Два часа и половина министър Павлова разяснява санирането във Варна. Повярваха ли й хората?

01.02.2015 / 16:00 25

Двете най-големи зали на община Варна се оказаха тесни в мрачния неделен ден да поберат стотиците собственици на апартаменти, които искат да научат повече за държавната програма за безплатно саниране на панелните блокове. Нито дъждът, нито теснотията, нито грипната епидемия, отказаха хората да зададат въпросите си лично на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Зала „Пленарна“, в която трябваше по план да се проведе срещата с гражданите, се препълни далеч преди началото й. Десетки стояха прави в залата, а поне стотина останаха пред вратите й. За да се задоволи интересът на хората се наложи паралелна информационна среща да се проведе и в зала „Варна“.

„Безплатен обяд няма, лъжат нещо, ще ни бръкнат в джобовете“, отсече един от недоверчивите домоуправители. Други пък не скриха подозрението си, че сдруженията, които собствениците трябва да създадат, за да кандидатстват по програмата, ще посегнат на чуждите имоти. „Тези сдружения нямат права да се разпореждат с имотите на хората. Те се създават единствено за целите на тази програма“, коментира министърът. Павлова подчерта нееднократно, че за да се кандидатства за безплатно саниране, трябва да се вземе съгласието на 100% от собствениците на апартаменти. Това обаче създава затруднения по отношение на онези стопани, които са извън страната. „Те също трябва да попълнят декларация за съгласие и това ще стане с помощта на общините“, поясни министърът. Като цяло неприкосновеността на имотите е най-големият страх, който хората заявиха на срещата във Варна и се оказа, че това съвсем не е случайно.

„Две са основните теми, с които се спекулира. Абсолютно всички общини и сгради, които отговарят на условията на програмата, могат да кандидатстват независимо къде в страната се намират и независимо от това кмет от коя партия управлява населеното място. Апелирам към гражданите да не вярват на спекулациите, които се разпространяват посредством брошури или от политическите опоненти, че имотите им са застрашени по някакъв начин. Такова нещо няма!“, посочи Павлова.

В рамките на два и половина часа министърът разясняваше различните аспекти на програмата. Страстите в зала „Пленарна“ обаче с всеки изминал въпрос се разгаряха, тъй като повечето възрастни хора предварително бяха подготвили своите питания и често те се повтаряха.

Независимо от броя входовете - всички трябва да са съгласни

Най-голямото разочарование за домоуправителите беше разяснението от страна на Павлова, че 100-те процента съгласие обхваща не само отделните блок-секции, а абсолютно всички входове на един жилищен блок. „Това е невъзможно! Ние колко входа сме, как ще стане тази работа!? Ние за елементарни неща в един вход не можем да се разберем, камо ли всички входове“, промърмориха някои от присъстващите, напускайки претъпканата с хора зала. Мнозина бяха убедени, че задачата е непосилна, затова се родиха идеи как да се убеди Павлова в абсурдността на това изискване. „Ами то в нашия блок има и невменяеми хора. Иди обяснявай на такъв човек, че сградата трябва да се санира. С тези хора какво правим?!“, ядоса се една от жените пред министъра. „Тези хора си имат настойници, вас ви интересува съгласието на собствениците на имотите, не на обитателите“, отговори Павлова. И ако едни се притесняват от ментално нестабилните си комшии, то други пък представиха санирането на сградите като почти апокалиптично премеждие, което може да обрече по-старите панелки на срутване. „Как ще подмените изгнилите арматурни снадки при старите сгради. Това е много рисковано – блокът може да падне!“, коментира един от гражданите. „Какво трябва да се направи по една сграда, ще бъде описано в конструктивното обследване на сградата, което ще бъде направено“, отвърна министърът.

Подмяна на асансьори няма да има

„По програмата не се предвиждат средства за ремонти на апартаментите. Разбира се, когато се сменя дограмата на жилището, обръщането на прозорците и възстановяването на стената са за сметка на програмата. Но не правим вътрешни ремонти, не оборудваме апартаментите с енергоспестяващи уреди и не купуваме нови мебели. Асансьорите също не подлежат на подмяна. Ако са изправни, може да се инвестира в енергийната им ефективност“, каза още министърът.

Някои от дошлите на срещата варненци не останаха до края, тъй като им стана неприятно крещенето по микрофона в залата. Други не издържаха на порочния кръг от повтарящи се въпроси. Трети излязоха от срещата обезверени, че ще успеят да отговорят на всички условия. Други обаче си тръгнаха изключително доволни, надъхани, че ще се справят с поставените задачи.

Равносметката предстои. Във Варна има 890 панелки, които отговарят на условията за саниране. Колко от тях ще бъдат обновени зависи от хората. Стартът е на 2 февруари. Помощ ще оказват специалисти, определени от районните кметове. Срокът е две години, но парите са ограничени. Така че колкото по-рано, толкова шансът е по-висок.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
magnit (преди 6 години)
Рейтинг: 1210 | Одобрение: 290
Прилича ми на един голям К*р капан...
4
2
Уйо (преди 6 години)
Рейтинг: 37604 | Одобрение: 8004
Консултанти има, но явно по партийна линия, а не по професионализъм. Много хора си мислят, че санирането е външна топлоизолация, но не е така. Това дето го прочетох по-долу за централното отопление, ми изглежда несериозно. Какво парно, ако в района, дори и населеното място няма пароцентрала? Сигурно се опитват да разубеждават хората, защото е очевадно че парите до никъде няма да стигнат и става страшно ако ти санират частично блока и поради липса на средства спрат.
6
3
Gogata (преди 6 години)
Рейтинг: 3601 | Одобрение: 386
Нищо не се разбра за това време
14
3
Dooobre!!! (преди 6 години)
Рейтинг: 8989 | Одобрение: 4634
dino, да не би да искаш да ни кажеш, че няма да имаме ток?! ))))))))) А преминаването към Топлофикация /както и напускането й!/ не става по собствено желание. Все пак трябва да има и техническа възможност. Например във Варна може да искаш да си към Топлофикация, но ако живееш в Аспарухово, няма как да ти се случи! Тъй че това със забраната за ползване на ток за отопление е смешка. Нещо не си доразбрал.
Да живей България!
22
6
Dooobre!!! (преди 6 години)
Рейтинг: 8989 | Одобрение: 4634
ох... блажени са вярващите, че в панелките от 80-та година има “морска пяна“. Всъщност може би точно морска пяна има! )))))))))) А по повод на това, че тези, които вече са си направили санирането от собствения си джоб и сега няма да си дадат съгласието съм напълно съгласен. В противен случай се получава така, че тези, които са се бръкнали и то дълбоко и са свършили сами, това което държавата е решила чаааааааааааак сега да свърши, са прецакани! На мързеливцине и немърливците ще им плати държавата, а другите - да не са бързали - да са си стояли с кривите черчевета и течащите панели, докато падне блока на главите им.
Да живей България!
25
4
Dooobre!!! (преди 6 години)
Рейтинг: 8989 | Одобрение: 4634
Съвсем безотговорно изпитвам силни очаквания, че - така както е била във Варна - госпожа регионалната министърка е отишла на място да види наводненията във Варненския регион!!! Нали все пак това е част от ангажиментите й като министър.
Да живей България!
26
8
Dooobre!!! (преди 6 години)
Рейтинг: 8989 | Одобрение: 4634
Лиленцето защо изобщо е тръгнало да се развява из страната, след като вече нееднократно беше споменато, че отпуснатите средства няма да стигнат за санирането дори и на една четвърт от панелките в София. До нас няма да стигне дори и на пачките бандерола. Лилянче, стига евтин популизъм! По-добре натиснете Ерепетата и не им позволявайте да вдигат цената на тока - така ще помогнете на всички, а не само на избрани от ВАС хора.
Да живей България!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама