Две трети от учителите стягат протести, ако учебната година бъде удължена

15.08.2022 / 12:54 1

снимка Булфото

Две трети от учителите стягат протести, ако учебната година бъде удължена. Това са данни от допитване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ относно възможните промени с учебното време и програми, предлагани от МОН.

На въпрос за удължаването на учебното време за 5 и 6 клас с 2 седмици до 30 юни с отговор "не" са отговорили 94% от анкетираните. Едва 9,1% смятат, че удължаването на учебната година с увеличение на часовете по български, математика и география в 5,6,7 клас ще повиши качеството на образованието в тези класове.

93,7% смятат, че месец август е абсолютно неподходящ за дейности, инициирани от МОН, като оценяване на учебници, обсъждане на законови промени, съгласуване на политики. От синдиката припомнят, че тази практика на МОН вече е станала традиционна. 96,4% смятат, че мултиплициращата се практика директори и учители да работят по време на платен годишен отпуск е лоша политика на МОН.

Във тази връзка и след този национален анализ Синдикат „Образование“ се обявява срещу промените в Наредба № 4 от 30.11.2015 г. за учебния план, предаде днес.бг.

Освен това Синдикатът на подкрепя проекта на наредба на Здравното министерство, според който уж се намалява продължителността на учебния час на 40 минути, но се предлага да се увеличат часовете на 32 седмично за 5, 6, 7 клас. За пореден път категорично заявяваме: "Министерство на здравеопазването да спре с некомпетентните си намеси в образователните политики, без необходимите компетенции и без да е проучен и обобщен европейския и световен опит и практики в този фокус.", настояват в позицята си.

Според експертите Министерство на здравеопазването нехае за обедното храненето на деца и ученици, чиято сегашна дезорганизация вреди на тяхното развитие. Нека МЗ коригира предложения вариант на проект за наредба, като бъдат запазени сегашния брой на часовете в посочените класове, настояват от синдиката.

Синдикат „Образование“ настоява МОН и МЗ да излъчат експертни комисии и да стигнат до балансиране на  подзаконовите си наредби и седмичните разписания в името на децата и учениците.

Относно патовата ситуация с директорските конкурси Синдикат „Образование“ очаква позицията на МОН за спиране на конкурсите и изработване на нова наредба с участието на синдикати и работодатели.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
милен (преди 1 годинa)
Рейтинг: 29502 | Одобрение: 3672
 Петкан питал "шефа" си защо аз работя 5 дена по 8 часа и карам колело а ти караш скъпа кола и идваш за по 2-3 часа на тръстиката, а учителката, която беше класна първо на големият ми син а после на малкият и с която редовно разговаряме и и правя инсталации и ремонтирам домакинските и уреди ме пита защо след като виждам как съм изучила децата, и когато станат на 20-сетина години те отиват в друга Държава да работят, а аз и казвам че когато отидат далеч от България те работят а тук само може да робуват, ако са скромни образовани и трудолюбиви, скачайте на протестите родители искат да втълпят на умните ни деца че не знаят и за това трябва още да учат, а вижте за кои алчни робовладелски изчадия трябва да работя и ако тези търтеи днес са доволни от ограбването на трудът на съвестните хора, утре ще са недоволни и ще ги карат още повече да робуват за още по малко заплащане, юмруци по синдикатите и нека учителите да кажат кой "измисля" тези правила за по дълга "учебна" година.  

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама