълнението и няма пари , пък къщата се строи. Сега интересното е прокуратурата в лицето на някои примати дали ще извършат проверка по установените данни от решението на адм.съд Варна по дело № 3478/2018г.
14
0
Сашо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 1517 | Одобрение: 967
Сигурен съм, че това е едно от първите уловени престъпления на общината ни. Не се съмнявам, че почти всичките им "обществени" поръчки са добре нагласени, за да се спечелят от определени фирми, които са ясни де.
14
4
Blue hills (преди 2 месеца)
Рейтинг: 20248 | Одобрение: 10443
Аз предлагам гробаджиите сами да си разкарат кмета и заобикалящата го крадлива клика, хем ще вземат точка за изборите, хем варненци може и да случат на нещо по-добро. 
13
0
владо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 9525 | Одобрение: 6015
За кой ли път се преразпределят едни милиони на тъмно и никой не носи никаква отговорност........харчат парите на варненци и не им пука......пък и няма от какво да им пука, след като очевадно варненци нехаят и не се интересуват за какво се харчат данъците им.Най-страшното в случая е че отново няма последствия за управниците ни и отново го отнася обикновения данъкоплатец
14
0
Варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 57960 | Одобрение: 31315
защо трябва аз да плащам заради злоупотребите на общината? Защо кмета не носи персонална отговорност да не е по-беден от нас? 
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
16
0
хехе (преди 2 месеца)
Рейтинг: 875 | Одобрение: 575
...и? някакви последствия? някого да уволнят, че не си гледа работата, някого да разследват за корупция... нещо?!? най-много да назначат още  няколко "експерти" ;)

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама