Експерти: Ако не платим на 31 юли, сделката за F-16 може да се срине

27.07.2019 / 09:17 7

Нова тв

Коментират Тодор Тагарев и Славчо Велков

Ако на 31 юли не се открие сметката и не се приемат актуализациите в бюджета, договорът за изтребителите F-16 може да се срине. Около това време се обединиха бившият министър на отбраната Тодор Тагарев и експертът по сигурност и бивш депутат от БСП Славчо Велков в ефира на „Събуди се”. Ако президентът Румен Радев наложи вето на актуализацията на Закона за държавния бюджет, България ще изпусне сроковете за заплащането на самолетите.

"F-16 е най-добрият изтребител, най-добрият самолет, който България може да си позволи". Това каза бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

„Сравнението от ценова гледна точка на”Грипен” C  и D и F-16 bloc 70 въобще не е правомерно”, категоричен е той.

Тагарев уточни, че разходите за мита, които ще плати България, всъщност ще останат в бюджета. „Мита за изтребителите ще има, ако България реши това. Те не се получават от доставчика, те са въпрос на вътрешно законодателство.  Ако ние кажем, че има 20% мито, то те чисто счетоводно се прехвърлят от една графа на бюджета в друга и си остават в държавния бюджет”, обясни той.

Експертът по сигурност и бивш депутат от БСП Славчо Велков обясни, че разходите по изтребителите F-16 след сключването на договора са допълнителни, съпътстващи, а не скрити. Те ще трябва да бъдат заплащани в момента на сключване на сделката и впоследствие. „Бих ги определил още и като разходи с неясен произход. Какво имаме върху тези 2,2 млрд.? В четирите договора не се говори за митата, които трябва да се платят. Приблизително ще бъдат около четвърт милиард лева. Не се говори за транспортните разходи, тъй като в онова, което е предвидено има интересна клауза, че ако нещо се случи с доставката по време на транспорта, България ще поеме всички разходи за това. Със заповед на министъра имаше работна група от 10 души, която направи доклади и протоколи, които никак не са приятни и в които има над 30 неясноти, свързани с цената, в които групата излишно предупреждава с подписите си, че това са неизгодни договори", заяви експертът.

„F-16 е най-добрият самолет, който България не може да си позволи, защото се раздели 4,5 млрд. на 36, ще видите, че не прави 185 млн. долара един  самолет – за колкото ги купуваме ние. Във вида, в който ние ще получим изтребителите, те ще могат да изпълняват въздушна полиция и да ходят на мисия. Според договора обаче пише, че отиването на мисии ще се определя от САЩ. Този самолет не може да оперира от никъде другаде извън базата Граф Игнатиево”, посочи Велков.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
11
3
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 199374 | Одобрение: 15789
Това е чисто и просто пусканица......Локхийд имат такава голяма изгода от този неизгоден за България договор, че няма как да го сринат.....! Плашипутаците в действие.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
12
5
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 41457 | Одобрение: 15187
Дано,да пропуснем срока.Усмивка
12
3
Пешо от Виница (преди 1 годинa)
Рейтинг: 70094 | Одобрение: 24044
Чакайте да погледна в джоба си за стотинки, че бързо трябва да се плаща....така де, и аз да помогна в плащането.8-)
17
8
аз (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1342 | Одобрение: 632
Е_и майката на самолетите, с тая сделка ще сринете държавата ! 
"Аз веч нямам мило, драго, а вий... вий сте идиоти!"
14
13
bokostikvonius (преди 1 годинa)
Рейтинг: -152 | Одобрение: -1617
чаршафе я да мълчиш
20
9
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 66405 | Одобрение: 16720
а дано ние няма цял живот да плащаме прищявките на боико.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама