Експерт: Смъртността у нас е като в региони с военни конфликти

16.05.2019 / 14:16 5

Кадър: Bulgaria ON AIR

България е с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз, следвана от Латвия.

В страната ни хората живеят средно 74.8 години, показват данните на Националния статистически институт за периода 2016 - 2018. С най-висока продължителност са Испания (83.4) и Италия (83.1 години).

Какви са причините за това и каква е прогнозата? На въпросите отговори експертът по демография доц. Георги Бърдаров за Bulgaria ON AIR.

"Демографията е тема, която редовно засяга публичното пространство и с нея много се спекулира. Фактите обаче наистина са такива, каквито ги изнасяме сега. Абсолютният брой население и намаляването му не са основна причина за това. Проблемът е в структурите и в много високата обща смъртност", посочи специалистът.

Според него най-големият проблем е отливът на млади хора в чужбина.

Той допълни, че това е срамно и обидно, тъй като такава смъртност имат регионите с болестни пандемии и военни конфликти.

По думите му в България нищо сензационно и различно не се случва, за да има такива резултати. 

"Комплекс от фактори, като доходите, здравеопазването, начинът на живот, стресът, оказват влияние", сподели още в "България сутрин" Бърдаров. 

Той е на мнение, че всеки един фактор в здравеопазването оказва влияние, тъй като ние имаме най-ниската продължителност на живот, а най-застаряващо население.

Експертът смята, че политиката пряко влияе на демографията и ако държавата ни си оправи икономиката, тази демографска криза също ще се оправи.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
9
Mercenary (преди 4 години)
Рейтинг: 47466 | Одобрение: 11156
То пък голям експерт трябва, та да се установи очевидното ...
5
1
опетков (преди 4 години)
Рейтинг: 703 | Одобрение: 128
Пълни глупости. Вярно България е на последно място, но истината е, че тя винаги е била там, а продължителността на живота в БГ се е повишила с 10г в сравнение с възхвалявания соц. Ако погледнем световната статистика, ще видим, че България е на 87 място от близо 200 страни. А и как да бъдем по-добре, когато пушенето започва от детска възраст, пиене и свинско на корем, никой не спортува за здраве. И когато дойдат болестите, олеле майко, нямаме здравеопазване.
3
6
popo (преди 4 години)
Рейтинг: 1093 | Одобрение: 43
На този господин не е ли разбрал , че се намаля населението.
popov

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама