Експерти: Ако не платим на 31 юли, сделката за F-16 може да се срине

27.07.2019 / 09:17 7

Нова тв

Коментират Тодор Тагарев и Славчо Велков

Ако на 31 юли не се открие сметката и не се приемат актуализациите в бюджета, договорът за изтребителите F-16 може да се срине. Около това време се обединиха бившият министър на отбраната Тодор Тагарев и експертът по сигурност и бивш депутат от БСП Славчо Велков в ефира на „Събуди се”. Ако президентът Румен Радев наложи вето на актуализацията на Закона за държавния бюджет, България ще изпусне сроковете за заплащането на самолетите.

"F-16 е най-добрият изтребител, най-добрият самолет, който България може да си позволи". Това каза бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

„Сравнението от ценова гледна точка на”Грипен” C  и D и F-16 bloc 70 въобще не е правомерно”, категоричен е той.

Тагарев уточни, че разходите за мита, които ще плати България, всъщност ще останат в бюджета. „Мита за изтребителите ще има, ако България реши това. Те не се получават от доставчика, те са въпрос на вътрешно законодателство.  Ако ние кажем, че има 20% мито, то те чисто счетоводно се прехвърлят от една графа на бюджета в друга и си остават в държавния бюджет”, обясни той.

Експертът по сигурност и бивш депутат от БСП Славчо Велков обясни, че разходите по изтребителите F-16 след сключването на договора са допълнителни, съпътстващи, а не скрити. Те ще трябва да бъдат заплащани в момента на сключване на сделката и впоследствие. „Бих ги определил още и като разходи с неясен произход. Какво имаме върху тези 2,2 млрд.? В четирите договора не се говори за митата, които трябва да се платят. Приблизително ще бъдат около четвърт милиард лева. Не се говори за транспортните разходи, тъй като в онова, което е предвидено има интересна клауза, че ако нещо се случи с доставката по време на транспорта, България ще поеме всички разходи за това. Със заповед на министъра имаше работна група от 10 души, която направи доклади и протоколи, които никак не са приятни и в които има над 30 неясноти, свързани с цената, в които групата излишно предупреждава с подписите си, че това са неизгодни договори", заяви експертът.

„F-16 е най-добрият самолет, който България не може да си позволи, защото се раздели 4,5 млрд. на 36, ще видите, че не прави 185 млн. долара един  самолет – за колкото ги купуваме ние. Във вида, в който ние ще получим изтребителите, те ще могат да изпълняват въздушна полиция и да ходят на мисия. Според договора обаче пише, че отиването на мисии ще се определя от САЩ. Този самолет не може да оперира от никъде другаде извън базата Граф Игнатиево”, посочи Велков.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
11
3
kris (преди 1 месец)
Рейтинг: 143420 | Одобрение: 42260
Това е чисто и просто пусканица......Локхийд имат такава голяма изгода от този неизгоден за България договор, че няма как да го сринат.....! Плашипутаците в действие.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
12
5
гарфилд (преди 1 месец)
Рейтинг: 26184 | Одобрение: 11039
Дано,да пропуснем срока.Усмивка
12
3
Пешо от Виница (преди 1 месец)
Рейтинг: 28052 | Одобрение: 12737
Чакайте да погледна в джоба си за стотинки, че бързо трябва да се плаща....така де, и аз да помогна в плащането.8-)
17
8
аз (преди 1 месец)
Рейтинг: 1121 | Одобрение: 571
Е_и майката на самолетите, с тая сделка ще сринете държавата ! 
"Аз веч нямам мило, драго, а вий... вий сте идиоти!"
14
13
bokostikvonius (преди 1 месец)
Рейтинг: -156 | Одобрение: -1621
чаршафе я да мълчиш
20
9
ас (преди 1 месец)
Рейтинг: 23619 | Одобрение: 9099
а дано ние няма цял живот да плащаме прищявките на боико.
28
27
n eXu s (преди 1 месец)
Рейтинг: 188106 | Одобрение: 33856
"Ако президентът Румен Радев наложи вето на актуализацията на Закона за държавния бюджет, България ще изпусне сроковете за заплащането на самолетите."  Тогава ще влезе в учебниците како най-големия предател на интересите на страната!!!!!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама