ЕК иска общо решение за руснаците, бягащи от страната си

22.09.2022 / 18:50 5

Снимка Pixabay

Всички руснаци, бягащи от страната си, ще бъдат приемани по единен устав в ЕС. Европейският съюз ще трябва да изготви съвместна позиция относно молбите за влизане на руснаци, бягащи от страната си поради войната в Украйна. Това заяви изпълнителният директор на блока, цитиран от Ройтерс, предаде news.bg.

Европейската комисия обаче каза, че държавите-членки ще трябва да оценяват молбите за всеки отделен случай, като вземат предвид основните права и законодателството за процедурите за убежище.

Говорителят на Комисията Питър Стано отбеляза, че много руснаци се опитват да напуснат страната, след като президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация в сряда. Той добави, че половин милион са напуснали след нахлуването в Украйна през февруари.

Имаше протести в редица градове в Русия, каза той на брифинг за новини. Това показва, че руснаците гласуват с краката си. Ние, като Европейски съюз, по принцип сме солидарни с руските граждани, които имат смелостта и смелостта да покажат своята опозиция на това, което прави режимът, особено когато става въпрос за тази незаконна война в Украйна", добави той.

Друг говорител каза, че искането за влизане в границите на ЕС трябва да се извърши в съответствие със законодателството на ЕС. По думите на трети говорител ще трябва да има обща позиция на ниво ЕС по въпроса за исканията.

Германия е готова при определени обстоятелства да приеме дезертьори от руската армия, както и противници на режима на Путин, според вътрешния министър Нанси Фейзер.

По правило дезертьорите, заплашени от тежки репресии, ще получат международна закрила в Германия", каза Фаезер в интервю за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. "Всеки, който смело се противопоставя на режима на Путин и следователно се излага на голяма опасност, може да кандидатства за убежище в Германия поради политическо преследване", добави тя.

Лидерите на балтийските държави заявиха, че техните страни няма да предложат убежище или хуманитарни визи на руснаци, опитващи се да избягат от последната мобилизация на Путин.

Премиерът на Литва Ингрида Симоните каза, че хуманитарната помощ е запазена за хора, които последователно са демонстрирали своята позиция срещу войната. Естонският премиер Кая Калас каза, че руснаците са отговорни за действията на своите лидери и убежището е отворено само за опозиционни активисти.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
милен (преди 6 месеца)
Рейтинг: 27808 | Одобрение: 3728
 Айде наздраве и по малко убийства да стават.
10
1
makeo (преди 6 месеца)
Рейтинг: 33603 | Одобрение: 12913
🍺 Наздраве! 🙂
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
0
2
милен (преди 6 месеца)
Рейтинг: 27808 | Одобрение: 3728
 И копейки от кгб ще искаш за тези твои драсканици, а я си спомни как пусна линк за вилата си от профила на Партизанин и Крис каза че сте съседи във вилната зона заедно с Марешки, не обвинявай потребителя Милен че може да е казал нещо, което не е истина, айде ходи си вземай копейките от КГБ, убиецо.
10
1
makeo (преди 6 месеца)
Рейтинг: 33603 | Одобрение: 12913
Бягат мишоци и некви криви педерасти. Мислят си, че ще ги пращат на първа линия на фронта. Насрали са се! 🙂 Обаче якутите ме изкефиха :woot: след съобщението за мобилизация направиха задръстване пред военкомата, да се записват доброволци за фронта. 😂
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
6
2
ас (преди 6 месеца)
Рейтинг: 117646 | Одобрение: 20456
това се казва лицемерие. за талибаните няма проблеми за украинските туристи всичко трябва да е безплатно. а за руснаците бягащи от война и репресия "Премиерът на Литва Ингрида Симоните каза, че хуманитарната помощ е запазена за хора, които последователно са демонстрирали своята позиция срещу войната. Естонският премиер Кая Калас каза, че руснаците са отговорни за действията на своите лидери и убежището е отворено само за опозиционни активисти."

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама