Експерт след трагедията в Русе: Имаме добра наредба за мълниезащита, но не се спазва

31.08.2023 / 20:20 10

Редактор: Недко Петров

Стопкадър бТВ

Трагедията с удареното от мълния дете в Русе, което почина, повдигна въпроса за контрола на гръмоотводите в страната.

Спазва ли се наредбата за мълниезащити и изправни ли са съоръженията.

Отговори на тези и други въпроси даде Христомир Иванов, експерт по мълниезащита.

България има една достатъчно добра наредба за мълниезащита, изработена своеобразно по европейските норми и стандарти. Аз участвах в изработването й, тъй като бях ръководител на колектива. За съжаление, наредбата не се спазва, тъй като няма контролен орган, който да я контролира, каза по бТВ Иванов.

Когато я изготвяхме, много държахме да се регламентира контролен орган, който да контролира това нещо. Дори имахме много положителни разговори с колегите от Противопожарна и Аварийна безопасност, които бяхте съгласни тогава да поемат тази дейност, но тогавашното Министерството на регионалното развитие и благоустройството се отказа от това нещо и сега отговорността остана върху само върху собствениците, управителите или директорите на учрежденията, които трябва да бъдат защитавани, добави експертът.

Това, което наредбата казва е, че вече всички нови сгради не могат да бъдат въведени в експлоатация, без да има действаща мълниезащита и необходимата документация, посочена в тази наредба. Тя се казва Наредба за мълниезащита на сгради, външни съоръжения и открити пространства, там където е станал случая в Русе, каза още Иванов.

Според него сградите и съоръженията у нас с разработена мълниезащита са 80 процента.

Това е така, защото някой път комисиите, които приемат сградите, не обръщат внимание на това нещо, но повечето са случаите, когато това се изисква и строителите на сгради, къщи, вили и така нататък, изискват това да се направи. Другото, което искам да подчертая е, защо не се спазва наредбата. Защото 80% от нашите мълниезащити се изграждат от хора, които не са професионалисти, които не познават тази наредба. Те смятат, че като поставят един кол и една топка на покрива, всичко е решено, което не е добре, коментира Иванов.

Трябва да обърнем сериозно внимание на мълниезащитата на сгради, където има деца. Това са училища, детски градини, басейни, спортни площадки и така нататък. Тук е мястото на директорите и на управителите на тези заведения, да обърнат внимание и да се обърнат към фирми професионалисти в България, защото има такива и те са добри. На този етап система за предизвестяване за мълнии у нас няма. Ние се стараем да въведем такава и на приложенията на телефоните да се получава информация, да кажем, че след половин час ще има такава гръмотевична буря, но още сме в началото и това е доста сложен процес, каза още Христомир Иванов.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
уйчо (преди 10 месеца)
Рейтинг: 94192 | Одобрение: 1502
Голям праз, кажи ми, ако обичаш, по какво съм плюл аз! Написах нещо, в което имам опит, а не съм го копирал от гуглето, там ясно, че всичко има. Минуси пиша веднъж в годината, единият ти е от мен. Плюсове, малко по-често, на тримесечие. 
3
0
kris (преди 10 месеца)
Рейтинг: 358865 | Одобрение: 59610
Голям праз, хората не са чували за крачково напрежение може би защото е професионален жаргон.....Доста хора не правят рзлика и между светкавица и мълния.Мълнията е освобождаване на статичното електричество при буря и нормално достига 2 километра, но са засечени мълнии с дължина 150 км с огромен заряд.....Светкавицата е само визуално, късо освобождаване, в по-голяма степен светлинно и никога не стига земята.....Информация за искащите да научат нещо.....А за минусите да не ти пука.....Знаеш, че в сайта имаме минусчии които даже не четат коментарите, а слагат палчета на коментатори които не харесват.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
5
2
Голям праз (преди 10 месеца)
Рейтинг: 37228 | Одобрение: 6323
Крис, явно, освен ти, никой не разбра какво съм написал!!! Но по-лесно е да се плюе по всеки, за всичко!!!
5
1
kris (преди 10 месеца)
Рейтинг: 358865 | Одобрение: 59610
Голям праз, учил съм за крачково напрежение и не пожелавам на никой да го срещне.....Това е свръхмощна енергия освободена от статичното електричество в природата достигаща 250 милиона волта и 20 хиляди ампера.....В учебниците пише, че няма 100% защита  от този феномен......Връщам се преди  4-5 години от Щатите и намирам къщата тъмна, главния предпазител паднал, отвън в таблото също, ТВ и скъпата ми уредба изгорели, въпреки вътрешната защита и гръмоотвод.......Съседите казаха, че са чули такъв гръм, сякаш бомба е паднала върху къщата ми......Така, че пожелавам на всеки от вас да не му се случва.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
5
cron1 (преди 10 месеца)
Рейтинг: 91081 | Одобрение: -9114
Ако има желание и инспекторите си гледаха работата, а не само да рекетират хората, нямаше да се стигне дотук! Гняв
Марио Кроненберг
2
2
уйчо (преди 10 месеца)
Рейтинг: 94192 | Одобрение: 1502
Много лесно се проверява, всяка обществена сграда освен това трябва и да има ежегоден протокол за замерване на мълниезащита и заземление. Вече и за басейните някои изискват, но не български институции.
3
1
Пиша на кирилица (преди 10 месеца)
Рейтинг: 9101 | Одобрение: -419
Добра наредба не се спазва защото е подписана от министър Росен Плевнелиев. На магарето Плевню всички работи са половинчати.
Светлината колкото и да бърза когато пристигне заварва тъмнината.
5
1
Off Road (преди 10 месеца)
Рейтинг: 26364 | Одобрение: 6569
Преди време, след всеки сакатлък се казваше, че нямаме подходящо законодателство. Съвременната мантра е - имаме законодателство, ама няма контрол. Е кой го извършва тоя контрол, ако не държавата?
4
3
Голям праз (преди 10 месеца)
Рейтинг: 37228 | Одобрение: 6323
Въпрос към всички: Знаете ли, какво е "крачково електричество"?!?!?!?!?
3
7
KRISTINCHO (преди 10 месеца)
Рейтинг: 40922 | Одобрение: -383
На този експерт, голото му теме е мълниезащита. Велик е.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама