Доц. Любомира Гломб: До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази отново с Омикрон

05.08.2022 / 08:42 6

Кадър Нова Нюз

Наш експерт коментира какви порожения нанася Омикрон.

"До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази отново с Омикрон". Това каза пред NOVA NEWS вирусологът доц. Любомира Гломб. "За щастие предхождащият имунитет, особено този от ваксина, успява да пази от тежко боледуване и влизане в болница", допълни тя и припомни, че Омикрон е доминиращият вариант у нас. Той е много заразен и заобикаля имунитета. Предупреждението ѝ: „Малък процент от голямо число също е гоямо число".

По думите на вирусолога безсимптоният период доста се е съкратил, инфекцията с новите варианти "лекичко се измести в по-горните дихателни пътища,затова PSR тестовете на втория-третия ден вече могат да бъдат положителни. За антигенния тест е много характерно, че за варианта Омикрон има закъснение на позитивиране с 3-4 дена", посочи Гломб.

По нейни думи вълните, предизвикани от Омикрон, се характеризират с бързо нарастване - като ракета, на позитивните случаи и после бързо спадане. Тя не се нае с прогнозира как ще се развие вирусът, но подчерта, че е важно да се следи как вървят мутациите и имунизационния процес.

Доц. Гломб коментира и мерките срещу вируса. „Не е нужна министерска заповед, за да си мием ръцете. Особено в затворени помещения е добре да се носи маска. Сега вече има и наредба за това. Нека се носи, защото заболяемостта в София наближава 500 човека на 100 хиляди, това че не е малка цифра".

За изключението за персонала в заведенията за хранене, посочени в наредбата за носене на маски в София, каза: „И мен ме учуди това нещо. Явно са имали епидемиолозите, икономистите, политиците някакви съображения да го сложат. Не бих го коментирала, защото не зная съображенията им защо е така".

Според нея трябва да се носят маски навсякъде в затворено помещение, където не може да се поддържа по-голямо разстояние между хората и трудно се проветрява, пише cross.bg.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
8
3
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 330178 | Одобрение: 51808
Едни пари под масата за да си показва муцуната по телевизиите и да дрънка небивалици, плюс едни комисионни за инДжекцийките и ето я на, в пълната си прелест, красота и ум.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
11
3
danx12n (преди 1 годинa)
Рейтинг: 14221 | Одобрение: 3021
Медицината на тая капарирана църна харпия Гломб и другите от ваксо-талибанската им шайка е с краката наопаки. 🙂 Фактите говорят, че ваксинираните на 100% се заразяват, вкл. и мрат като неваксинираните. За справка - Западна Европа. Там празно няма, всички са ваксинирани с тия политически далаверски експерименталки. 🤷‍♂️ 
"𝗲𝘂𝗿𝗼𝗮𝘁𝗹𝗮𝗻𝘁𝗶𝗰 𝗳𝗿𝗲𝗲𝗱𝗼𝗺 𝗮𝗻𝗱 𝗶𝗻𝗱𝗲𝗽𝗲𝗻𝗱𝗲𝗻𝗰𝗲 𝗮𝗿𝗲 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝘃𝗲 𝗽𝘂𝗿𝘀𝘂𝗶𝘁𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝘂𝘀𝘁 𝗯𝗲 𝗽𝗮𝗶𝗱 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝘃𝗲𝗹𝘆" - обясни робовладелецът на освободения роб, докато му прибираше къшея хляб от ръцете
5
2
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 150678 | Одобрение: 29268
Е, нали две години ни натискахте да се ваСкинираме за да не се разболяваме и "да пазим другите? Какво излезе сега? Боцнат, небоцнат, боледуваш, като поп, че и заразяваш, и умираш...Мамицата ви долна!!!Гняв
5
0
motoristka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 77894 | Одобрение: 36434
Кощрамба, от най-лошите !!!!!
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
1
10
Мракобес (преди 1 годинa)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
До сега около мен само ваксинирани се разболяха и то доста народ! Карат го по-леко.
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
6
1
Ванката (преди 1 годинa)
Рейтинг: 44747 | Одобрение: 8867
Шанса, ако тая я срещна да изяде бухалка в зъбите е 100%
Простите хора лесно се манипулират и управляват!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама