Елена Йончева: Докато България беше залята с протести, лидерът на ЕНП подкрепи ГЕРБ, даже поздрави Борисов за борбата с корупцията

20.07.2020 / 15:34 7

Снимка: Булфото

Докато България беше залята с протести, лидерът на Европейската народна партия г-н Вебер подкрепи ГЕРБ. Нещо повече, даже поздрави Борисов за борбата с корупцията. Очевидно европейската десница предпочита да крепи своя партньор, отколкото да защити демокрацията и върховенството на закона. Намирам това за позорно.

Това заяви евродепутатът Елена Йончева пред bTV.

Йончева обърна внимание, че и в България левицата е основната партия, най-последователна в критиката на управлението на Борисов. "Битката последните три години се водеше основно от БСП. По всички тези корупционни скандали аз и колегите внесохме сигнали в прокуратурата. Тези сигнали са подготвени от юристи, подкрепени са с множество документи. Разследванията бяха отразени и в европейската преса.

Ще напомня за някои от тези сигнали - корупцията, свързана със строителството на оградата на българо-турската граница, „Кумгейт“ който разкрива как общинската администрация в един български град е овладяна от един приятелски и бизнес кръг, аферата“Ало Банов“. Внесох три сигнала, свързани с Бойко Борисов. Единият е т.н.“ Къща в Барселона“,която българските власти упорито отказват да разследват. Тук не става въпрос за личния живот на един премиер. Прокуратурата на една европейска страна разследва европейски министър председател. В България - тишина.

Левицата е единствената, която вече за пети път, внася вот на недоверие срещу правителството. Това не е техническа процедура. Всеки подобен вот е повод в България да започне аргументиран дебат, както в парламента, така и сред обществото. Именно затова протестите не се появиха неочаквано. И този гняв се трупаше дълго време".

На фона на продължаващите протести в България, Елена Йончева инициира дискусия в Европейския парламент относно състоянието на върховенството на закона в България.

Водещият Светослав Иванов попита интересуват ли се европейските лидери от България и дали да им вярваме, след като Механизма за проверка показа, че не води до резултати у нас.


Като член на комисията LIBE, която наблюдава тази тема, Елена Йончева редовно предоставя актуална информация, всяка седмица за това какво се случва в България и вече има реални резултати. В критериите за оценка на България и на всички останали 27 държави, освен върховенство на закона вече са включени темите за корупцията и свободата на медиите. Това е безспорен успех за нейната и на колегите работа в групата на Социалистите и демократите. В момента в Европейския съвет се разглеждат критериите за това как ще бъдат разпределяни тези 750 млрд.евро от фонда за възстановяване след епидемията от COVD-19. Едно от условията е да се съблюдава върховенството на закона. Има предложение за въвеждането на т.нар. Супер спирачка. Всяка страна или група от държави, които констатират нередност в усвояването на тези средства, да има правото да инициира процедура за тяхното спиране. Елена Йончева подчерта, че по наличната към момента информация, премиерът Борисов се е противопоставил на това. " И знаете ли защо?! Защото премиерът настоява решенията за спиране на средствата да се вземат от Европейската комисия, в която доминира ЕНП. ЕНП е тази, която не подкрепи протестите в България."

Елена Йончева коментира и лидерската надпревара в БСП като основната опозиционна политическа сила. Заяви, че вътрешнопартийният диалог е нещо нормално за истинските демократични партии. Отбеляза обаче, че е притеснително, когато такъв липсва, както наблюдаваме това в ГЕРБ. Там лидерът се избира с учудващото мнозинство от 99,9%. България вече 11 години се управлява авторитарно и това оказва влияние и върху другите партии. Йончева отбеляза, че в БСП тече труден диалог в момента, но изрази надежда, че бъдещото ръководство, независимо какво ще бъде то, ще нормализира дискусиите в партията, пише frognews.bg.

На въпроса на водещия Иванов, дали БСП се нуждае от нов лидер, Елена Йончева отговори : БСП се нуждае от диалог, от честен разговор, от честни избори за председател на партията. Този избор трябва да е прозрачен, да няма никакво съмнение за манипулация. Към момента трима от четиримата кандидати изразяват съмнение в легитимността на Централната избирателна комисия, която ще провежда избора.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
някой (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33448 | Одобрение: 7473
"Пра ...", както се казва в една народна поговорка, "Едно си баба знае, едно си баба бае", та така и с теб. Да, преди да ги чета коментарите си, ги пиша, това разбираш ли го, или да обяснявам как става. Та, пиша за тиквата, защото той от толкова много години прави само това, а за Орешарски съм писал, и говорил много, и то не добро, но като се сетя, че преди него и след него, доста години вече, тиквата прави народа за посмешище, излага ни навсякъде, където седне и стане, например с тортата "Сахер", ако си го чул малоумника Усмивка или си чел днес. И къде "драги ми смехурко" си прочел да защитавам Божков, или и с четенето не си добре. Това, че той, с всичко нередно и престъпно (но недоказано все още), което е сторил, накара цялата тиквена пасмина да трепери и да пелтечи, успя да изкара мръсотията на всичките лакеи, крадливи и корумпирани подлоги, това ли трябва да се отричам. Когато не се съгласи да плаща повече, и когато решиха да заграбят поредния бизнес (узаконен от тях), за което е плащано подобаващо, тогава ли стана неудобен, защо не говориш по това, големи "данъкоплатецо" "Пра ...". И за какво трябваше да влиза Орешарски в затвора, не се сещам, или защото искаше да изтегли 1 милиард лева заем, за което беше оплют и едва ли не обявен за "поробител" на поколения българи, за това ли "драги ми смехурко". А малко след това тиквата изтегли много повече, ей така, да се справел с кризата, но това не беше опасно и заробващо, нали. Ех, "Пра ...", както вече ти писах няколко пъти, глупостта не прощава, не е подминала и теб. 
0
1
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33544 | Одобрение: -18246
Чети си коментарите, никога нищо лошо, освен за Бойко. Защитавате божков дори. Щом сме приети в еврозоната, това не е напразно, нещо сме направили, нещо за което преди не сме били готови. Колко пъти Бойко, дава оставка, защо преди не са го обвинили в корупция? Като беше орешарски, защо не го вкараха в затвора?
1
0
някой (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33448 | Одобрение: 7473
"Пра ...", "ходи" ми идеално, но в целия ти пасквил личи, че си наистина зле, а най-вече, много, много зле запознат с действителността. Та, за какво иде реч, тиквата е доказан и осъден лъжец, и не аз, разследващ полицай или прокурор го е казал, а съда малоумнико, българския съд. Вдяваш ли. И да те "открехна", в гражданско дело, по каквото е осъден тиквата, няма разследващи полицаи и прокурори, но, разбираемо е за теб, толкова ти е умствения капацитет Усмивка, вдяваш ли Усмивка. Не съм адвокат на никого, особено на доказани крадци и лъжци, а най-малкото на БСП, не пазя никого от тях, но съм винаги срещу крадците, каквито са тиквата и лакеите му. Не съм бил и за кражбите, извършени от Сергейчо и цялата му банда, царска, патриотична, тиквена и всякаква друга измет, това разбираш ли го, или да ти по пиша за пореден път, разбирачо и голям "данъкоплатецо" Усмивка.  И къде в статията видя, малоумни ми "Пра ...", да се пише за Генерал Вазов, къде видя да се оплюва или съди. И да ти отговаря на тъпия въпрос, има ли някой, който да разследва подадените сигнали от нея, но глупостта ти пречи да го разбереш Усмивка. И като си толкова "отворен", че чак разчекнат Усмивка, подай сигнали, където трябва, но разбира се подкрепени с факти, за нея или "гаджето" и, и ще разследват. "Пра ...", вече те съжалявам, не се забавлявам, но, наистина, никой вече не може и да ти помогне, просто си непоправим случай Усмивка. Бъди здрав, другото не го мисли, нямаш капацитета да го правиш.
0
3
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33544 | Одобрение: -18246
Ти кой си, че ще казваш, кой, какъв бил, доказателства имаш ли, разследващ полицай ли си или прокурор, в министерство на финансите ли работиш? Адвокат на бсп ли си, че нонстоп браниш, пазиш и тачиш партията и пипалата й ... да тръгнеш да търсиш сметка от генерал Вазов, какъв човек трябва си, а ве ти, какви хора ми защитаваш? Умния, защо перачката не разследва къщите за гости на гаджето си и баща му?? Умния Ухилен как ти ходи.
4
0
някой (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33448 | Одобрение: 7473
"Тъпия", тази "перачка", както я нарече, изпра такъв шамар на гуруто ти, или иначе казано - тиквата, и най-големия крадец в историята на страната ни, че още му се вие свят. Но, като е тъп и прост, както и последователите си (имам педнид теб и още някои индивиди тук), какво може да се направи. Простотията и кретенизма си остават за цял живот, това е съдбата ви, не го ли разбрахте.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама