Два дни след присъединяването ни към Шенген изведоха от страната дете без съгласието на единия родител

02.04.2024 / 20:31 4

Снимка Pixabay
Адвокат по семейно право алармира за първи случай на изведено в чужбина дете без съгласието на един от родителите. Причината - липсата на граничен контрол след присъединяването ни в Шенген по въздух и вода, когато зад граница се извежда дете в страна, част от Шенгенското пространство. Заради отпадането на проверките от "Граничната полиция" съветват гражданите да завеждат дела в съда.

Само два дни откакто сме в Шенген по въздух и вода, адвокат Йорданка Бекирска вече има първи случай, в който неин клиент ѝ съобщава, че детето му е изведено в чужбина.

"И за днес вече знаем, че детето не е на територията на България, а е в Белгия", твърди пред NOVA Йорданка Бекирска, адвокат по семейно право.

Детето е изведено, въпреки че бащата е завел дело в съда, информацията за което - веднага пристига в "Гранична полиция". И въпреки че е уведомил властите. Проблемът, според адвокат Бекирска, е липсата на проверки на летището.

"Ако пътува за държава членка, която прилага Шенген, не се извършват проверки - тоест нямаме проверка за всички преминаващи лица", обясни Катя Попова, началник сектор в отдел "Гранични проверки" в ГДГП.

Пълна проверка се прави само на пътуващите за страни извън Шенген. Така възниква въпросът - могат ли да се извеждат деца в чужбина без съгласието на единия родител?

"Такъв риск винаги има. Ако родителите имат някакви конкретни подозрения, че детето ще бъде изведено, винаги могат да подадат сигнал към всяка една полицейска структура", посочва допълва Попова.  

По преценка полицейските служители на летището могат да извършват проверки.

"Проверява детето, неговите лични документи, придружителя, каква е връзката помежду им, но на случаен принцип", твърди адвокат Бекирска.

Адвокатите припомнят, че дори да заведете дело с отказ детето да бъде извеждано в чужбина, това ще е видимо само за службите в България. А чак когато има решение на съда, информацията влиза в Шенгенската информационна система, която е видима за всички страни, членки на Шенген.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
ас (преди 2 седмици)
Рейтинг: 148952 | Одобрение: 23452
ас си знаех че ще стане нещо такова. само че не подозирах че ще е толкова бързо. ама какво може да се очаква от коалицията на посолствата който пишат недомислени закони само и само за прекрият собствените си престъпления. освен това по една телевизя гледях някаква "журналстка" от 24 часа отишла до австрия само да пие кафе. интересното в случея беше въпреки въдушно капковия шанген на подмяната и герб-дпс пак имаше проверки на притигащите от българия. демек ние уж сме в шанген ама друг път.
2
0
Off Road (преди 2 седмици)
Рейтинг: 24965 | Одобрение: 6280
Смятай кво ще стане, когато и еврото влезе.
0
4
Пиша на кирилица (преди 2 седмици)
Рейтинг: 7440 | Одобрение: 10
А щом на другите държави в ЕС, САЩ с всичките си щати, Канада, Китай не им пука значи и на нас повече няма да ни пука. Сега за да търсим неуредици между родители дай да преджобваме за ненужни документи всички които стъпят на нарисувана на картата граница. Почваме да живеем като нормални хора на тази планета.
Светлината колкото и да бърза когато пристигне заварва тъмнината.
2
0
Серж (преди 2 седмици)
Рейтинг: 161462 | Одобрение: 31777
Още много такива случаи ще има!...Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама