"Еконт" връща доброволно 13 милиона лева на държавата, въпреки че спечели делото за начислено от НАП ДДС

04.01.2022 / 15:40 6

Кадър Булфото

Не желая да бъда в съдебни отношения с държавата, чийто министър съм, сподели като свой личен мотив Николай Събев

"Еконт" ще изплати доброволно над 13 млн. лв. на НАП, въпреки че компанията е спечелила дело на първа инстанция по този казус, съобщават от "Еконт".

Повече от година продължава съдебната битка по въпроса дали „Еконт“ да начисли със задна дата ДДС върху извършените от фирмата пощенски услуги за периода 2013-2015 г. , разказват от компанията.

Междувременно от НАП отправиха предложение на компанията доброволно и със стара дата да начисли ДДС върху стойността на пощенските услуги, предоставени от „Еконт“ за периода от 2016 до 2019 г. Предложението на НАП е компанията да събере оспорваните суми от клиентите си.

Съдът се произнесе в полза на „Еконт“ на първа инстанция. Въпреки това компанията взе решение да изплати въпросната сума на Националната агенция по приходите и избра да не продължава съдебните дела.

Претенцията на НАП за обратно начисляване на ДДС за периода е в размер на 3 800 000 лв. Тази сума беше депозирана още през 2020 г. и бе заведено съдебно дело

Компанията е спечелила делото на първа инстанция. Основните аргументи на съда бяха, че такъв е бил законът тогава, както и доказаният факт, че самата НАП също е използвала пощенски услуги без ДДС именно на базата на съществуващото законодателство.

Дни преди Коледа на 2021 г. обаче „Еконт“ получи нова покана за внасяне на ДДС за услугите за периода 2016-2019 г. Въпреки решението на съда в нейна полза по отминалата покана, компанията реши да прекрати съдебния спор и да изплати на НАП цялата претендирана сума от 6 580 865 лв. Отделно към нея предстои начисляване на лихви. Така цялата сума, изплатена от „Еконт“, ще надхвърли 13 000 000 лв.

Основните аргументи за това действие на компанията са както икономически и обществено-политически, така и морални и лични.

Големите разходи, депозитите и продължилите с години дела са само част от икономическите причини на компанията.

От друга страна новата обществено-политическа обстановка в страната води съдружниците до убеждението, че от есента на 2021 г. постъпващите в държавния бюджет средства ще бъдат харчени открито и единствено в полза на данъкоплатците на България.

Убеждението на компанията е, че е недопустимо да потърси от клиентите си претендираните от НАП суми със стара дата. В този смисъл „Еконт“ реши да поеме изцяло изплащането на сумите.

„Не желая да бъда в съдебни отношения с държавата, чийто министър съм“, сподели като свой личен мотив Николай Събев, основател на компанията „Еконт“Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
Чичкото (преди 10 месеца)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Когато са съгласни да платят 13 милиона колко милиона са реално скатаните
Истината преди всичко
0
1
Пиша на кирилица (преди 11 месеца)
Рейтинг: 3366 | Одобрение: 421
Е как така НАП ще иска данък като е нямало закон? Как така съда ще отсъди едно а ти ще правиш друго. Тази държава към оправяне ли отива или не?
Светлината колкото и да бърза когато пристигне заварва тъмнината.
0
4
desperado_07@abv.bg (преди 11 месеца)
Рейтинг: 5988 | Одобрение: 468
Гн Събев, дето подпомогна финансово партия "ПП" с 300 000 лева пък взе,че получи Министерско кресло. Аз съм пас !!! Да коментират другите.
Не бъркайте добрината ми със слабост
3
6
KRISTINCHO (преди 11 месеца)
Рейтинг: 11460 | Одобрение: -6895
Да...невероятно но ФАКТ.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама