Експерти на БАБХ проверяват от какво е направено овчето сирене
снимка БАБХ
Експерти на БАБХ проверяват от какво е направено овчето сирене, предлагано на българския пазар.
Тестовете, които бяха финансирани от "Сдружение за достъпна и качествена храна", показаха, че само една от петте изследвани марки наистина съдържа само овче мляко, докато другите са смеси от овче и краве мляко.
Това нарушение също представлява нарушение на конкурентното право, тъй като цената на един литър от овчето мляко е три пъти по-висока от кравето мляко, с което се размесва. Това означава, че конкретните производители на овчи сирена получават значително по-ниска себестойност на продукцията си.
От БАБХ напомнят, че Законът за храните предвижда санкции за нарушители в размер на 2-4 хил. лева при първо нарушение. В случай че резултатите от проверките бъдат потвърдени, БАБХ ще предприеме административно-наказателни мерки срещу производителите, които са допуснали подвеждане на потребителите, предаде нюз.бг.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!