Дончев: В момента се търси обяснение за големия брой смъртни случаи в България

19.12.2020 / 00:21 4

Снимка Булфото, архив

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред БНТ: Хората не са статистика - когато си тръгне близък човек, една част от света ти изчезва. Не очаквайте от мен безочлив отговор "справяме се". В момента се търси обяснение за големия брой смъртни случаи в България, една от причините вероятно е лошият здравословен статус на българите. 

Пролетта беше друго - вирусът беше абсолютно непознат, единственото, което имаха лекарите, не само нашите, но и тези в Европа, бяха медицинските протоколи от Китай. От тогава мина много време, тъжен факт е, че въпреки опита на системата, има хора, които не успяват да излязат живи от болниците, допълни Дончев.

Когато говорим за ограничителни мерки, водещата дума имат лекарите и здравните специалисти, работата на политиците е да ги претворят в законови текстове. Реалната политика е микс, комбинация между политически цели, програмата на правителството и съобразяване с конюнктурата на обществените желания, защото другото е политика на инат, което не е добра политика.

Дончев обясни, че формите на подкрепа сега са коренно различни от начините, по които държавата е инвестирала пари до момента. Тогава е имало дълъг цикъл - поне една година, за да се стигне до реална инвестиция. У нас първите пари през май успяха да стигнат до затруднените, имащи нужда от тях, за около 2 месеца, надявам се сега да сме много по-бързи, заяви още вицепремиерът.

На въпроса дали ГЕРБ се готви да управлява догодина, Дончев отговори, че една политическа сила трябва да участва в изборите с намерението да управлява.

Вицепремиерът коментира и протестите през последните месеци, като обясни, че в управлението е имало "ярък, чист сблъсък между държавния и партийния интерес".

За нас, ако гледаме от партийния интерес, беше много по-изгодно да подадем оставка през лятото. Факт е, че престоят в Министерския съвет от лятото насам носи политически щети, допълни още Дончев.

На въпроса къде се вижда след една година, вицепремиерът отговори, че на първо място се надява да е жив и здрав. Едно от големите ми желания е да мина целия маршрут Ком-Емине, който отнема 21 дни и все не мога да ги намеря, призна Дончев.


 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 357309 | Одобрение: 59154
Искам да задам въпрос към модератора за изтрития ми коментар.....Имате заповед да триете всичко свързано с ваксинирането, или е на лична основа......? Защото явно съм върл противник на новата Файзер ваксина, или какво.....? Мнението ми се основава на публикации в западните информационни издания и там никой не ги трие, защото няма цензура......Хората се безпокоят от навлизането на втори щам, който не е включен в тази, а и в други ваксини и предполага второ ваксиниране.....Файзер увеличи цената за Европа от $14 на $18 долара и това няма да спре.....Елитни специалисти са против една ваксина да се одобрява от ФДАй само с няколко месеца експерименти.....И понеже не е още платено на тези специалисти, те казват, че една ваксина трябва да премине тестове поне 5 години......С триене истината не може да се спре.....Истината винаги излиза наяве.....
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
0
някой (преди 3 години)
Рейтинг: 48396 | Одобрение: 11351
А обяснение за състоянието на страната, на съсипването и от тиквата и крадливата ви банда, не търсите ли, или то това е ясно, вие си знаете колко много сте откраднали и колко много сте "потопили" страната ни. Явно има и още да се вземат, чакате да откраднете и другите от ЕС, обещаните, за това и продължавате с простотията и наглостта си.
1
0
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 357309 | Одобрение: 59154
Ами обяснението е, че лекарите са на същото ниво като вас, политиците.....Срещнали са неизвестен звяр в гората, докато берат гъби.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
0
ас (преди 3 години)
Рейтинг: 155646 | Одобрение: 24526
ас това обяснение мога да ви го напиша с 4 букви - герб

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама