Експерт: Паспортизацията ще изисква разбиване на апартаменти и изнасяне на живущите за няколко месеца

15.03.2021 / 09:11 8

Снимка Община Силистра

Цената на паспорта на сградата няма да е най-големия проблем. На места ще се наложи разбиване на ремонти, за да се установи състоянието на сградата. На око е невъзможно да се определи какви е реалното състояние.

Може да се наложи и изнасяне на живущите в апартамента.

Експерт направи коментар за една тема, която става все по-актуална - паспортизацията на сградите. 

Паспортизацията на сградите е важна, но трябва да се търси баланс между интересите на етажната собственост, на общината и държавата. Това каза пред БНР Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.  

Ние си правим едни прости бакалски сметки на база на квадратурата на апартамента. Старите жилища са чиста квадратура, те имат идеални части. Отделно към новите жилища има подземни паркоместа. Това всичко е квадратура, която ще влезе допълнително към жилищата и трябва да я предвидим. Така че, това, че правим сметка на 65 квадрата, е сметка без кръчмар. Квадратурата на една сграда е много сериозна и това ще струва доста пари.“

Най-страшното обаче е не самата цена, а самият начин, по който ще се извърши обследването за паспортизиране на сградата, коментира Миланов в предаването „Преди всички“.

Най-страшното е, че ние трябва да си освободим жилищата, за да може да се направи едно такова сериозно обследване.“

„Неслучайно в Германия санираха жилищата. Не правиха програма за енергийна ефективност – да слагат стиропори, да правят покриви и щрангове, а изцяло санираха жилищата. Да, изнасят се хората за няколко месеца, прави се основен ремонт“, посочи още Миланов.

Те трябва да разбиват ремонтирани апартаменти, за да разберат какво е състоянието“, изтъкна Павел Миланов. По думите му това някой на око да мине и „да напише нещо за 100 сгради, еднотипно, не ни върши работа“, защото „ние трябва да знаем всеки панелен блок, всеки ЕПК блок в какво състояние е“.

Трябва да погледнем жилищната политика на държавата - рано или късно тези панели ще започнат да се разпадат, подчерта Павел Миланов.

„И ние трябва да се дадем сметка какво ще се случи след 5 години, след 10 години.“

Трябва да се обследват онези жилища, които имат определен срок на годност – 50 години за панелите и 60 години за ЕПК, смята Павел Миланов. Какви според него ще бъдат последиците, ако при обследването се установи, че даден блок е в лошо състояние:

Реално стават непродаваеми апартаментите в него и хората ще си живеят, докато не падне блокът. Това ще стане.“За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
kaka (преди 2 години)
Рейтинг: 67928 | Одобрение: 8633
Това си е тяхно желание ,а не наше ,че да плащаме.Когато си поръчаш екстри или проверка на двигателя на колата ,да не би сервиза да ти плаща за това? Пълни малоумни рекетьори! Хубаво е като се гласува да не се мисли само за тези 50лв. или порция кебапчета ,а за бъдещето и хората които могат поне да се опитат да направят нещо хубаво.
4
2
уйчо (преди 2 години)
Рейтинг: 83629 | Одобрение: -986
То ясно, че трябва да се вземат едни пари срещу няколко листа хартия. Тук ще става дебела работата.
4
1
айки (преди 2 години)
Рейтинг: 24200 | Одобрение: 7685
         това няма общо със здравия разум.....това е изнудване на хората за пари....
4
0
Марио (преди 2 години)
Рейтинг: 18571 | Одобрение: 3561
Те няма да обследват конструкцията ,само проформа ще се вземат едни пари.Ще се дадът предписания за едни последващи глоби и т.н.Ангелче
4
2
петково (преди 2 години)
Рейтинг: 8438 | Одобрение: -2547
Усещам как са се настървили като лешояди разни архитекти, строителни инженери и всяка подобна сволоч. Когато държавата налага едни изисквания и се оправдава с ЕС е длъжна да организира тази акция за своя сметка. Живяли сме и ще си живеем в копторчетата и без тези "паспорти". Заради тези хартийки си струва да се направи народна революция.
1
1
wseo (преди 2 години)
Рейтинг: 4228 | Одобрение: 353
Супер!
Уеб дизайн и SEO оптимизация от дигитална агенция Viseo

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама