"Дневник": Защо кръстовища във Варна се накланят и стават елипсовидни

23.04.2019 / 16:45 17

Наклоненото елипсовидно кръстовище във Варна

Спас Спасов, "Дневник"    

Кадрите от елипсовидното и наклонено кръстовище във Варна, излъчени в няколко телевизионни репортажа през последните дни, анкетите с шофьори, в които те твърдят, че съоръжението е опасно заради липсата на видимост, но и мнението на експерти, които споделят същите опасения, се оказаха "спекулация".

Така ги определи вчера зам.-кметът на Варна Христо Иванов по време на кризисен брифинг, свикан спешно в 17 ч., след като поканата за него бе изпратена до медиите 45 мин. по-рано. Акцията беше предприета в отговор на пресконференцията, дадена по-рано през деня от Камарата на архитектите в България, заради дефектите на кръстовището на булевардите "Васил Левски" и "Цар Освободител" в града. Те станаха видими едва след като съоръжението беше отворено за движение след мащабна реконструкция, която
трябва да бъде завършена предизборно до края на април.

По време на вчерашната пресконференция от Камарата на архитектите в България обявиха, че реконструкцията на въпросното кръстовище, част от проект, финансирана от правителството с 80.5 млн. лв., е пример за това как заради масово прилаганата практика на т.нар. инженеринг при изпълнение на строителни обществени поръчки с многомилионни бюджети те най-често завършват с незадоволителни резултати. В публикация във фейсбук от камарата дадоха пример и с преразход на материали за ненужните общо три двуетажни кръстовища, построени по проекта, с липсата на възможност за движение на пешеходци в тях, с бетонирането на терени, които би трябвало да бъдат озеленени, и т.н.

Председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов припомни, че реконструкцията на бул. "Васил Левски" е била извършена по проект от 80-те години, който няма нищо общо със състояние на инфраструктурата във Варна повече от 30 години по-късно. При това проектът е бил преработван "в движение" по време на самото строителство.

Христо Иванов

"Световните тенденции са в градовете изобщо да няма пътни магистрали, каза днес пред "Нова телевизия" председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов. Колкото по-голяма е една улица, толкова повече трафик привлича тя. Освен това за всички живеещи наоколо ще е проблем – висока скорост, високо замърсяване, висок шум, а освен това и предпоставка за пътни инциденти", обясни Игнатов.

По повод на дефектите по кръстовището, станали видими от снимките, направени с дронове, Игнатов каза: "Искам да попитам министър-председателя и кмета на Варна те с дефектни милиони ли плащат, та приемат дефектни ремонти, извършени с тях?"

Продължението ВИЖТЕ ТУКЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
12
4
MrBean (преди 4 години)
Рейтинг: 120859 | Одобрение: -1586
Как мога да си помисля само ,че герберския трол Шиптърей няма да се изкаже. Не знам как е в Албания,но тук става въпрос за много повече хора със или без 'Евтини анцузи" .Всеки който преминава през града и в частност по това 'яйце' е в голяма опасност. А дори и в Албания хората остаряват и искат да отидат до аптека или магазин или... където си поискат и ако имат  такива пасарелки ще си умрат от глад.
21
3
MrBean (преди 4 години)
Рейтинг: 120859 | Одобрение: -1586
Дедо, не е смешно-страшно е. И представете си един по-трудно подвижен или възрастен човек ще се катери по пасарелките и ще слизат,а през зимата?????? Пълен АНТИХУМАНИЗЪМ,град принадлежащ на колите, а не на хората!!!
25
3
Дедо (преди 4 години)
Рейтинг: 16009 | Одобрение: 5524
Още на първата зима ще има чудеса на това "криво" кръстовище... Кметя от сега да мисли как да му слагат подово отопление....
17
3
гарфилд (преди 4 години)
Рейтинг: 48392 | Одобрение: 16067
Сещам се как това кръгово ще се изправи.Удряш 5-6 ракии,водки или каквото искаш икато го поглегднеш,кръговото е станало равно.Друг начин за изправяне,не виждам.УхиленУхиленУхилен
32
7
владо (преди 4 години)
Рейтинг: 14804 | Одобрение: 6744
Целия булевард Левски е огромна подигравка с варненци. Супер скъп и мега некачествен. Всяка пусната за движение до този момент част от булеварда е на бабуни и колите подскачат като луди. Малоумни изпълнения на кръговите - не са спазени никакви радиуси на завивания и никакви допустими наклони. Интересно ще е и какво се случва при първия по-сериозен дъжд? да не говорим пък за сняг........бедна ви е фантазията просто.Окрадоха милиони, а след себе си оставиха едно дълго, смърдящо лайно........Ако от общината приемат булеварда в това си състояние, трябва начело със смешния ни кмет директно да бъдат изринати от работните им места и да им се забрани да заемат каквато и да било общинска или държавна длъжност
26
5
MrBean (преди 4 години)
Рейтинг: 120859 | Одобрение: -1586
Бързам докато трола нексус не е метнал темата.  Кръговото е особено опасно през зимата,само малко киша и много коли ще се озоват някъде надолу,не дай Боже и на долните платна. ВНИМАНИЕ!!!
26
3
гарфилд (преди 4 години)
Рейтинг: 48392 | Одобрение: 16067
Това е осмото чудо на света.Най-скъпият булевард,с елипсовидно и наклонено кръгово.Като добавим и кръговите гевреци с дупки,на Автогарата особено,атракцията ще е пълна.УсмивкаУхиленИзплезване
22
12
Варна (преди 4 години)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
Рекорд, я кажи сега защо Портних няма да се кандидатира за кмет на есен? 
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
28
7
Bg-Аплодисменти (преди 4 години)
Рейтинг: 937 | Одобрение: 537
Главите на герберастките калинки, кацнали незнайно как на управленски длъжности, са пълни с мисли за кражби, корупции, далавери и луксозни имоти. Няма как с такива мисли, да се направи нещо удобно гражданите.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама