Експерт: Трябва да се проверяват знанията на членовете на секционни избирателни комисии

31.01.2023 / 19:08 2

Редактор: Недко Петров

Стопкадър БНТ

Експертът по изборни системи Ваня Нушева заяви, че е небходимо да се въведат по-големи изисквания към членовете на секционни избирателни комисии на изборите.

Трябва да бъде въведена система за проверка на знанията на обучените членове на секционните избирателни комисии. Практиката в редица държави показва, че членовете на секционните избирателни комисии преминават задълбочено обучение, полагат изпит и въз основа на това те вземат участие в изборния процес, заяви в „Още от деня“ по БНТ Нушева.

Тук не трябва да забравяме нещо много важно. Все пак заплащането, което получават членовете на секционните комисии, е приблизително една четвърт от минималната работна заплата. Нека да не забравяме, че например в Германия, в Австрия, в Гърция членовете на секционните избирателни комисии не са платени или заплащането, което получават, е във вид на дневни. Например в Германия е 35 евро. Това, което е нужно обаче, е да бъде въведен един елемент на по-висока квалификация и професионализъм в работата на секционните комисии. Така например в Гърция председател на секционна комисия е юрист, човек, който разбира добре тази работа, допълни Ваня Нушева.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
Ко? Не! (преди 1 месец)
Рейтинг: 9423 | Одобрение: -777
Какви знания, какви 5лв? То 95% от тези членове са бабите и чичаците от квартала. Знанията им се свеждат до това как се прави кисело зеле и толкова. Сещате ли се, че преди няколко години, когато решиха, че във всяка секция трябва да се сложи по една копирна машина и накрая на изборния ден да се пуснат 4-5 копия от протокола се вдигна бунт и революция от същите тези, как щели да работят с тази сложна техника, демек имат да натиснат само едно копче и толкова. Виеха все едно ги карат да търсят Хигс бозона с Големия адронен колайдер.
1
1
Нане (преди 1 месец)
Рейтинг: 24047 | Одобрение: 4187
Трябва да се проверяват експертите за лоялност към България .че като чувам политици с родина майка различна от нашата политици псуват религията ни и нациятя

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама