Експерти: Минималната заплата е двойно по-малко от необходимата сума за издръжка на един човек

01.02.2024 / 14:45 4

кадър Bulgaria ON AIR

Минималната заплата в момента е 724 лева, а изчислената сума за издръжка на един човек е 1438 лв. За тричленно домакинство с двама работещи и едно дете са нужни 2588 лв. месечно. Това показват данни от последното проучване на КНСБ. С 87 лв. нараства сумата за издръжка на един човек, а на тричленно семейство - със 156 лв.
"Видях и добра новина в статистиката - през 2023 г. е намалял с 60 000 души броят на хората, които имат заплата по-ниска от сумата за издръжка", коментира бившият социален министър Христина Христова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че у нас с минимална работа заплата можем да си купим 7 пъти най-малката потребителска кошница, а в други държави членки на ЕС е 27 пъти в Испания, 34 пъти в Германия.

"Годината е ключова за подготовката ни за Еврозоната. В България изследването и статистиката показват дисбаланс между цената на издръжката и на потребителските стоки, от друга страна у нас се получават парадокси с ценообразуването - имаме незряла икономика. Цените на световните пазари за енергията, петрола, пшеницата слизат надолу, а хляб "Добруджа" у нас се е покачила с 21%", даде пример Христова.

Икономическият анализатор от КНСБ Петър Мишев уточни, че увеличението на минималната работна заплата на 933 лв. е бруто, а в изследването посочената сума е нетна.

"1438 са реалните пари, нужни за издръжка, а нетната минимална заплата е 724 лв. - минималната е два пъти по-ниска от необходимите средства за издръжка. Чисти са нужни 1438 лв. В изследването са включени 470 стоки и услуги, няма нещо, което да е луксозна стока, почивка. Това е санитарният минимум, от който имаме нужда", подчерта Мишев.

По думите му цените в останалите европейски страни не се различават драстично от тези в България, но разликата в доходите е голяма.

"При някои стоки има и цени, които у нас са по-ниски, разликата в доходите е по-голяма. Ефект от тази работа в една общност се проявява, когато имат близки параметри съответните страни. Увеличението на минималната заплата е малка стъпка, не можем с минимална под 500 евро да сме ефективен член", допълни анализаторът.

Дори в Северна Македония и Сърбия заплатите са по-високи от българските, стана ясно още от разговора.

Пред Bulgaria ON AIR Христина Христова посочи, че има нужда от реформи по отношение на пенсиите, които са "притеснително ниски".

"Положително беше въвеждането на линия на бедност през миналата година. Добре е, че се правят опити да се промени нещо. Най-тежко бреме от инфлацията понасят хората, които потребяват най-малката потребителска кошница. Не е добра структурата на разходите на хората, след като около 40% от доходите се дават само за храна. Човекът е социално същество, не трябва да бъде лишаван от културни потребности, спорт", каза Христина Христова.

Гостите подчертаха, че е важно да се създадат добри условия за правене на бизнес и привличане на инвестиции, което ще доведе и до увеличение на доходите.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
cron1 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 79587 | Одобрение: -8718
А защо още не сте я вдигнали? Гняв
Марио Кроненберг
2
1
петково (преди 2 месеца)
Рейтинг: 9603 | Одобрение: -2667
Първо, трябва да се каже, че т.н. "реална сума за издръжка" на простсъюзите е надута и неадекватна. Помня, че бяха показали една разбивка преди време, в която бяха включили едни 60 лв за вода на месец и други подобни дивотии. Най-близка до истината би била една сума от 800-900 лв, максимум 1000 лв с голям запас. Второ, цените у нас са високи, защото ние нямаме реално действащ пазар, който да ги регулира. Основната вина за това е на държавата и нейните уж "контролни органи" Във всички сфери на икономиката безнаказано се ширят монополи и картели. Производителите на селскостопанска продукция нямат  директен достъп до пазара и биват ограбвани от мутри и държавни служители, във вреда на потребителите. Един литър прясно мляко се изкупува за 0,90 ст, а се продава за 3,50лв разредено с вода. Назначените служители в разни агенции вместо да защитават нас клиентите, гледат да си напълнят джобовете с подкупи.
2
1
kjk (преди 2 месеца)
Рейтинг: 36322 | Одобрение: 4107
След ротацията,всичко ще тръгне по мед и масло!!!Болест:dizzy:НамусенЗаплати и пенсии ще скочат двойно,пък всичко останало петорно!!!Шокиран
2
1
Серж (преди 2 месеца)
Рейтинг: 160599 | Одобрение: 31589
И какво правите по въпроса "експерти"?...Особено тази бивша министърка, дето си проспинка спокойно мандатчето...Болест

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама