Джамбазки от България е водеща световна новина с вдигната ръка като Хитлер

17.02.2022 / 16:48 3

Кадър ЕП

Много български политици сякаш живеят в друго време и в друго измерение, различно от това в развитите европейски страни.

Световните медии са в ступор от българския евродепутат Ангел Джамбазки.

Името му за броени часове стана доста известно, за съжаление за сметка на имиджа на страната ни.

„Да живеят България, Унгария, Орбан, ФИДЕС и Европа на националните държави", провъзгласи от парламентарната трибуна, след което застана на стълбите в залата и вдигна ръка като Хитлер.

В България, която не е пострадала сериозно откъм брой жертви във Втората световна война, е трудно да се възприеме колко нелеп е жестът, който той е направил, особено след поздрав за идеологията за национализма, която е провокирала и двете световни войни и е докарала около 80 милиона жертви в името на няколко комплексирани диктатори, носени на гребена на най-примитивните човешки страсти и омраза. 

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, който присъства на дебата като част от френското председателство на ЕС, нарече жеста в Twitter "скандален и недостоен" . Френската делегация на центристката група Renew Europe помоли г-жа Мецола да „действа“ .

Много евродепутати осъдиха този жест, като германецът Манфред Вебер, президент на ЕНП, основната политическа група в парламента, който призова за „незабавни санкции“ .

Политическата група ECR, към която принадлежи г-н Джамбазки, заяви в изявление в четвъртък, че приема "много сериозно обвиненията" , отправени срещу него. „Провеждаме вътрешно разследване и очакваме решението на Европейския парламент по този въпрос“ , добавя групата, която „остро осъжда (...) възвеличаването на нацизма и комунизма, както и показването на подобни символи и жестове“ .

Българският избраник вече предизвика полемика през 2019 г., обвинен, че е направил ксенофобски изказвания към други двама евродепутати, французойката Карима Дели и германеца Исмаил Ертуг, които той оспорва. Процедурният правилник на Европейския парламент гласи, че евродепутатите се „въздържат от всяко неадекватно поведение“ и „от всякакви обидни забележки“ . В случай на неспазване на тези правила, санкцията може да се отнася по-специално до участие в парламентарни дейности или надбавки.

Ето какво пише Григор Лилов:

СРАМ

Българският патриот Ангел Джамбазки вдигна нацистки поздрав в залата на Европейския парламент в Страсбург.

„Да живеят България, Унгария, Орбан, ФИДЕС и Европа на националните държави", преди това той провъзгласи от парламентарната трибуна.

Срамно е не само този човек да представлява България и родна политическа партия. Най-срамното е, че той е изпратен там като избран от българския електорат.

Доскоро неговата партия, на която е лидер, беше част от управляващата коалиция в България. Затова на европейците ще припомня една българска поговорка: „На каквото си постелеш, на това ще легнеш”.

Доскоро тази управляваща коалиция у нас беше повече от добре приета в същия Европейски парламент. Доскоро тази партия в патриотичната коалиция в качеството си на част от уж прозападната партийна коалиция на експремиера Борисов печелеше и търпимост, а бих казал и симпатии на Запад.

Аз се срамувам от образа на България, който представя Ангел Джамбазки. Повдига ми се от неговата визия за България и Европа.

А вие – от Единната народна партия в европарламента, не се ли срамувате? Понеже освен ние, българите, и вие, европейци, дадохте пътя в политиката на такива недоразумения.

.„Подвигът” на Джамбазки вече е водеща новина в световните медии, а туитът зя няколко часа е гледан от над 1 млн. души.

Линкът е към голямата френска медия „Льо Монд”

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
4
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 110305 | Одобрение: -855
Просто недъгав ракурс на обектива,кой го е еня за тоя алкохолик.!?
2
6
Вин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3459 | Одобрение: -391
Интересно, същите подскачат когато Македония ни обвинят във фашизъм, а въпросното недоносче го потвърждава в пред света!?
3
3
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 110305 | Одобрение: -855
То че е по -добре да си я натика отзад,по-добре е.Но как да помаха,нежно като лорд Минчев ли?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама